"Yeniden Karar Verdim" Berlin’de

Güncelleme Tarihi:

Yeniden Karar Verdim Berlin’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2026 14:35

Berlin Göçmen Kadınlar Kadınlar Birliği üyelerinin sahnelediği oyunda kendi yaşamlarından kesintiler paylaşıldı.

Haberin Devamı

Yazar ve yönetmen Zerrin Akdenizli’nin kaleme alıp yönettiği “Yeniden Karar Verdim” adlı tiyatro oyunu, 4 Ocak 2026 Pazar günü Tiyatro28 sahnesinde izleyiciyle buluştu. Berlin Göçmen Kadınlar Birliği üyelerinin sahnelediği oyunda, 16 kadın kendi hayatlarına dair aldıkları kararları seyirciyle paylaştı.

Yeniden Karar Verdim Berlin’de


Oyunun sunumunu yapan Helin Rosa Harman, “Bu akşam sizlerin hepsini burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün zaman ayırıp bizimle birlikte bu özel akşamı paylaştığınız için çok teşekkür ederiz” diyerek konukları selamladı. Helin Harman, etkinliğin gerçekleşmesini mümkün kılan sponsorlara da teşekkür etti.

Yaşam mücadelesiyle birleştirdik  Berlin Göçmen Kadınlar Derneği e.V. Başkanı Ayşe Harman da “Bugün burada olmak, sadece bir tiyatro buluşması değil, yıllardır sürdürdüğümüz kadın dayanışmasının ve hak mücadelemizin bir parçasıdır. Tiyatro çalışmalarımız sahneden sokağa, şenliklerden hak arama alanlarına taşındı.
Yeniden Karar Verdim Berlin’de


Çünkü biz, oyunlarımızı her zaman yaşam mücadelemizle, eşitlik ve özgürlük taleplerimizle birleştirdik. Dünya ekonomisi daralıyor; kadınların ve emekçilerin yaşam koşulları ağırlaşıyor. Almanya’da sosyal kısıtlamalar, artan hayat pahalılığı ve şiddet gerçeği bizleri doğrudan etkiliyor.

Dünya genelinde savaşlar yayılıyor ve bugün Venezuela çevresinde tırmanan gerilim de barışa olan ihtiyacımızı daha da yakıcı hale getiriyor. Bu nedenle seyirci kalamayız. Kendimiz, çocuklarımız, barış ve eşit haklar için güçlerimizi birleştirmekten başka yolumuz yok. Çağrımız özellikle salonumuzdaki tüm kadın arkadaşlarımıza: Gelin, Göçmen Kadınlar Birliği çatısı altında birleşelim; umutlarımız ve taleplerimiz için el ele verelim” dedi.

Mevcut düzen kader değildir  Oyunun yazarı ve yönetmeni Dr. Zerrin Akdenizli de, oyunun gelişim sürecini ve konusunu şu sözlerle anlattı: “Göçmen Kadınlar Birliği Tiyatro Grubu ile 2022 yılında sahnelediğiniz ‘Karar Verdim’ adlı oyundaki bazı arkadaşlarımız ayrıldı ve yerine yenileri geldi. Ben de oyunda bazı değişiklikler yaparak oyunu yeniden yazdım.
Yeniden Karar Verdim Berlin’de

Bu akşam yeni oyuncular ve yeni bir metin ile karşımızdayız. ‘Karar Verdim’ erkek egemen bir toplumda kadının uğradığı cinsel eşitsizlik, ayrımcılık, baskı, şiddet ve ekonomik eşitsizliği vurgularken, aynı zamanda var olan mevcut düzenin bir kader olmadığı ve bireyin bu kaderi değiştirecek güce sahip olduğunun da altını çizer. Oyun, bu anlamda genelde kadınları, özelde göçmen kadınların sorunlarını ele alan hikayelerden oluşur.

Her hikaye kadının bir şeye karar vermesiyle başlar. Karar vermek aslında kadının kendi hayatı için bir kırılma noktasıdır”. Oyunun bölümleri arasında, “Karar verdim çocuklarımı masallarla büyütmeyeceğim”, “Karar verdim elimim hamuruyla erkek işine karışacağım”, “Karar verdim vejetaryen olacağım”, “Karar verdim işime geri döneceğim”, “Karar verdim kocamdan boşanacağım”, “Karar verdim çocuklarımı bulacağım” ve “Karar verdim çevremi değiştireceğim” yer aldı.

Ayrıca kadınların kendi sözlerini doğrudan izleyiciyle buluşturduğu, “Karar verdim okuyacağım”, “Karar verdim mücadele edeceğim”, “Karar verdim çalışacağım”, “Karar verdim dans edeceğim”, “Karar verdim hayata olumlu bakacağım”, “Karar verdim ayrımcılık yok” ve “Karar verdim kendimi affedeceğim” başlıklı sunumlara da yer verildi.

“Yeniden Karar Verdim” oyununda, Tülay Karataş, Hülya Karaduman, Kudret Büyükyurt, Aysun Çiçek, Sadegül Bayrak, Ayşe Çiçek, Mahire G. Selek, Sakine Ringe, Zeynep Devetaş, Ayla Beyazgül, Leman Togar, Müesser Uçar, Sakine Akarsu, Fatoş Akkaya, Hanife Arduç, Ayşenur Kızıldere ve Hayriye Dizdareviç sahne aldı.

BAKMADAN GEÇME!