Ayşe'nin Gözlüğü

Ayşe ARMAN
Haberin Devamı

3 küp şeker, 2B kurşun kalem, bir de Faber silgi

Bugün, ben de memleketin önemli bir sorununa parmak basacağım.

Aslında bugün programımda Paul Auster vardı, o yarına kaydı. 1,5 milyon gencin acısı yüzünden gündem değiştirdim. Çalıştım, çabaladım, İnternet'i kolaçan ettim ve bir kısım adayın ÖSS imtihan sıkıntısını nasıl mavraya dönüştürdüklerini tespit ettim.

Söylenecek bir şey yok.

Elbette herkes iyi bir üniversitenin fakültesine girmeye çabalıyor. Ama Abbas Güçlü'den öğrendiğimize göre, ilk 5 tercihine girenlerin oranı yüzde 3'ten düşük. Büyük çoğunluk üniversiteyi kazansa bile mutsuz, huzursuz. Kalbi başka yerlerde. Daha doğrusu, kalpleri hep ‘‘Daha iyi bir yerlerde okuyabilir miydim?’’ diye atıyor.

Aşağıdaki sorular komik duruyor ama bir yanıyla da acı ve katı.

Çünkü sınav sistemini, soru tarzını, acayip sorularla tuzağa düşürülmek istenen adayların ne kadar zor durumda olduğunu kanıtlıyor.

Kaynak belli değil.

Ama doğrusu ben bu soruları hazırlayanların çok zeki olduklarını düşünüyorum. Bu sınava girecekler mi, girmeyecekler mi; kazanacaklar mı, kazanmayacaklar mı bilmiyorum ama umarım öyle olur.

Sadece son derece fırlama olanlara değil, diğer tüm adaylar için temennim aynı, (Konya'dan arkadaşım Fatih Üçyıldız dahil), herkese başarılar diliyorum. Yanınıza 3 küp şeker, 2B kurşun kalem ve Faber silgi (gül kokulular iyi değil!) almayı unutmayın.

ÖSS Sınav Soruları

Sınav stresi 15 dakikadır

Başarılar!

1 ‘‘Uyuyordu. Halıya bağdaş kurup onu seyretmeye başladım. Üzerimde sadece ..... vardı. Acı acı güldüm’’. Boş yere aşağıdakilerden hangisi gelse ‘‘muhteşem’’ olur?

a)- Anorak

b)- Sırt çantası

c)- Damga pulu

d)- Yün fanila

e)- Siyah çoraplar

2 Bir cezveye iki musluktan su akmaktadır. Oysa bir musluktan akan su, cezvenin dolması için yeterlidir. Bu açıktır, nettir. Tartışan manyaktır! Cezvenin sapının ağırlığı kaçtır?

a)- 0.4 kg

b)- 143 miligram

c)- 8 hekto

d)- 44 KGB

e)- Hepsinden biraz

3Levent ve Nejat'ın yaşlarının toplamı Hüsnü'nünkine eşittir. Bahri'nin yaşı ise gizlidir. Hepsinin yaşları toplam 670 yaptığına göre Hüsnü'nün bir kaplumbağa olduğu açıktır! Kaplumbağalarda sindirim sisteminin, zaman zaman, sağa çekmesine ne denir?

a)- Mutasyon

b)- Soğuk difüzyon

c)- Ilık difüzyon

d)- Deli DNA

e)- Hektometre

4İç bükey bir aynaya dik gelen bakışların özgül ağırlığı öyle böyle değildir. A cismi, aynanın arkasında görüntü vermemekte, üstelik bundan şikayet etmektedir. Daha ‘‘delikanlı’’ bir tip olan B cismi ise ‘‘Ya Sabır!’’ çekmektedir. İki cisim arasında, raylı sistem yaptırılagelmesi durumunda, R cisminin görünen ‘‘görgüsüz görüntüsü’’ aynanın neresine düşer?

a)- Tam göbeğine

b)- Tam olmasa da göbeğine

c)- Aynanın kenarına

d)- Aynanın köşesine iliştirilmiş kartpostalın üzerine

e)- Bilinmez

5Bir uzay gemisindeki astronotların yüzde 20'si alıngan, yüzde 40'ı neşeli, yüzde 10'u uykucu, geri kalanları ise maymundur. O uzay gemisinin dünya çevresinde s.d.h (son derece hızlı) dönmesi nasıl bir açının yansımasına yol açar?

a)- Biçimsiz bir açının

b)- 170 desigrad

c)- 70 hekto

d)- Hepbiri

e)- Hiçbiri

6Anamur'dan yola çıkan bir forklift saatte 40 km. hızla gitmektedir. Araç geri geri gittiğinde hız azalmaktadır. Öte yandan Üsküp'ten havalanan bir helikopter inecek yer aramaktadır. Ankara plakalı bir takside ise başkent karizmasını bitiren Ankaralı Turgut çalmaktadır. Bu üç aracın Fındıklı'da kesişme olasılığı nedir?

a)- % 5

b)- % Hiç

c)- Hekto

d)- Binde 40

e)- Bilinmiyor

737 kişilik sınıfta kız öğrencilerin bir kısmı Fransızca, bir kısmı İspanyolca, bir kısmı ise hem Almanca hem de Türkçe konuşmaktadır. Geriye kalanlar ise kendi aralarında konuşup, gülüşmektedir! O sınıftaki erkek öğrencilerin tamamı bütün dilleri konuşabilmektedir. Okulun bir kız lisesi olduğu var sayılırsa, hem Hintçe düşünüp (bu arada Farsça da yazabilecek!) hem de okulu bırakıp hayvan maması ithal işine girecek kaç öğrenci vardır? Bir de coğrafyacının adı nedir?

a)- 18... Nebahat

b)- 13... Güzin

c)- 19... Kamil

d)- 10... Heidi

e)- 24... Hekto

8İnsan vücudunda yer alan kıkırdak doku, iskeletle uyum içinde geçinmek için, zaman zaman, sol kulakçık üzerinden alyuvar pompalar. Mide boşluğunda ise bir kısım ara kablo vardır ki, bunlara bağırsak denir. Bazı biyologlar ise bağırmasak diye diretir! Herşey bir yana, ‘‘yuvar’’ nedir ki, ‘‘ak’’ı, ‘‘al’’ı vardır? Peki, insan vücudunda hangi kemik masa kenarına çarparsa çok acır?

a)- Köprücük

b)- Kavalcık

c)- Kedicik

d)- Hektocuk

e)- Hiçbiricik

HAMİŞ: Bütün cevap şıklarında bir Hekto'dur gidiyor. Bu herhalde testi hazırlayan arkadaşın ‘‘nickname’’i oluyor. Kendisi biraz megolaman ama biliyor musunuz sanki hak ediyor!

Yazarın Tüm Yazıları