Vatanda tatil

Güncelleme Tarihi:

Vatanda tatil
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 09:51

Almanlar tatil yapmayı seven insanlardır. Hem yurt içinde hem de yurt dışında. Almanlar geçen yıl yurt dışına 55.1 milyon tatil seyahati yapmışlar. Ağırlıklı olarak da Fransa, İtalya, İspanya, ABD ve İngiltere’yi tercih etmişler.

Haberin Devamı

Vatanda tatil
Her ne kadar pandemi nedeniyle son iki yılda önemli ölçüde düşüş olsa da, Türkiye Alman turistler için en cazip destinasyonlar arasında.
Bu yıl Almanların yüzde 30.6’sı tatillerini Almanya’da, yüzde 7’si İspanya’da, yüzde 5.6’sı İtalya’da, yüzde 4.3’ü İskandinav ülkelerinde, yüzde 4.1’i Türkiye’de, yüzde 3.9’u da Yunanistan’da geçirmeyi planlıyor.
Bu verilerde de çok açık bir şekilde görüldüğü gibi, Almanların önemli bir bölümü tatillerini Almanya’da, kendi vatanlarında geçirmek istemektedir.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da bu yıl yaz tatilini Almanya’da geçirdi.
Brandenburg Eyaleti Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı olan eşi Britta Ernst’le birlikte Bavyera’nın Allgaeu yamaçlarında kiraladıkları yazlık evde bir süre dinlenmeyi denedi.
17’nci yüzyılda dev bir bahçe içine inşa edilmiş 6 odalı 320 metre kare genişliğindeki yazlıkta, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle tadını tam çıkaramasa da, gözlerden uzak bir tatil geçirdi.
Hatta bazı gazeteler bunu “40 yıldan beri ilk kez bir Almanya Başbakanı yaz tatilini Almanya’da geçiriyor” diye haber bile yaptı.
Evet…

Haberin Devamı

İLK BAŞBAKAN’IN TATİLİ COMER GÖLÜ’NDEYDİ
Almanya’nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer (1949-1963), yaz tatillerini 1957 yılı itibariyle hep Kuzey İtalya’daki Comer Gölü kenarındaki Cadenabbia’da geçirdi.
Hem de “İkinci vatanım” dediği Villa La Collina’da.
İşte o villa günümüzde Konrad Adenauer’in de yıllarca genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) güdümlü Konrad Adenauer Vakfı tarafından düzenlenen seminerler için kullanılmaktadır.
Adenauer’den sonra Almanya’nın 1963-1966 yıllarında başbakanlığını yapan Ludwig Ehrhard, tatilleri için hep Almanya’yı tercih etti.
Almanya’da ‘ekonomi mucizesi’nin yaratıcısı olarak bilinen Ehrhard, Yukarı Bavyera’daki ‘Tegernsee’ (Tegern Gölü) kıyısındaki Gmund’da inşa ettirdiği bungalovda (tek katlı sayfiye evi) geçirdi tatillerini.
Kendisinden sonra görev yapan Kurt-Georg Kiesinger (1966-1969) de öyle.
Baden-Württembergli olan Kiesinger, yaz tatillerini kendi memleketi Bodensee (Boden Gölü) kıyısındaki Kressbronn’da geçirdi.
Adenauer de, Ehrhard da, Kiesinger de CDU’luydu.
Almanya’nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) ilk Başbakanı Willy Brandt, 1969 yılında göreve geldikten sonra tatil bölgesini de değiştirdi.
Brandt, yaz tatillerini Norveç’te geçirmeye başladı.
Hitler döneminde Naziler’den kaçan Willy Brandt, 1933 yılında Norveç’e sığınmış ve İkinci Dünya Savaşı bitip 1945 yılında Almanya’ya dönünceye kadar da orada yaşamıştı.
İkinci eşi Rut Brandt da Norveçli’ydi.
Özel Kalem Müdürü Günter Guillaume’nun eski Doğu Almanya Gizli Haberalma Teşkilatı (Stasi) adına casusluk yaptığının ortaya çıktığı 1974 yılında görevi bırakmak zorunda kalıncaya kadar Brandt, eşi ve üç oğullarıyla birlikte yaz tatillerini Norveç’te geçirme alışkanlığını sürdürdü.

Haberin Devamı

MERKEL HEP İTALYA’YI TERCİH ETTİ
Brandt’ın istifasından sonra göreve gelen SPD’li Almanya Başbakanı Helmut Schmidt ise tam bir Almanya hayranıydı.
Schleswig-Holstein’ın Kiel kenti yakınlarındaki Rendsburg-Eckernförde’de Brahmsee (Brahm Gölü) kıyısında satın aldıkları 3 dönüm bir bahçe içindeki tahtadan yazlık evlerinde geçirdi Loki ve Helmut Schmidt çifti yaz tatillerini.
1982 yılında Schmidt’in koltuğuna oturan ve 16 yılı aşkın süre Almanya’nın başbakanlığını yapan Helmut Kohl ise yaz tatilleri için Avusturya’yı tercih etti.
CDU’lu Kohl, eşi ve çocukları tatillerini hep Wolfgangsee’deki (Wolfgang gölü) St. Gilgen’de geçirdi.
1998-2005 yıllarında Başbakanlık yapan SPD’li Gerhard Schröder ise her yaz tatilinde başka bir ülkeye ve başka bir yere gitti.
O zamanki eşi Doris Schröder-Köpf’le tatillerinin tadını çıkardı.
Yerine gelen CDU’lu Angela Merkel ise eşi Joachim Sauer’le birlikte yaz tatillerini hep İtalya’nın Güney Tirol bölgesinde geçirdi.
2005 yılından 2021 yılına kadar bu alışkanlığını da bozmadı.
Evet…
Almanya’nın SPD’li yeni Başbakanı Olaf Scholz, göreve geldikten sonraki ilk yaz tatilini Almanya’da geçirdi.
Ya gelecek yıl?
Bekleyip göreceğiz…

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!