Yeşiller sordu: Dil testi neden kaldırılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller sordu: Dil testi neden kaldırılmıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2014 17:59

AVRUPA Adalet Divanı 10 Temmuz tarihli ‘Doğan’ kararında, “Türklere aile birleşiminde Almanca dil testi uygulanamaz, çünkü Avrupa hukukuna aykırı” dedi.

Haberin Devamı

Almanya bu kararı mercek altına aldıktan sonra dil testinin devamına karar verdi. Sadece bir istisna uygulayacak. Dil testini başaramayanlar, bir yıl ciddi biçimde Almanca öğrendiğini kanıtlaması durumunda vize alabilecek.

Yeşiller milletvekilleri Özcan Mutlu, Volker Beck ve Luise Amtsberg, Almanca dil testinin niçin kaldırılmadığı yönünde meclise soru önergesi verdi. İçişleri Bakanlığı’nın önergeye dil testinin devam edeceği yanıtını Özcan Mutlu şöyle değerlendirdi:
“Bu, Avrupa Adalet Divanı’nın ilk kararı değil. Avrupa Adalet Divanı daha önce de Ankara Sözleşmesi’ne dayanarak Türkler lehine kararlar verdi. Daha önce de vize uygulamasına karşı Soysal kararı çıktı. Almanya bu kararlarda her seferinde günü kurtarmaya çalışıyor. Avrupa Adalet Divanı’nın Doğan kararı çok açık... ‘Dil testi, aile birleşimine aykırı’ diyor. Bu kararın uygulanması yönünde artık görev Ankara’ya düşüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!