'Yaz Masalına' kara gölge düştü

Güncelleme Tarihi:

Yaz Masalına kara gölge düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 12:48

Bir yıl öncesine kadar dünya şampiyonluğunun sevincini ve coşkusunu yaşayan Alman Futbol Federasyonu'nun başkanı ve futboluna yön veren isimler şimdi savcıların kıskacında. DFB Başkanı Niersbach'a istifa etmesi yönünde baskılar artıyor. Bir ay öncesine kadar adı FİFA başkanlığı için geçen Niersbach şimdilerde kendi koltuğunu koruyamaz duruma düştü.

Haberin Devamı

Almanya 2006 yılında Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Tüm dünyanın gözünün çevirdiği Almanya önemli anlamda tanıtım gerçekleştirdi. Ülkenin imajı cilalandı. Futbol şampiyonası 'Yaz Masalı' olarak pazarlandı. Şimdi ise 'Yaz Masalına' kara gölge düştü.

Alman Futbol Federasyonu (DFB) ile 2006 Dünya Futbol Şampiyonası organize komitesi yöneticilerinin oluşturduğu kara kasalardan rüşvet ödendiği ve vergi kaçırıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma önümüzdeki günlerde daha derinleşecek. Soruşturma şimdilik üç kişiyi kapsıyor. Ancak
ortaya atılan iddialar ve skandallar 'bu hamur daha çok su kaldırır' denecek cinsten.

ŞİMDİLİK ÜÇ KİŞİ

DFB'nin Şampiyonanın alınması için rüşvet verildiği iddiaları önce ortaya atıldı. Alman futbolunun patronları ve dünya futbolunda da sözü geçen isimler birer birer şüpheli durumuna düştü. Kimler mi bunlar?

Alman Futbolunun efsane futbolcusu ve Kaiser lakaplı dünyaca tanınmış ismi Franz Beckenbauer, Alman Futbol Federasyonu Başkanı ve Sepp Balatter'in yerine FİFA başkanlığı için bir dönem adı geçen Wolfgang Niersbach, DFB eski Başkanı Theo Zwanziger, DFB eski Genel Sekreteri Horst Schmidt. Liste daha da genişleyecek gibi. Beckenbauer 2006 Dünya Futbol Şampiyonası Organizasyonun başkanıydı. Diğer üç isim ise onun yardımcılıklarını yaptı. Savcılık şimdilik soruşturmayı sadece Beckenbauer'in o dönem yardımcılığını yapan üç isimle sınırladı.

10 YILA KADAR HAPİS

Beckenbauer'in o dönemde üstlendiği görev nedeniyle skandalın ortasındaki kilit isim. Beckenbauer'in şimdilik soruşturma kapsamının dışında kalması soru işaretlerine yol açtı. Savcılık bu yöndeki sorulara dün açıklık getirdi. Buna göre; Beckenbauer'in vergi kaçırmayla bir bağlantısının olmadığı gerekçesiyle soruşturma açılmadığı anlaşıldı. Soruşturmanın açılmamasının Beckenbauer'in Avusturya'da bulunan ikametgahı ile ilgisinin bulunmadığı da belirtildi. Ancak soruşturmanın derinleşmesi ve elde edilecek yeni deliller çerçevesinde Beckenbauer'in de soruşturma kapsamına alınması ihtimal dahilinde. Savcılığın başlattığı soruşturma sonunda adı geçenler hakkında güçlü deliller bulunursa iddianame hazırlanıp dava açılabilinecek. Savcı şüpheliler hakkında 10 yıla kadar hapis cezası da isteyebilecek.

ORTADAN KAYBOLAN PARAYLA İLGİLİ İDDİALAR

Soruşturmaya konu olan 6.7 Milyon Euro. Der Spiegel Dergisi, DFB'nın Adidas eski şefine ödenmiş olarak gösterdiği parayı gerçekte FİFA'nın Asyalı dört delegesinin oylarını satın almak için kullandığını iddia etti. DFB Başkanı Niersbach ile Beckenbauar ise paranın Adidas'ın eski şefine verildiğini iddia ediyor. İkili, şampiyona sonrasında 170 Milyon Euro para alabilmek için 2002 yılında Adidas'ın eski şefi Robert Laus Dreyfus'tan borç alınan para 2002 yılında FİFA'ya teminat olarak havale edildiğini ve Dreyfus 2005 yılında parasını isteyince de kendisine ödendiğini savunuyor. FİFA ise yaptığı açıklamada bu iddiayı yalanladı.

ZWANZİGER: PARA BECKENBAUER'DE

İkinci iddia ise çok daha vahim. İddianın sahibi DFB eski Başkanı Theo Zwanziger'e göre para rüşvet olarak ödendi. Zwanziger daha önce yaptığı açıklamalarda DFB'nin kara kasasının olduğunu da söyledi. Daha da ileri giden Zwanziger bunu kendisine Almanya'nın eski ünlü futbolcusu ve bugünlerde en tanınmış futbol yorumcusu Günter Netzer'in anlattığını açıkladı. Netzer, Zwanziger'e 'ya sözlerini geri al ya da ispatla. Aksi taktirde seni mahkemeye vereceğim' diye ültimatom verdi. Zwanziger hala sözlerini geri almadığı gibi bu kez DFB'ye avukatı aracılığıyla mektup yazdı. Mektubunda, '6.7 milyon Euro'yu Franz Beckenbauer'den geri isteyin. Vergi borcu ve cezasını da ödesin' sözlerine yer verdi. Beckenbauer ise şimdilik susuyor.

ÜÇÜNCÜ İDDİA: BLATTER İÇİN KULLANILDI

Beckenbauer ve Nirsbach paranın FİFA'ya ödendiğini söyledi. Ancak gerçekte bu paranın FİFA'ya ödendiğine dair hiçbir kayıt bulunmuyor. FİFA'nın muhasebe kayıtlarında da paranın varlığı gözükmüyor. Bild gazetesi paranın FİFA'nın başkanlık seçiminde Sepp Blatter'in seçimi kazanması için kullanıldığını ileri sürdü. Gazetenin iddiasına göre para yasa dışı kanallarla Blatter'in yardımcılarına ulaştırıldı. Onlarda Blatter'in yeniden başkan seçilmesi için oy karşılığında FİFA delegelerine rüşvet olarak verdi.

NİERSBACH KOLTUKTA NE KADAR DAHA OTURACAK

Skandalın merkezindeki isimlerden DFB başkanı Wolfgang Niersbach, geçen hafta ortaya atılan iddialara cevap vermek amacıyla basın toplantısı düzenlerken, dün soruşturmayla ilgili ise hiçbir açıklama yapmadı. Niersbach'ın 6.9 milyon üyesiyle dünyanın en büyük futbol federasyonu olan DFB'nin başkanlık koltuğunda daha fazla kalamayacağı tahmin ediliyor. Bir ay öncesine kadar adı FİFA başkanlığı için geçen Niersbach'ın kendi koltuğunu artık koruyamayacak duruma düşmesi hazin olarak değerlendiriliyor. Niersbach'ın bugün yarın istifasını açıklaması bekleniyor. Ondan boşalacak koltuğa oturmak için kimlerin aday olacağı bile kulislerde konuşulmaya başlandı. O isimler şunlar: Bundesliga Kulüpler Birliği Başkanı Rainhard Rauball, DFB İkinci Başkanı Rainer Koch ve DFB mali işler sorumlusu ve aynı zamanda CDU Federal Meclis milletvekili de olan Reinhard Grindel.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!