Ayşe Özek Karasu: Fettan kurallar



Ayşe Özek KARASU
Haberin Devamı

Geçen haftanın en ironik haberiydi. Koca avlamanın ve elde tutmanın kitabını yazan Ellen Fein, dizinin üçüncü cildi çıkmak üzereyken boşanacağını açıkladı. Evliliğiyle sürekli böbürlenen Fein fena halde alay konusu oldu. Ve Fein'in Kurallar kitabının parodisi olan Fettan Kurallar gündeme geldi. Şimdi şu konu tartışılıyor: Acaba fettan kurallara uymak daha mı yerinde olur.

KURALLAR kitabını okumuş değilim. Ancak Doris Day filmleri ya da Barbara Cartland romanlarının ders notuna dönüştürülmüş şekli gibi birşey sanırım. Ya da tam tersi.

İlk buluşmanızda fazla şen şakrak davranmayın, suskun ve gizemli görünün, saçınızı uzatın, burnunuzu yaptırın, gerekmedikçe yatağa girmeyin, iştahı kabarsın ki sizinle evlensin, kadınca sorunlarla erkeğin canını sıkmayın, telefon konuşmalarını kısa kesmek için kum saati kullanın, çarşamba gecesi çıktıysanız sakın cumartesi de çıkmayın, jogging yaparken ruj sürün, içki içerken ağzınızı höpürdetmeyin, kimseyle iki yıldan fazla çıkmayın, ayrı şehirlerde yaşıyorsanız, o sizi üç kez ziyaret etmeden siz ona gitmeyin gibi ebleh öğütler veren bir kitaptan yola çıkarak rahatlıkla Doris Day filmi de çekilir, Barbara Cartland romanı da yazılabilir.

Erkek tavlamak için, feminizmin erozyona uğrattığı kadınca numaralara dönüşü savunan ‘Kurallar’ (The Rules) kitabı aslında iki kişi tarafından kaleme alınmış. Biri şu boşanmak üzere olan Ellen Fein, diğeri de Sherrie Schneider. İki hanımefendi de, verdikleri öğütlerin tecrübeyle sabit olduğunu not ediyor, yani evliliklerini garanti belgesi olarak gösteriyordu. Üstelik, boşanmanın eşiğine gelmiş bir kadının Kurallar'daki öğütleri izleyerek evliliğini kurtarabileceğini bile iddia ediyorlardı.

Anlaşıldığı kadarıyla bu iki yazarın ‘mutlu evlilik’ muhabbeti son derece sinir bozucuydu. Amerikan basınında çıkan haberlere göre Ellen Fein bir keresinde Oprah Winfrey'in şovuna çıkmış ve aynı programa konuk olan ‘Mükemmel Kocalar’ kitabının feminist yazarı Regina Barreca'ya ‘Ben ilk evliliğinde mutluluğu bulan bir kadınım. Sen ise ikinci kocadasın. Senin konuşmaya hakkın yok’ diyerek tersiyesizlik etmişti. Fena halde alınan Barreca ise ‘Evli olmak insana saygınlık kazandırmaz’ diye karşılık vermişti.

Amerikalı kadın gazeteci ve yazarlar, her haliyle kibirli Ellen Fein'in boşanma haberi karşısında haince bir zevke kapılmış durumdalar. Fein'in kitabın üçüncü cildi için 1999'un ekim ayında anlaşma yaptıktan üç ay sonra boşanma davası açtığını, bugüne kadar gizlediği fiyaskoyu en nihayet açıklayınca Warner Yayınevi'nin nasıl telaşa kapıldığını ballandıra ballandıra yazıyorlar.

ARSIZ OLUN

Fein ve Schneider'in savunduğu hanım hanımcık değerlere kontr çeken ‘The Bitch Rules’ boşanma haberiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Boşanma yüzünden Kurallar'daki kurallar geçerliliğini yitirdiği için, doğal olarak fettanca davranışların daha doğru olup olmadığı tartışılıyor.

‘Prozac Nation’ın da yazarı olan Elizabeth Wurtzel'in geçen yıl yayınladığı bu kitabın başlığındaki ‘bitch’ sözcüğünün en öz anlamını burada telaffuz edemeyeceğim için ‘Fettan Kurallar’ demekle yetiniyorum.

Kitabın kapağına kendi arsız bakışlı dekolte resmini de yerleştiren Wurtz, Fein ve Schneider'in öğütlerine tamamen zıt fikirler sıralıyor. Ancak bu fikirler kesinlikle feminist eğilimli değil, çünkü amaç aynı; kadının kendini erkeklere beğendirmesi. İşte Wurtz'un fikirler dizisinden birkaç örnek:

Ne giyeceğim diye günlerce düşünüp kendinizi helak etmeyin. Çünkü erkekler giyim kuşama aldırmaz. Onların dikkat ettiği tek şey kadının giyinik veya soyunuk olduğudur.

Erkekler, ilk buluşmanızda yatıp yatmadığınıza da hiç aldırmaz.

Geceyi tuvalette yerlere yapışarak geçirmek pahasına da olsa küp gibi için. Erkekler içen kadınlara bayılır.

Sizi kurtaracak erkeği beklemeyin. Çünkü aklı başında ve iş güç sahibi hiçbir erkek sizin kurtarıcınız olamaz.

Sakın diyet yapmayın. İstediğiniz kadar tatlı yiyin. Çünkü diyet denilen şey, kadınları daha güçsüz kılmak için kurulmuş bir tuzaktır.

Bir erkeği aklınızdan çıkarmanın en iyi yolu, başka bir erkeği yatağa almaktır.

Yazarın Tüm Yazıları