Yoğun bakımdakilerin yarısı göçmen mi?

Güncelleme Tarihi:

Yoğun bakımdakilerin yarısı göçmen mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2021 11:48

Bild gazetesi, Almanya’da son üç ayda yoğun bakımda yatan hastaların yaklaşık yarısının, entübe edilen hastaların da yüzde 90’ının göçmen kökenli olduğunu yazdı. Haberde sayıların, Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler’in hastane başhekimleri ile yaptığı toplantıda ortaya çıktığı belirtilirken, RKI ise rakamların Almanya genelini değil, üç büyük şehirdeki hastanede çalışan doktorların bilgilendirmesi olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ROBERT Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Prof. Dr. Lothar Wieler ve farklı hastanelerin başhekimleri 14 Şubat’ta bir video konferans gerçekleştirdi. Korona enfeksiyonu nedeniyle hastaların durumu hakkında yapılan toplantıda başhekimler koronadan en çok etkilenen grubun göçmen kökenliler olduğunu söyledi. Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, yoğun bakımdaki hastaların da çoğunluğu göçmen kökenli. Doktorlar, federal hükümetin salgınla ilgili göçmenleri bilgilendirmede yetersiz kaldığını belirtti.
Toplantıya katılan Moers Akciğer Hastanesi Yöneticisi Thomas Voshaar, Almanya’daki başhekimlerle görüşmeler yaparak korona hastalarıyla ilgili veriler topladığını belirtti. Özelikle yoğun bakımdaki hastalarla ilgili bilgi de toplayan Thomas Voshaar, “Bu araştırma açık bir şekilde şunu ortaya koydu; Siyasetin korona uyarılarının ulaşmadığı bir grup var. Bunlar da göçmen kökenliler” dedi. Voshaar, görüşmede geçen yıl kasım ve aralık ile bu yıl ocak ayında yaptığı araştırma sonuçlarına değinirken, “Araştırmalarıma göre bu süreler içindeki ağır hasta olarak entübe edilenlerin yüzde 90’ından fazlası göçmen kökenli. Biz kendi aramızda bu tür hastaları, ‘iletişim engeli olan hastalar’ olarak tanımlama kararı aldık. Onlara ulaşamadığımız görülüyor” diye konuştu.
‘SOSYAL DANIŞMANLIK YAPILMALI’
Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lothar Wieler de başhekimlerle yapılan görüşmede sorunun farkında olduklarını belirtirken, yoğun bakımdaki hastaların da yüzde 50’sinden fazlasının göçmen kökenli olduğuna dikkati çekti. Wieler, “Ülkemizde bir paralel toplum bulunuyor. Eğer onlara ulaşmak istiyorsak, camilerde sosyal danışmanlık çalışmasına ihtiyacımız var. Bu grup Almanya’da yaklaşık 4 milyon civarında. Bu nüfusun yüzde 4.8’ine tekabül ediyor. Ancak yoğun bakımda yatanların oranı ise yüzde 50’nin üzerinde” dedi. Wieler, konunun özellikle siyasette tabu konu olduğunu ve bu nedenle konuşulmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Yoğun bakımdakilerin yarısı göçmen mi
ZİRVEDE GÜNDEME GELMİYOR
Doktorlar, en büyük sorunun ise dil sorunu olduğuna dikkati çekti. Bild’in haberine göre doktorlar, özellikle federal hükümette kimsenin ırkçılık suçlamasıyla damgalanmamak için bu konuya değinmediğini de belirtti. Federal Sağlık Bakanı Jens Spahn ve Sağlık Bakanlığı’nı bizzat bilgilendirdiğini söyleyen Thomas Voshaar, “Konuştuğum herkes, Spahn da dahil olmak üzere ‘Aman tanrım, aman tanrım’ diyerek tepki verdi” dedi. Ancak hükümetten bu yönde bir adım gelmediği kaydedildi. Bild’e açıklama yapan bir hükümet sözcüsü ise Sağlık Bakanlığı’ndan Başbakanlığa bu yönde bir uyarı iletilmediği ve eyalet başbakanlarıyla, Başbakan Angela Merkel arasındaki korona zirvelerinde bu konunun hiçbir şekilde gündeme gelmediğini kaydetti.

Haberin Devamı

ALMANYA GENELİNİ YANSITMAZ
Robert Koch Enstitüsü, konuyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, haberdeki verilerin 3 hastaneyi kapsadığı ve Almanya genelini yansıtmadığı ifade edildi. Verilen sayıların resmi veriler olmadığı ve sadece doktorlarla sohbet ortamında yapılan görüşmelerde konuşulan rakamlar olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Özellikle yoğun bakımlarda yatanların yüzde 50’sinden fazlasının bu gruptan olduğuyla ilgili ifade bağlamından çıkarılmıştır. Bu sayılar, Almanya’da üç büyükşehirdeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki doktorların bilgilendirmelidir. Bu sayılar Almanya genelini yansıtmamaktadır” denildi. Robert Koch Enstitüsü’nde hastaların göçmen kökenli olduğuyla ilgili veri bulunmadığı kaydedildi. RKI’ye aktarılan bilgilerin Salgından Korunma Yasası 11’inci Maddesi kapsamında hastanın göçmen kökenli olup olmadığı gibi bilgileri barındırmadığı kaydedildi. 

BAKMADAN GEÇME!