Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da izin sezonu yaklaşırken, Hollandalı Türkler de Ramazan Bayramı sonrası izin hazırlığının başlayacağını, ancak başlıca sorunların çözülmediğini, izine karayolu ile gideceklerin gümrüklerde çilesinin bitmediğini, havayolu ile gideceklerin de izin sezonunda uçak biletlerinin fahiş düzeyde artması nedeniyle tedirginliklerini dile getirdiler. Arnhem Hoca Ahmed Yesevi derneğinde bir araya gelen Türkler, “Türkiye’deki siyasetçilerden seçim öncesi verdikleri sözleri yerine getirmelerini bekliyoruz” dediler. Özellikle şu alanlarda ciddi sıkıntılar yaşandığını da dile getirdiler:
- Avrupalı Türkleri en çok tedirgin eden şeylerin başında malvarlığı bildirgesinin başka ülkelere aktarılması.
- Avrupa’dan götürüp Türkiye’de iki yıl bıraktığımız araçların TÜV süresi geçtiği için Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkeler “TÜV bitmiş, geçemezsiniz” diyerek rüşvet istiyorlar. Parayı aldıktan sonra da geçmemize izin veriyolar. Bu sorun mutlaka çözülmeli.
- Karayolu ile izine gelirken geçtiğimiz ülkelerin yollarında, gümrüklerinde can güvenliğimiz yok, polisler ve gümrük memurları fevri davranıyorlar. Buna Türkiye gümrükleri de dahil, Gümrükler çile kapısı olmaktan çıkarılmalı, Saatlerce bekletiliyoruz. Haksız yere trafik polisleri ceza kesiyorlar.
- Havayolu ile izine gelecekler için izin sezonunda uçak biletleri çok fazla yükseliyor. Kışın uçakla bir kişi gidiş dönüş 200 avro ise yazın 500 avro oluyor.
- Türkiye Avrupa’daki gençliğini kaybediyor. Gençlerimiz askerlik parasının yüksek olmasından dolayı bulunduğu ülkenin vatandaşlığına geçiyor.
- Son yıllarda izin sezonunda Avrupalı Türkler, Türkiye’ye gittiklerinde vatandaşlar tarafından horlandıkları, haksızlığa uğradıkları, ayrımcılık yapıldığı hissiyle geri dönüyorlar. Avrupalı Türkler, “Bizim anavatanımız Türkiye’dir, asla vazgeçmeyiz, sevinçle izine gidiyoruz, üzülerek dönüyoruz. Avrupa’da da olsak kalbimiz Türkiye için çarpmaktadır” diyorlar.
Hollandalı Türkler, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ayda Kızılcahamam’da UID ile yaptığı toplantıda, “Yurt dışındaki Türk’leri ezdirmem demişti. Demek ki kendisine sorunlar tam olarak iletilmiyor” açıklamasında da bulundular. Aynı zamanda “Biz bu sorunlarımızı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na (YTB) defalarca bildirmemize rağmen çözüme kavuşmamıştır. Mümkünse izin öncesi bu sorunlarımız çözülsün” çağrısında da bulundular.
Satılmayan giysiler çöpe atılamayacak