Aysal'dan Kozak'a cevap

Güncelleme Tarihi:

Aysaldan Kozaka cevap
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 17:54

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesine açıklamalarda bulundu.

Aysal, açıklamasında, Galatasaray Divan Kurulu Üyesi ve eski yöneticisi Hayri Kozak'ın bir gazetede yayınlanan söyleşisi hakkında şu ifadeleri kullandı;

"Galatasaray'ın futbolumuzdaki şike olayları konusundaki duruşu ne yazık ki Divan Kurulu üyemiz, eski yöneticimiz Sayın Hayri Kozak tarafından tamamen yanlış yorumlanmıştır. Medyamız da dahil bir çok kesimin "her iltifat edeni dost, her doğruyu söyleyeni düşman" olarak gördüğü bir ortamda bu tür yanlış anlaşılmaları artık yadırgamıyoruz.

Sayın Kozak muhtemelen uluslararası medyayı ve uluslararası futbol camiasını, FIFA ve UEFA'nın şike konusuyla ilgili hassasiyetini, hatta Türkiye'de olup bitenleri dikkatle takip etmedikleri için, söyleşide yer alan bir çok yanlış hüküm ve kanaati karşısında bazı gerçekleri hatırlatma ve konuyla ilgili bilgileri güncelleme gereğini duydum.

1. Farkında Olunmayabilir Ama Dünya ve Türk Futbolu Uzun Bir Süredir Gözetim Altında

Şike soruşturmaları uzun bir süreden beri FIFA ve UEFA'nın gündeminde en üst sırada yer almakta. Sepp Blatter, özellikle Antalya'da 2009'da yapılan uluslararası turnuva sonrasında ortaya çıkan şike dedikoduları üzerine 9 Mayıs 2009'da yaptığı konuşmada FIFA'nın yeni "anti-corruption" programına 17,5 milyon poundluk ek bir bütçe ayırarak bu konudaki mücadelesini pekiştireceğini açıklamıştı. Aynı konuşmada Blatter: "Şike olayları sporun temelini oluşturan fair-play, saygı ve disiplini sarsmaktadır. Bu nedenle FIFA bu değerlere tecavüz edilmesi karşısında sıfır tolerans prensibini benimsemiştir" diyerek uluslararası futbol organizasyonlarının hassasiyetini açıkça dile getirmişti.

20 Kasım 2009'da, Şampiyonlar Ligi de dahil olmak üzere 12 Avrupa Ligi ile ilgili şike soruşturmalarının başlatılması üzerine bu kez UEFA Başkanı Michel Platini "Avrupa futbolundaki her hangi bir sahtekarlığa sıfır toleransla yaklaşacağız. UEFA, ilgili mahkemelerden bu işlere karışan kişi, kulüp ya da yetkilinin kim olduğuna bakılmaksızın en ağır cezayı vermesini talep edecektir" diyerek bir kez daha futbol camialarının dikkatini çekmişti.

UEFA'nın aynı toplantısında Disiplin Kurulu Başkanı Peter Limacher, "şike olaylarının Avrupa futbolunu vuran en büyük olay" olduğunu belirtmiş ve "şimdi bu işlere karışan hakemler, oyuncular ve yetkililerin adalet önüne çıkarılmaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız" açıklamasını yapmıştı.

24 Mart 2010'da BBC muhabirlerinden Jonathan Head "Türk futbolunda uzun yıllardan beri şike söylentileri dolaşmakta ancak bu konuda herhangi bir yasa olmadığı için tevkif gibi olaylara pek rastlanmamaktadır" diye yazmış ve Türk futbolundaki yaraya dikkat çekmişti. O günlerde aralarında İBB sportif yöneticilerinden eski sporcumuz Arif Erdem'in de yer aldığı soruşturma dalgasını hatırlayacaksınız.

Daha pek çok olay ve dedikodunun uluslararası arenada yer aldığını düşünürsek Türk futbolunun son dönemde neden yakından izlendiği ve neden Nisan 2011'de ilgili yasanın devreye sokulduğu daha iyi anlaşılır.

2. Şike İddiaları Bir Ülke Futbolunu En Fazla Tehdit Edebilecek, Tehlikeye Atabilecek Olay Haline Gelmiştir

FIFA ve UEFA'nın böylesine hassas olduğu, Türk futbolunun kaçınılmaz olarak yakından takip edildiği bir dönemde tüm dünya gibi bizler de tüm ulusal ve uluslararası basın organlarında yer alan bir haberle geniş bir savcılık soruşturmasının başladığına tanık olduk. 3 Temmuz'daki operasyonun ardından haberler, telefon konuşmaları, bir takım fotoğraflar peş peşe medyada yer aldı.

Son dönemde sadece internet dünyasında "Türk futbolunda şike" konulu Türkçe haber sayısı 7 milyon 322 bini buldu, aynı konuda İngilizce yayınlanan haber sayısı da 522 bin.

FIFA ve UEFA'nın konuyla ilgili duruşunu izleyen herkes bu süreçte en tehlikeli tavrın umursamazlık, olayları yokmuş gibi kabul etmek olduğunu bilir. Alman Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger'in Alman Liglerindeki şike olayları karşısında "hızlı hareket edeceğiz ve hiç bir şey halının altına süpürülmeyecektir" açıklaması (21 Kasım 2009) ve UEFA'nın bu tavır karşısında takdirlerini ifade etmesi hatırlardadır.

