‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 12:36

Almanya’da gönüllü yiyecek yardım hizmetlerinden yararlananların sayısı yüzde 50’nin üzerinde artışla 2 milyonu geçti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da giderek daha fazla insan yoksullaşıyor. Tafel Deutschland e.V. (Almanya Sofra Derneği), “Gıdayı israf etme. İnsanlara yardım et” sloganıyla, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapıyor. Tafel müşterilerinin sayısı enflasyon, pandemi ve savaş nedeniyle, yılbaşından bu yana yüzde 50 oranında arttı. Bu da, yoksulluktan etkilenen 2 milyondan fazla insanın gönüllü kuruluştan, her zamankinden daha fazla destek beklediği anlamına geliyor. Hemen hemen tüm Tafel dernekleri bağışlanan gıdaları şu anda daha fazla kişiye dağıtıyor. Derneklerin yüzde 60.71’i müşteri tabanlarında yüzde 50’ye varan bir artış kaydetti. Yeni müşteriler arasında çoğunlukla Ukrayna’dan gelen mülteciler, aynı zamanda işsizlik parası I veya II alan birçok işsiz, düşük gelirli işçiler ve emekliler yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’

Jochen Brühl

Tafel Deutschland e.V. Başkanı Jochen Brühl, şunları söyledi: “Tafel dernekleri olanaklarının sınırında. Şubelerimiz bize, kıt kanaat geçinen ve ilk kez yardıma ihtiyacı olan birçok insanın kendilerine başvurduğunu söylüyor. Ama aynı zamanda, durumları yeniden kötüleşen ve şimdi tekrar desteğe ihtiyacı olan eski müşterilerden de bahsediyorlar. Yoksulluk yaz tatili arası vermez, yoksulluk teselli edilemez. İnsanların artık temel ihtiyaçlardan yoksun olduğunu çok net görebiliyoruz.”

‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’

Sirkka Jendis

 

İKİ HAFTADA BİRE DÜŞÜRÜLDÜ
Pek çok Tafel şubesi, çalışacak gönüllü ve gıda sıkıntısı çektikleri için kayıtları durdurdu. Tafel derneklerinin yaklaşık yüzde 62’si hâlihazırda gıda paketlerini küçülterek her hafta değil 2 haftada bir yiyecek dağıtarak olabildiğince fazla insana yardım etmeye çalışıyor. Bu durumun gönüllüleri çok zorladığını, çünkü daha fazla müşterinin daha uzun hizmet sürelesi ve daha fazla iş anlamına geldiğini belirten Tafel Deutschland e.V.’nin Genel Müdürü Sirkka Jendis, şöyle dedi: “Birçoğu bitkin durumda. Psikolojik baskı da artıyor. Tafel gönüllüleri gıda israfına karşı bir şeyler yapmak ve yoksulluktan etkilenen insanları dayanışma içinde desteklemek istedikleri için angaje oluyorlar. Yardımların yeterli olmadığını ve gerçekten sorumlu olan yetkililerin yoksulluk içindeki insanlara gerekli desteği vermediğini görmek zor. Gittikçe daha fazla Tafel derneği kendilerine şunu soruyor: Buna daha ne kadar dayanabiliriz?”

Haberin Devamı

‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’

‘GÖNÜLLÜ DEĞİL, DEVLET SAĞLAMALI’
Ayrıca birçok şehirde sosyal yardım kuruluşları ve yetkililer, uygun olup olmadığı sorulmadan mültecileri Tafel derneklerine yönlendiriyor. Bu durum, özellikle Ukrayna’dan gelen birçok kişiye, Tafel’in bir devlet kuruluşu olduğu yönünde yanlış bir izlenim veriyor. Başkan Jochen Brühl, “Yetkililerin Tafel derneklerine yeni müşteriler alıp alamayacağını sormadan insanları göndermesi sorumsuzluktur. Elimizden geldiğince yardım ediyoruz, ancak ek bir hizmet olarak kalıyoruz. Gönüllüler değil, devlet, Almanya’da herkesin yeterince yiyip içmesini sağlamalı” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Yoksulluk yaz tatili arası vermiyor’

‘HER 6 KİŞİDEN BİRİ YOKSUL’
2022 Yoksulluk Raporu’na göre, ülkede yoksulluk oranı geçen yıl yüzde 16.6 olarak açıklandı. Tafel, federal hükümetten acilen yeni bir yardım paketi talep ediyor. Şimdiye kadar yapılan yardımların çoğu, en çok ihtiyacı olanlara ulaşmadı. Federal hükümetin yardım paketinden alınan 29 milyar Euro’nun sadece 2 milyar Euro’su yoksulluktan etkilenen insanlara gitti. Jochen Brühl “Hükümet özellikle yoksulluktan etkilenenlere acil yardım ulaştırma konusunda karar vermeli. Ayrıca, açıklanan vatandaş geliri için en az 678 Euro’luk yoksulluğa dayanıklı standart oranlar talep ediyoruz” diye konuştu. Genel Müdür Sirkka Jendis ise, “Almanya’da her altı kişiden biri yoksul. Toplum olarak bunu artık daha fazla sineye çekemeyiz. 60 bin Tafel aktivistimizin tükenmek bilmeyen çabaları için minnettarız ve büyük çoğunluktan, yoksulluktan etkilenen insanlar için dayanışma göstermelerini istiyoruz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!