Güncelleme Tarihi:

Almanya’nın Dortmund kentinde işlettiği büfede 4 Nisan 2006’da aşırı solcu Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) teröristleri tarafından kurşunlanarak öldürülen Mehmet Kubaşık’ı anma törenine katılan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, soruşturma döneminde yersiz suçlamalara hedef olan Kubaşık ailesinden özür diledi.
Cinayetin işlendiği büfenin yakınlarında düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan Wüst, “Mehmet Kubaşık, eşi ve ailesiyle birlikte Dortmund’da yeni bir yaşam ortamı oluşturmuş, bu kenti yurt edinmişti. Benim için şu çok açık: Mehmet Kubaşık bizden biriydi” dedi. Biri kız, ikisi erkek yetişkin üç evlat sahibi olan 39 yaşındaki Mehmet Kubaşık’ın ailesinin cinayetle ilgili soruşturmalar sırasında uyuşturucu ticareti suçlamalarına hedef olduğunu hatırlatan CDU’lu politikacı, “Kuzey Ren Vestfalya eyaleti adına Kubaşık ailesinden özür diliyorum” dedi. Henrik Wüst ayrıca KRV’de ırkçılığa, kine ve nefrete yer olmadığının altını çizerken, bölge halkına birliktelik ve dayanışma sergileme çağrısında da bulundu.
CDU’lu Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Alexander Kalouti de insanların Dortmund’da yıllardır barış içinde birlikte yaşadıklarını vurgularken, “Biz dostluktan, dayanışmadan ve sevgiden yanayız” dedi.
Babasının bundan tam 20 yıl önce kendilerinden koparıldığını söyleyen kızı Gamze Kubaşık da, aradan yıllar geçtiği halde acılarının hiçbir zaman azalmadığının altını çizdi. Gamze Kubaşık, 2000sli yılların başından itibaren 8’i Türk, biri Yunan kökenli ve biri de Alman kadın polis olmak üzere 10 insanın NSU teröristleri tarafından katledildiğini hatırlatırken, soruşturmalarla ilgili dosyalarda nelerin yazılı olduğunu bilmek istediklerini de söyledi. Gamze Kubaşık, “Açılsın artık o gizli dosyalar” çağrısında da bulundu.