Ayağı kesilen yakınından etkilenerek diyabetliler için tabanlık geliştirdi

Güncelleme Tarihi:

Ayağı kesilen yakınından etkilenerek diyabetliler için tabanlık geliştirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2014 11:21

- Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Doğan Ergin, diyabetli yakınının ülserli ayağının kangren olması nedeniyle kesilmesinden etkilenerek, arıların kovan hijyeninde kullandıkları propolisle tedaviye yardımcı tabanlık geliştirdi - Araştırma Görevlisi Ergin: - "Ayak tabanlığına propolis ve jel karışımını emdiriyorum. Bu karışım, diyabetik hastaların ayağında belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra propolisi kendiliğinden salıyor"

Haberin Devamı

DÜZCE (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Diyabetli yakınının kangren olan ülserli ayağının kesilmesinden etkilenen Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Doğan Ergin, arıların kovan hijyeninde kullandıkları propolisle tedaviye yardımcı tabanlık geliştirdi.

25 yaşındaki Ergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılıkla çok ilgisi bulunmadığını, ilaçların formülleri üzerine çalıştığını söyledi.

Tedaviye yönelik uygulamaların hayata geçirilebilmesi için çalıştığını belirten Ergin, "Bir yakınımın ayağını kaybetmesi sonucunda diyabetik ayaklar için hassasiyetim oluştu. Daha sonra Düzce Üniversitesinin Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği için araştırmalara başladım. Propolisin ayak ülserlerinde etkili kullanılabileceğini düşündüm. Aynı zamanda mesleki bilgilerden dolayı da akıllı polimerlerin revaçta olduğunu biliyordum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Tabanlığın etken maddesi olarak arıların kovanların yalıtımında kullandıkları propolisi seçtiğini aktaran Ergin, şunları kaydetti:

"Bu tabanlıkta 'akıllı jeller' dediğimiz jeller var. Ayak tabanlığına propolis ve jel karışımını emdiriyorum. Bu karışım, diyabetik hastaların ayağında belirli sıcaklığa ulaştıktan sonra propolisi kendiliğinden salıyor. Diyabetik hastaların ayakları, sinirlerinin hasar görmesinden dolayı yanıyor ve yangını hissedemiyorlar. Bu proje sayesinde diyabetik hastalar, ayaklarındaki o yanığı hissetmeseler bile polimerler bu sıcaklığı algılayarak propolisi salıyor. Propolisin antibakteriyel etkisinden dolayı da ayaklarda çıkan ülserleri tedavi edici etkisi var."

Diyabetlilerin ülserler nedeniyle ayakkabı seçiminde sıkıntı yaşadığına dikkati çeken Ergin, geliştirdiği tabanlığın günlük kullanılabileceğini ifade etti.

Ergin, şöyle konuştu:

"Geniş tabanlı ve ortopedik ayakkabılar seçmeleri, ayaklarını sürekli kuru tutmaları gerekiyor. Bunlar çok uzun bakımlar gerektiren süreçler ancak bu proje sayesinde diyabetli hastalar istedikleri ayakkabıları giyecek çünkü ayaklarını koruyabilen, propolis adında etkin maddeleri olacak. Projemde tasarladığım tabanlığın kullanım ömrü günlük olacak. Etkin maddeyi salana kadar kullanılacaktır. Zaten hastalar etkin madde salındığında ayaklarında hafif ıslaklık hissedecek ve o tabanlığı çıkaracak."

- "Maliyeti düşük olacaktır"

Haberin Devamı

Projenin maliyetinin 20 bin lira olduğunu, benzerine daha önce rastlamadığını belirten Ergin, "Maliyetinin çok yüksek olmayacağı düşüncesindeyim. Diyabetli hastalar için maliyet ikinci plandadır" değerlendirmesinde bulundu.

Ergin, diyabetli hastalar için ayak ülserlerinin son derece önemli olduğuna vurgulayarak, dünyada er 30 saniyede bir diyabetli hastanın ayaklarının kesildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!