Aya giden ilk Türk: Muzaffer Tema

Hollywood’da çeşitli filmlerde rol almış olan beyefendi aktör, ‘Aya Giden 12 Adam’da uzaya ilk giden bir Türk’ü canlandırmıştı..

Haberin Devamı

‘‘TARİH bir daha geri gelmez” cümlesinin içine, gerimizde kalan her şey girer. Bu cümlenin kapsamında Hollywood’un 1950’li yılları olduğu gibi, bizim görkemli siyah-beyaz Yeşilçam dönemimiz de yer alır. Artık Elizabeth Taylor’ların tarih olduğu bir yüzyılda, istediğin kadar Ayhan Işık’ı, istediğin kadar Belgin Doruk’u ara, bulamazsın!..
Hüzün dolu duygularla uğurladım öte aleme Muzaffer Tema’yı.. Türk sinemasının bir çınarı daha yaşama veda etmişti. Çeşme Ilıca - Zekiye Boyacıgil Camisi avlusunu dolduran cemaatın gözleri ıslaktı. Muzaffer Tema’nın kayınbiraderi, gazetemiz yazarı bin yıllık ağabeyim Erol Aksoy ile bu büyük aktörü sevgiyle bağrımıza bastık..
Sinemamızın bir beyefendi aktörü göklere uçarken, bundan böyle aynı Gerence rüzgarında serinleyemeyeceğimizi, aynı mavi dalgalarda yüzemeyeceğimizi düşündüm. Oysa yaşadığı Ege Çeşme Sitesi’nde tam kıyıdaki değerli eşi İnci Hanım ile paylaştığı evinin önünden geçerken, daima bembeyaz giyinen Muzaffer Tema’yı balkonunda görür, onunla aynı havayı, yaz-kış soluduğumdan dolayı bayağı sevinirdim.
Artık o kıyı, onsuz akıp gidecek..
Bundan böyle Çeşmeli ses sanatçımız Kurtul Akın ve esnaftan eski Yeşilçam aktörü Fuat Aykut Bey ile onu anacağız..

ÜNLÜ AKTÖR

Haberin Devamı

1919 yılında İstanbul’da doğan Muzaffer Tema, İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan mezun oldu. Ankara Devlet Konservatuarı ve Cumhurbaşkanlığı Flarmoni Orkestrası’nda görev yaptı. Flüt dersleri verdi.
1949’da sinemada ilk oyununu oynayıp profesyonel oldu. 1959 yılında Amerika’ya gidip Hollywood filmlerinde rol aldı.
Sinemada yakışıklı erkek rollerini başarıyla canlandıran Muzaffer Tema yaşı ilerlediğinde karakter rolleri için biçilmiş kaftan oldu. Sinema yaşamında dört filmde yapımcı olan Muzaffer Tema, beyazperdede sert çizgili anlamlı yüzü, arkaya taranmış gür siyah briyantinli saçları, olağanüstü yakışıklığı ve Avrupai centilmen stili ile hafızalardan silinmedi. Parlak kumaştan ropdöşambrı ile elinde buzlu viski bardağını hep tutardı. Genç kızların rüyalarına girerdi. Önceleri jön rolleri, daha sonra zengin ve sinsi yüksek burjuva rolleri ona yakıştı.
Ben de kendisine bayılırdım..
Hangi filmlerini unutamadım?.. 1949 yapımı Fato (Ya İstiklal Ya Ölüm) filminin o destansı akışını delikanlı yıllarımda aklımdan çıkaramamıştım. 1955 yapımı “Kadın Severse”, Amerika’da çevrildikten sonra bizim sinemalarda büyük izdiham yaratan 1960 yapımı “Aya Giden 12 Adam”, 1967 yapımı “Killing İstanbul’da”, hele hele 1968 yapımı “İngiliz Kemal”, 1970 yapımı “Yaban Gülü”, 1973 yapımı “Balıkçı Osman”, 1971 yapımı “Asrın Kadını” en başarılı filmleriydi.
1949-87 arasında tam 40 yılda 143 filmde rol aldı.. İlk filmi “Dile Kolay” idi, son filmi ise “Islak Sokak”tı.. Dile kolay..

Haberin Devamı

AYA GİDEN TÜRK

Türk sinemasında uzay macerası söz konusu olunca akla ilk gelen, 1973 yapımı Sadri Alışık’ın “Turist Ömer Uzay Yolunda” filmidir. Oysa çok daha önce Muzaffer Tema, Hollywood’da bir uzay filminde rol aldı ve Dr. Selim Hamid ismiyle aya geden ilk Türk’ü canlandırdı.
Muzaffer Tema’nın Amerika’da rol aldığı ikinci film, 1959 yapımı “Aya Giden 12 Adam” (Twelve to the Moon) ismini taşıyordu. Colombia Pictures’in yapımcılığını üstlendiği, David Bradley’in yönettiği filmde 12 farklı milletten astronotun aya seyahatı konu edilmekteydi.
Muzaffer Tema, bu filmde 12 astronot arasında Türk milletinden Dr.Selim Hamid’i canlandırdı. Tema, bu rolü alma serüvenini şöyle anlatmıştı: “Hollywood’un büyük stüdyolarından Colombia Pictures çevireceği uzay filminde Türk bilim adamı rolünü oynayacak aktör arıyordu. Hollywood’da Türk aktör sadece ben vardım. Onlar da benim olduğum şirkete, 20th Century Fox’a başvurdular. Gerekli izni almışlar. Benimle bir deneme çekimi yaptılar. Başarılı olduğumu görünce başlıca rollerden birini bana verdiler. Filmde sadece benim uzun sahnelerim vardı.”
Böylece sevgili Muzaffer Tema, aya ilk giden Türk olarak tarihe geçmiş oldu..
Sinema tarihimizin güzel adamı, yolun açık olsun..
Şimdi gerçek bir uzay yolculuğuna çıktın..
Uğurlar ola..

Haberin Devamı

Galaların en şık erkeği

Muzaffer Tema’yı, ünlü aktör Ken Clarke ile çevirdikleri Hollywood filminin galasında izliyoruz. Blazer ceketin dünyada en çok yakıştığı erkeklerden
biri olan Muzaffer Tema, Amerikalı aktör Alan Lad’a da benzerdi.

Mağrur Kadın’ın hüzünlü erkeği

1962 yapımı “Mağrur Kadın” filminde Muhterem Nur ile başrolleri paylaşan Muzaffer Tema, ölesiye seven hüzünlü bir erkeği canlandırmıştı. Aliye Rona, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Şaziye Moral, Neşe Yulaç, Vahdi Ersin diğer rolleri paylaşmışlardı. Bu kadro içinde şimdi yalnızca o muhteşem kadın Muhterem Nur yaşamakta.
(Fotoğraflar: Yaşar Aksoy Özel Arşivi)

Hollywood yılları

Muzaffer Tema, 1950’li yıllarda Hollywood’da bir çok ünlü artist ile yan yana filmlerde rol aldı. Baron Carvella, ünlü aktrist Mundy ve Muzaffer Tema, 
1959’da bir Hollywood gece kulübünde..

Yazarın Tüm Yazıları