Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2021 12:36

Almanya siyasetinde yeni bir dönemin ilk adımı atıldı. 26 Eylül’de yapılan genel seçimler sonrası iktidarı kurmak için bir araya gelen SPD, Yeşiller ve FDP, üzerinde uzlaşmaya vardıkları 177 sayfalık koalisyon sözleşmesini imzaladı. Tarihi günde koalisyon sözleşmesini parti başkanları, meclis grup başkanları ve partilerin meclis grup sekreterleri imzaladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da bugün başbakanlığı devralacak olan SPD’li Olaf Scholz, müstakbel Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, FDP Genel Başkanı ve yeni hükümette Maliye Bakanı olarak görev alacak olan Christian Lindner, koalisyon sözleşmeni imzaladıktan sonra ilk kez basının karşısına çıktı. İlerleme konusunda kendisini sorumlu hisseden üç partinin bir araya geldiğini belirten Scholz, yeni hükümetin, görevi devraldıktan sonra korona salgını döneminde kalkınma için mücadele edeceklerini söyledi. Scholz, “Bunlar, hükümetin şimdi başlamakta olduğu çerçeve koşullardır” dedi. Zor koşullara rağmen yeni hükümetin iyimserlikle göreve başlayacağını belirten Scholz, “Birçok vatandaşta gördüğümüz açıklık, bununla bağdaştırdıkları iyimserliğin bizleri de kapsadığını söyleyebilirim” diye konuştu. Scholz, aşı yaptırmayanlara yönelik alınan korona kısıtlamalarını da savundu.

Haberin Devamı

Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı


Gazetecilerin ağırlıklı olarak sordukları dış politika konularına da değinen Scholz, güçlü bir Avrupa ve transatlantik ilişkiye önem vereceklerini kaydetti. Yeni hükümetin güçlü, bağımsız bir Avrupa dış politikası için seleflerinin çabalarını da devam ettireceklerini açıklayan Scholz, bu nedenle ilk seyahatini Paris’e yapacağını kaydetti. Aynı zamanda dünyanın çok kutuplu olacağını kaydeden Scholz, “Bizim görevimiz, iş birliğinin olduğu çok taraflı bir dünya olacaktır” dedi. Scholz, Trump’ın aksine demokrasi vurgusu yapan ve demokrasiyi güçlendireceğini söyleyen ABD Başkanı Biden’ı överken, “Bizi birleştiren de bu” diye konuştu. Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tutumlarıyla ilgili bir soru üzerine ise, Rusya’yı, Ukrayna’nın egemenliği konusunda uyardı. Scholz, sınırların dokunulmazlığının çok açık ve net olduğunu vurgularken, Ukrayna sınırına Rus askerlerinin konuşlandırılmasını ‘çok çok ciddi bir durum’ olarak değerlendirdi.

Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN ÇIKARI GÖZETİLECEK
Yeşiller Eş Başkanı Robert Habeck ise, “Bugünden itibaren Almanya’daki insanlar için bir hükümet olacağız” açıklamasında bulundu. Almanya’yı iklim açısından nötr bir rotaya sokmayı ve refahı temiz iklimle birleştirmek için çalışacaklarını kaydeden Habeck, ancak önce salgın krizinin aşılması gerektiğini vurguladı. Avrupa’daki iş birliğinin sadece retorik olarak tarif edilmemesi gerektiğini ifade eden Habeck, aynı zamanda teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Bunun, Almanya’nın mali, ekonomik ve dış politika açısından ‘hizmet eden bir liderlik rolü’ üstlendiği anlamına geldiğini kaydeden Habeck, Almanya’nın bu sorumluluğu üstlenirken büyüklük göstermemesi gerektiğini ifade etti. Çin ile ilgili ilişkilere de değinen Habeck, şirketler arasındaki iş birliğinin veya Avrupa’daki şirket devralmalarının Almanya’nın çıkarlarına uygun olup olmadığına bakılarak karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı


Liberal parti FDP genel başkanı Christian Lindner ise hükümetin Çin ile ilişkileri devam ettireceğini kaydederken, Çin iç pazarının Alman ekonomisi için önemli olduğunu vurguladı. Ancak yeni koalisyon hükümetinin insan hakları, uluslararası hukuka saygı ve çok taraflılık için dünya sahnesinde bir taahhüt göstermeye kararlı olduğunu eden Lindner, bu kuralların Çin ile ilişkilerde de rol oynayacağını kaydetti. Bu haftadan itibaren ilerleme üzerinde çalışmaya başlayacaklarını vurgulayan Lindner, “Bir illüzyon içinde değiliz. Önümüzde büyük zorluklar var” dedi.

Ve koalisyon sözleşmesi imzalandı

BAKMADAN GEÇME!