Galatasaray Spor Kulübü'nün ve kişisel olarak benim açıklamalarımı dikkatle okuyanlar göreceklerdir ki, Galatasaray Spor Kulübü olarak ilk günden beri TFF'nin alacağı kararları hiç bir surette etkilemeye çalışmadık. Tüm endişelerimiz ve uyarılarımız, karar almamanın çok kötü sonuçlara gebe olduğuna dikkati çekmekten ibaretti. Yine ilk günden itibaren soğukkanlılığımızı koruma ve rekabet duygularıyla hareket etmeme çağırılarını biz yaptık. TFF'ye "karar alın, alacağınız kararı desteleyeceğiz" sözünü biz verdik. Rekabet, fırsatçılık, bu ortamdan çıkar sağlamak aklımızın ucundan bile geçmedi.

Türk futbolu büyüktür çünkü Türk futbolunun Galatasaray'ı, Fenerbahçe'si, Beşiktaş'ı, Trabzonspor'u vardır. Onların olmadığı bir rekabet, sporun ruhuna aykırıdır.

Yukarıda bir kaç örneğini verdiğim son derece önemli nedenlerle karar almamanın karşımıza bir karar olarak çıkmasına tepki verdik. TFF'nin "Ligleri ertelemiyoruz, iddianameler elimize geçinceye kadar bir karar almayacağız" ve ardından etik kurulunun incelemesinden sonra "yeterince ikna olamadık" tavrına Türk futbolunu daha büyük tehlikelere sürükleyebileceği için karşı çıktık. Ve ne yazık ki, haklı çıktık.

Biz parmağımızı kesmekten çekinirsek dışarıdan gelip kolumuzu keserler dedik, kestiler. Daha da kötüsü, kendimizi yönetemez duruma düşeriz, inisiyatif elimizden alınır dedik, aldılar. Zamanlamasını göz önüne aldığınızda "Bu ateş üflemekle sönmez, çözüm zamana yayılamaz" açıklamamızın ne denli yerinde ve erken bir uyarı olduğu, örneğin süreç sonuçlanıncaya kadar yapılacak bir kupa iadesinin ya da bu tarz geçici bir tedbirin bile bu noktaya gelmeyi ne denli önleyebileceği ortaya çıkar.

3. Ne Yazık ki Süreç Bitmedi, Yeni Başlıyor

29 Ağustos'ta FIFA Güvenlik Kurulu Başkanı Chris Eaton medyamızda fazla yer bulmayan bir demeç verdi ve "Türkiye'deki şike olaylarının uluslararası bağlantıları olduğuna ilişkin elimizde deliller var" dedi.

Bu derhal FIFA yetkilileriyle görüşüp, gerekenleri yapmamız için büyük bir uyarı. Niyetlerimiz konusunda oluşan kuşkuları ortadan kaldırmak için aynı zamanda da büyük bir fırsat. Umarım bu kez çabuk hareket eder, işi zamana bırakmayız.

4. Mesele Fenerbahçe, Beşiktaş ya da Bilmem Ne Spor Meselesi Değildir, Mesele Türk Futbolu hatta Türk Sporu Meselesidir

Sayın Kozak'ın tespiti doğru, Fenerbahçe'siz bir lig bize de heyecan vermez. Yayıncı kuruluş ve dolayısıyla biz de dahil tüm Süper Lig kulüplerimizi maddi zarara uğratır. Takdir edersiniz ki, özellikle hiç de iç açıcı bir mali yapı devralmamışken bunların farkında olmamamız düşünülemez. Ama Galatasaray Spor Kulübü'nün etik anlayışı, suçun – eğer işlenmişse - kimin tarafından işlendiğine bakmaksızın aynı duruşu sergilemeyi gerektirir. Biri ezeli rakibimiz, bir diğeri küçük takım ayırımı yapmayız, yapamayız.

Bütün spor camiasının şunu bilmesini isterim; biz Galatasaray Spor Kulübü olarak, ne Fenerbahçe'nin, ne başka bir kulübün ne de herhangi bir kişinin suçu kanıtlanmamış iken suçlu muamelesi görmesini istemeyiz ve yasaların bize verdiği izin içinde buna karşı çıkarız. Bu olaylar rakiplerimizin değil de bizim başımıza gelseydi, onların da böyle düşüneceğine inanırız. Biz, futbol dünyamıza üyesi olduğumuz ailemiz olarak bakıyoruz. Kim olursa olsun ailemizin bir üyesinin çektiği acı ve üzüntü, uğradıkları haksızlık bizi büyütmez. Zaman ezeli rakiplerimizin, aynı zamanda ebedi dostu olduğumuzu da gösterecektir.

Eğer Sayın Kozak'ın bize karşı eleştirileri "fazla yumuşaksınız, daha dik durun" şeklinde olsaydı, duruşumuzu gözden geçirme gereğini duyardım ama bu duruş yüzünden Kozak'ın ifadesiyle "Türkiye Liglerinin doğal lideri olma fırsatını kaçırıyorsak" etik anlayışımızdan taviz vereceğimize "doğal liderliği" kaçıralım gitsin derim.

Sayın Kozak söyleşisinde Galatasaray'ın da bir zamanlar şike olayına karışmış olabileceğini ima etmiş. Doğrusu işlerimin yoğunluğu nedeniyle ve henüz o tarihlerde kulüp üyesi olmadığım için gelişmeleri yakından takip etmemiştim. Ama bu konuda bilgisi ya da belgesi olan varsa hemen ortaya çıksın diyebilecek kadar kendimize karşı da dürüst olduğumu belirtmek isterim.

Ben, böyle bir anlayışın liderliğini yapmak için oylarınızı istedim. Yanlış bir intiba verdiysem kusura bakmayın."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!