Vergi beyanında pandemi uzatması

Güncelleme Tarihi:

Vergi beyanında pandemi uzatması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 11:21

Almanya’da mayıs ayında yine bir dizi yenilikler hayatımıza girdi. Güneş enerjisinden online alışverişe, biranın pahalanmasından iş yerinde koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan yeni kurallara, hatta yine pandemi nedeniyle yıllık vergi beyanı için tanınan ek süreye kadar birçok yeniliklerin, biz tüketicilerin günlük hayatını etkiyeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Vergi beyanında pandemi uzatması

GÜNEŞ ENERJİSİ ZORUNLULUĞU
Almanya’nın gerek yüz ölçümü gerekse nüfusu bakımından üçüncü büyük eyaleti konumunda olan Baden-Württemberg’de yaşayan ve konut inşa etmek isteyenleri yakından ilgilendiren bir uygulamayla başlayalım bugünkü yazımıza. Buna göre, Baden-Württemberg eyaletinde 1 Mayıs’tan itibaren konut inşa etmek isteyenler için, güneş enerjisinden yararlanmak için binanın çatısına fotovoltaik sistemi kurulumu zorunlu hale getirildi.

Vergi beyanında pandemi uzatması

Sahip olduğu binanın çatısını yenilemek isteyen konut sahipleri ise 01.01.2023’ten itibaren fotovoltaik sistemi taktırmak zorundalar. Konut amaçlı olmayan binalar için Baden-Württemberg’de güneş enerjisi paneli taktırmak bu yılın başından bu yana mecburi olmasından sonra Baden-Württemberg Eyalet Meclisi 2021 yılının sonbahar aylarında yaptığı oturumunda onayladığı İklim Koruma Yasası kapsamında, fotovoltaik sistem kurulumu için zorunlu olan binaların arasına konutları da kattı. Böylelikle Baden-Württemberg, Almanya’da topyekün güneş enerjisi seferberliği başlatan ilk eyalet oldu. Diğer eyaletlerde de benzer planların yapıldığı gelen haberler arasında.

Haberin Devamı

VERGİ BEYANI SÜRESİ
2020’de yıllık vergi beyanını mali müşavir yardımıyla yapan özel kişiler ve şirketler için geçen yılki vergi denkleştirmesi için tanınan beyan süresi, 31.05.2022’de sona eriyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle, 2021 vergi yılı için öngörülen beyan süreleri ise uzatıldı. Vergi denkleştirmesini kendisi yapan vergi mükellefleri geçen yıla ait beyanlarını en geç 30.09.2022 tarihine kadar bağlı oldukları maliye dairesine vermeleri gerekirken, mali müşavir yardımıyla vergi denkleştirmesine tanınan beyan süresi 30.06.2023’e kadar uzatıldı. 2022 vergi yılı için beyan süreleri de şimdiden belli. Buna göre, yardım almadan vergi beyanında bulunan vergi mükelleflerine tanınan süre, 31.08.2023’e, mali müşavir üzerinden beyanda bulunanlar içinse beyan süresi 29.02.2024’e kadar uzatıldı.

Haberin Devamı

İŞ YERİNDEKİ PANDEMİ KURALLARI
Almanya’da 20 Mart’tan bu yana işletmeler, koronavirüs pandemisi nedeniyle alınması gereken tedbirleri kendileri karar verebiliyorlar artık. Bu uygulamaya ilişkin federal hükümetin aldığı bu kararın yürürlük süresi 25 Mayıs tarihi itibariyle sona eriyor. Bu tarihten sonraki uygulamanın nasıl olacağı, bu şekilde devam edip etmeyeceği veya kısıtlamaların tümden kalkıp kalkmayacağı ise henüz kesinlik kazanmadı.

KASA BİRA FİYATI 1 EURO ZAMLANIYOR
ŞİMDİ ise Almanya’da bira severleri üzen haber vereceğiz. Ülkenin önde gelen bira üreticilerinden Radeberger Grubu ve Bitburger, bu aydan itibaren bira fiyatlarını artıracaklarını açıkladılar. Ekonomistler, biraya yapılacak zammın sadece toptan satış fiyatlarına değil, perakende satışlarına da yansıtılacağını bekliyorlar. Bira üreticileri fiyatların ne kadar zamlandıracaklarını sır gibi saklarken, bira branşında yapılan tahminlere göre, 20 şişelik bira kasası yaklaşık 1 euro pahalanacak. Yapılacak zammın, özellikle lojistik alandaki harcamaların büyük oranda artmasından kaynaklandığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

