Aydınlılar En Çok Bundan Muzdarip

Güncelleme Tarihi:

Aydınlılar En Çok Bundan Muzdarip
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 08:09

SİNÜZİT BAŞ AĞRISINA DA NEDEN OLUYOR

Baş ağrılarının en sık rastlanan sebeplerinden biri olan sinüzitin, bronşit, kronik öksürük veya astımı azdırdığı özellikle sürekli değişen havası nedeniyle Aydınlıların sinüzitten ciddi oranda muzdarip olduğu belirtildi. Aydın Liva Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Murat Ünlü, son sistem teknoloji kullanarak yaklaşık bir saatlik bir operasyon ile kişilerin artık bu sorundan kurtulabildiğini söyledi.
Aydın Liva Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Murat Ünlü, yüz kemiklerinin içindeki yüz sinüslerinin üzerinde bulunan mukoza zarının iltihaplanarak sinüzite neden olduğunu belirterek, "Yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük de olsa sinüsleri var. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar yaş ilerledikçe burnun içinden yüz ve kafatası kemiklerinin içine doğru genişliyor. Çocukluk ve genç erişkinlik çağında da büyüyerek genişlemeye devam ediyor. Sinüsler, burnun iç yüzeyini kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanıyor. Sinüsler küçük açıklıklarla burun boşluğuna bağlanıyor ve bu bölgelerin tıkanması sinüzit ataklarının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sürekli değişken havası nedeniyle bu rahatsızlık Aydın’da yaşayanları daha çok etkiliyor" dedi.
"BAŞ AĞRISININ DA TEMEL NEDENLERİ ARASINDA"
Tipik akut sinüzitin, soğuk algınlığı veya alerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıktığını kaydeden KBB Uzmanı Dr. Ünlü, "Zarlar o kadar çok şişiyor ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanıyor. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemiyor ve mukus, sinüslerin içinde birikerek basıncın artmasına neden oluyor. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözlerin arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrı meydana gelebiliyor. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs, bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam. Soğuk algınlığı normalden fazla sürer ve burun akıntısının rengi sarı-yeşile dönerse bakteriyel enfeksiyon gelişiyor. Akut sinüzit olgularında yüzdeki ve alındaki ağrı çok şiddetli olabiliyor. Baş ağrısına, göz ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ağız kokusu ve geniz akıntısı eşlik edebiliyor. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişebiliyor" diye konuştu.
SİNÜZİTİN DİĞER ORGANLARA ZARARI
Sinüzit olgularının büyük çoğunluğunun tıbbi tedaviye cevap verdiğini ve tehlikeli olmadığını bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyonun hem göze hem de beyne yayılarak tehlikeli bir durum oluşturabileceğine dikkat çeken Aydın Liva Hastanesi KBB Uzmanı Murat Ünlü, "Sinüzit, bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırıyor ya da bunların ortaya çıkmasına neden oluyor. Sinüzit tanısının konması ve tedavinin uygun şekilde planlanması çok önemli. Bazı durumlarda sinüslerin röntgen filminin çekilmesi gerekebiliyor. Hastalığın seyrine göre tedavide antibiyotik uygulaması veya cerrahi müdahale, hatta bazen her ikisi de gerekebiliyor. Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik sinüzit tedavisinde genellikle cerrahi müdahaleye başvuruluyor. Son yıllarda uygulanan ’Endoskopik Sinüs Cerrahisi’ bu hastalıkların çözümünde uygulanan oldukça başarılı bir şekilde son sistem cihazlarla görüntülü olarak bunu gerçekleştiriyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!