Yasa tasarısı onaylandı

Güncelleme Tarihi:

Yasa tasarısı onaylandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 09:29

Almanya'da e-sigara ve e-nargile satışı için de yaş sınırı getiriliyor

Haberin Devamı

Almanya'da federal hükümet, elektronik sigara ile kalem şeklindeki elektronik nargilelerin çocuklara satışını yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Kabine toplantısından sonra yasağı kamuoyuna duyuran Federal Aile ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig "Elektronik sigaralarla elektronik nargilelerin çocuk ve gençlerin ellerinde işi yok, çünkü bu sigaralarla nargileler de normal sigaralar gibi zararlı." dedi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Schwesig çocuklar ile gençler arasında sigara bağımlılığının azaldığını, bunun da sevindirici bir gelişme olarak gözlemlediklerini ancak elektronik sigara ile elektronik nargile kullanan çocuk ve genç sayısında artış görüldüğünü söyledi.

Almanca olarak „E-Zigaretten“ veya „E-Shishas“ olarak nitelendirilen elektronik sigaralarla nargilelerin; mango, çilek, nane veya çikolata tadıyla çeşitlendirildiği için zararsız muamelesi gördüğüne değinen Federal Gençlik Bakanı Schwesig "Bu yüzden yasak getirmek zorundaydık." şeklinde konuştu.

Schwesig, bundan böyle ilgili maddelerin 18 yaşından küçüklere satılamayacağını kaydetti ve yasağın internet üzerinden yapılan alışverişler için de geçerli olduğunu bildirdi.

KANSEROJEN MADDE İÇERİYOR

Federal Aile ve Gençlik Bakanı Manuela Schwesig elektronik sigara ve nargilelerde kullanılan maddelerin sağlığa zararlı olduğuna işaret ederken söz konusu maddelerin çocuklarla gençlerin akciğerlerine zarar verdiğini söyledi. Schwesig, zararlı oldukları araştırmalarla belgelenen elektronik sigara ve nargilelerden çocuklarla gençlerin uzak durmaları gerektiğini vurguladı ve anne-baba ve eğitmenleri, çocukları ve gençleri korumaya çağırdı.

Çocuklarla gençlere elektronik sigara ve nargile satışını yasaklayan yasaya kabinenin onay vermesinden sonra yasa yakın bir tarihte parlamentoda görüşülecek. Parlamentonun yasaya onay vermesine kesin gözle bakılıyor.

Bu arada Federal Almanya Sağlık Aydınlanmaları Merkezi’nin yaptığı bir araştırmada yaşları 12 ile 17 arasında değişen her yedi gençten biri elektronik sigara ya da elektronik nargileyi denediğini söyledi. Aynı yaş grubundaki gençlerin yaklaşık yüzde 12’si ise tütün sigarası hiç içmediğini ancak aromalı elektronik sigarayı veya nargileyi en az bir kez denediğini bildirdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!