HAMMADDELER PAHALANINCA...
Krombacher ve Veltins, ise fiyatlarını geçen ay artırmışlardı. İki şirket de, bira üretiminde gerekli olan ham maddelere yapılan fahiş orandaki artışların, bira zammını vazgeçilmez kıldığını bildirmişlerdi. Almanya Bira Üreticileri Birliği Genel Müdürü Holger Eichele, bira hammaddesinin şimdiye kadar görülmemiş oranda zamlandığını hatırlatarak, bundan dolayı özellikle küçük ölçekli bira üreticilerinin olumsuz yönde etkilendiğini kaydetti. Bu yetmiyormuş gibi, federal hükümet, bira vergisini artırmayı da planladığı gelen haberler arasında. Bavyera eyaletinin Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Maliye ve Vatan Bakanı Albert Füracker, küçük ve orta ölçekli bira üreticilerini desteklemek amacıyla vergisinin sürekli düşük tutulmasını talep etti.

Haberin Devamı

FİYAT KIYASI KOLAYLAŞIYOR
Şimdi de Almanya’da tüketicilerin yüzünü güldüren bir yenilikten bahsedelim. Bu ay yürürlüğe giren Fiyat Ayarlama Yönetmeliği ile ürünlerin fiyat etiketlerine yeni düzen ve kurallar getirildi. Buna göre, 28 Mayıs tarihinden itibaren, süpermarket reyonlarında satışa sunulacak tüm ürünlerin fiyatlarını birbirleriyle kıyaslamak kolaylaşacak. Fiyatları kıyaslamayı kolaylaştıran uygulama şöyle olacak: Her ürün etiketinde, ürünün birim fiyatının yazılı olması gerecek. Örneğin 1.5 kiloluk un paketinin bir kilo fiyatı ayrıca etikette yer alması gerekecek. Aynı şekilde sıvı ürünlerde litre, metreküp, metre veya metrekare fiyatı etiketlerde yazılı olacak. Tüketici bu kolaylık sayesinde, satın almayı düşündükleri ürünün birim fiyatını hesaplamak zorunda kalmayacaklar artık.

Haberin Devamı

ONLINE SATIŞLARDA ŞEFFAFLIK DÖNEMİ
İNTERNET satışlarının tavan yaptığı bu dönemde, Amazon, eBay ve benzeri online ürün pazarlama platformları da 28 Mayıs’tan itibaren tüketicileri ürünlere ilişkin bilgilendirme zorunluluğa tabi olacaklar. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tüketicileri Koruma Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, online alışverişler artık daha da şeffaflaşacak. Buna göre, Amazon, eBay, Verivox veya Check24 gibi sanal satış veya fiyat ve ürün karşılaştırma platformları, arama motorundan aranan ürünlerin sıralamaya koyma kriterlerini açıklamakla yükümlü olacaklar. Söz konusu platformları işletenler, online ürün pazarlayanların şirket veya özel kişi olup olmadığı hakkında tüketicileri aydınlatmak zorunda olacaklar. Sahte reklamların mayıs sonu itibariyle online satış platformlarında yer almaları yasaklanacak. Online satıcılar, ürünlerine ilişkin yapılan tüketici değerlendirmelerin gerçek veya düzmece olduğu konusunda bilgi verecekler. Tüketicilerin lehinde olan bu uygulamanın, alışverişteki tercihleri kolaylaştıracağına inanıyoruz.

AVRUPA’DA NÜFUS SAYIMI BAŞLADI
FEDERAL Alman İstatistik Dairesi bu günlerde birçok kişiye mektup göndermeye başladı. Nedeni Almanya genelinde başlayan 8. nüfus sayımı. Her 10 yılda bir tekrarlanan nüfus sayımı Avrupa Birliği kararı uyarınca yapılıyor. 15 Mayıs 2022’de Avrupa Birliği üyesi ülkelerde başlayan nüfus sayımı, aslında 2021’de yapılacaktı, ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıla ertelendi. Yapılan sayımla, ülke nüfuslarının yanı sıra, AB ülkelerinde kaç kişinin çalıştığı ve nasıl ikamet ettikleri de tespit edilecek. Federal, eyalet ve yerel yönetimler, birçok kararını nüfus sayımından elde edilen veriler doğrultusunda verdikleri için, sayım büyük önem kazanıyor. Kura ile belirlenen birçok kişiye gönderilen mektupta yer alan soru formunu doldurmanın, ki sorular internet ortamında cevaplandırılabiliyor, bir vatandaşlık görevi ve bu nedenle de zorunlu olduğu da bildiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!