Vizon mutasyonu Almanya’da görüldü

Güncelleme Tarihi:

Vizon mutasyonu Almanya’da görüldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2021 12:01

Geçen yıl Danimarka’da vizonlarda ortaya çıkan koronavirüsün mutasyonu şimdi de Almanya’da görüldü. Danimarka, geçen yıl kürkleri için beslenen milyonlarca vizonu telef etmek zorunda kalmıştı. Almanya’da ise vizon mutasyonu şimdilik sadece güney Almanya’da tespit edildi. Şu ana kadar sadece 10 vaka görüldüğü belirtilirken, Bavyera eyaletindeki 60 yaşındaki bir kişinin vizon mutasyonlu koronavirüsten hayatını kaybettiği açıklandı.

Haberin Devamı

ALMAN Virolog Klaus Stohr, koronavirüsün son aylarda yaklaşık 7 bin varyasyonunun görüldüğünü belirtti. Normalde bir virüsün ortalama olarak ayda iki kez genetik kodunu değiştirdiği biliniyor. Ancak koronavirüsün çok daha yaygın bir şekilde mutasyon geçirmesi bilim insanlarının dikkatini çekti. Yapılan araştırmalar virüsün vücutta kaldığı süreyle mutasyon ihtimalinin arttığını ortaya koydu. Örneğin ABD’nin Boston şehrinde 5 ay yoğun bakımda kalan ve sonra yaşamını yitiren bir hastada koronavirüsün 20 ayrı mutasyonu tespit edildi. Koronavirüsün varyasyonlarını değerlendiren Bremen Üniversitesi’nden virolog Andreas Dotzauer, “Bir virüs ne kadar vücutta kalırsa, o kadar antikor üretilir ve buna bağlı olarak da antikorların tanımadığı virüsün daha fazla mutasyonu ortaya çıkar” dedi.

Haberin Devamı

AŞILAR İŞE YARAYACAK MI?
Koronavirüsün hızlı mutasyon geçirmesi, en çok aşıların etkili olup olmayacağı sorusunu akla getiriyor. Şu ana kadar yapılan aşılamalarda alınan verilerin yüzde 100 yanıt vermek için erken olduğu belirtiliyor. Tübingen Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Peter Kremsner, mRNA aşılarına dikkati çekerken, “mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların sağladığı bağışıklığın çok daha dayanıklı olduğu gözleniyor. Bu nedenle bu tür aşıların ortaya çıkan yeni virüs varyasyonlarına karşı çok daha sağlam koruma sağladığı söylenebilir. Diğer aşılarda ise durum biraz farklı gözüküyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!