Yabancıda AB formülüne yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

Yabancıda AB formülüne yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2013 23:06

G.Saray kontenjan krizine çözüm bulma amacıyla hazırladığı dosyayı TFF’ye sundu.

Haberin Devamı

Önce Demirören, Aysal ile yaptığı görüşmede “AB vatandaşları yerli statüsünde oynasın” önerisini mantıklı buldu. Ardından da Arıboğan ile Doğan, İstinye’ye çıkarma yaparak tüm hukuki gerekçeleri ortaya koydu.   

TÜRK futboluna “AB çözümü” için Galatasaray’dan sürpriz bir adım daha geldi. TFF’nin yeni sezondan itibaren 6+0+4 olarak belirlediği yabancı kısıtlaması, birçok Süper Lig kulübünün isyanına yol açmıştı. Önce 20 Haziran’da Les Ottomans Oteli’nde Başkan Ünal Aysal, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile bir araya geldi.
Demirören bu görüşmede, AB formülüne sıcak bakıp mantıklı bulduğunu dile getirdi. Ardından geçtiğimiz perşembe günü de Lütfi Arıboğan ve Sedat Doğan TFF binasına çıkarma yaptı.

ALMANYA ÖRNEĞİ VERİLDİ

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği ülkesi vatandaşlarının Türkiye’de yerli oyuncu statüsünde oynayabilmeleri için hazırlanan kapsamlı bir rapor ve dosya sunuldu. AB formülünün, Türkiye’de yerli oyuncu yetişmesini engellemeyeceği de Almanya örneği ile gösterildi. G.Saray Kulübü, TFF’ye sunduğu raporda, özellikle Bundesliga’da Avrupalı oyuncularda sınırlamanın olmadığının altını çizip aynı zamanda alt yapıdan en çok oyuncunun da yine Almanya’da yetiştiğini rakamlar ve verilerle ortaya koydu.

BİZİMKİLER AVRUPA’DA OYNUYOR

G.SARAY, bu kararı neden desteklediğini ise şöyle açıkladı: “Avrupa Birliği ülke olarak yıllardır hedeflerimizden biri. Üye olmamamıza rağmen bizim Türk sporcularımız orada AB statüsünde oynarken, Avrupa Birliği vatandaşı futbolcuların da Türkiye’de yerli statüsünde oynaması çok doğal ve doğru bir formüldür. Aynı zamanda Avrupa Kupalarında ülke adına başarı sağlamaya çalışan kulüplerimiz için de şartların eşitlenmesi ve adaletsizliğin ortadan kalması gereklidir.”

AVRUPA’DA YERLİ STATÜSÜNDE OYNAYAN TÜRKLER

G.Saray, TFF’ye yurt dışı kariyerlerinde AB ülkesi sporcusu olarak kabul edilen şu isimleri örnek gösterdi.

NiHAT KAHVECi: · İspanya’da Villarreal forması giyerken AB statüsünde oynadı.

HAKAN ŞÜKÜR: · İtalya Ligi Serie A’da yerli oyuncu statüsünde forma giydi.

Haberin Devamı

EMRE BELÖZOĞLU: · O da Inter’de oynarken, Avrupa Birliği vatandaşı olarak değerlendirildi.

İBRAHİM KUTLUAY: · Panathi-nakos’taki başvurusu ile AB üyesi sporcu kabul edildi.

G.Saray’a göre AB çözümünün faydaları

1- Avrupa’da başarı adına sahaya çıkan kulüplerin yabancı rakipleri ile aynı şartlarda mücadele etmesi sağlanacak. Böylece rekabet eşitsizliği ortadan kalkacak.

2- Türk kulüpleri bu sayede yerli oyunculara değerinden fazla para vermek zorunda kalmayacak. UEFA Finansal Fair Play Kriterleri öncesi mali disiplin sağlanacak.

3- Aynı zamanda kadrodaki fazla yabancı oyuncuları takımdan ayrılmaya ikna etmek için ödenmesi gereken paralar da çöp yerine kulüplerin kasasında  kalacak.

Haberin Devamı

Federasyon yarın görüşüp 1 haftada açıklayacak

İŞTE bu kapsamlı rapor ve hukuki gerekçeleri TFF yetkilileri dikkatle inceleyip, İcra Kurulu Başkanı Lütfi Arıboğan ve Sedat Doğan’ın paylaştığı düşünceleri dinledi. Yarın bu konuyu Başkan Yıldırım Demirören önderliğinde masaya yatıracak olan Türkiye Futbol Federasyonu, vakit kaybetmeden en geç 1 hafta içinde karar alıp deklare edeceğini de sarı kırmızılı kulübün yetkililerine iletti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!