VARINCAYA KADAR BAKTILAR

Güncelleme Tarihi:

VARINCAYA KADAR BAKTILAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2014 10:37

Almanya bir göç ülkesi mi, değil mi? Ne zaman göç ülkesi olmaya başladı? Almanya, genç, sağlıklı ve güçlü işgücünü nasıl seçti? Bonn'da Haus der Geschichte (Tarih Evi) müzesinde açılan göç sergisi, göçün başlangıcından günümüze kadar uzanan bu renkli tarihten kesitler sunuyor.

Haberin Devamı

ALMANYA son derece ilginç bir ülke. Bir yanda ABD'den sonra dünyada en fazla göç alan ve göçe halen çok ihtiyacı olan bir ülke. Öte yanda fazla göçe karşı binlerce insanı sokağa döken göçmen karşıtı bir Pegida hareketi. Bir yanda kendini sevmeyen, turist olarak gittiği yabancı ülkelerde Alman görünce kaçan, hatta Almanım demeye çekinen Almanlar. Diğer yanda Berlin'deki Humboldt Üniversitesi araştırması sonucuna göre Almanya'yı Almanlardan daha çok seven göçmenler. Alabildiğine renkli bir toplum. Berlin bu renkliliğin metropolü, Babil kulesi.

BONN SERGİSİ

Bonn'da Haus der Geschichte (Tarih Evi) Vakfı müzesinde açılan “Immer Bunter” Einwanderungsland Deutschland (Devamlı Daha Renkli. Göç Ülkesi Almanya) konulu sergi Almanya'daki bu renkli yaşamı anlatıyor. Bonn'da 9 Ağustos 2015 tarihine kadar açık kalacak olan bu sergi, Almanya bir göç ülkesi mi, değil mi tartışmasını gereksiz kılan bir sergi. Günümüze kadar uzanan sürekli bir göç hikayesi. Fotoğraflarla başlangıçta yabancı bakışların günümüzde yerli bakışa dönüştüğünü gözler önüne seren insan manzaraları. İşgücü olarak gelecek insanları Alman doktorların tepeden tırnağa, oralarına varıncaya kadar sağlık kontrolünden geçirdiği zorlu bir göç öyküsü.

BEŞTE BİR

Ve sayılar. Almanya'da yaşayan her 5 kişiden biri yabancı kökenli. Göçün bir parçası. Farklı ülke ve kültürlerden insanların şekillendirdiği bir Almanya. Göçmen kökenli çocukların siyasette, bilimde, sanatta, iş hayatında büyük başarılara imza attığı, ekonomiyi birlikte kalkındırdığı bir Almanya resmi. Uzun ve sancılı bir süreçten sonra göçmenleri bir kazanım ve zenginlik olarak kabul etmeye başlayan, yıllarca siyasetçilerin Almanya bir göç ülkesi değil, inadından vazgeçtiği bir Almanya. Bonn'daki Immer Bunter sergisi bu süreci hem göçmenlerin hem de Almanların gözüyle anlatıyor. Almanya'nın dünyanın gözünü kamaştıran ekonomi mucizesini yabancı işgücüne borçlu olduğunu sergiliyor. Sadece övgü değil, Almanya'nın göç tarihindeki kara sayfaları da yansıtıyor. 1990'lı yıllarda yabancı düşmanı saldırılar, pankartlarda “Auslaender Raus” (Yabancılar Gitsin) yazılı yürüyüşler.

GÜNÜMÜZE UZANAN

Sadece geçmiş tarihi değil, aynı zamanda güncel tarihi de konu alan bir sergi. Thilo Sarrazin'in Türkleri ve Müslümanları hedef gösteren “Almanya Kendini Tüketiyor” adlı kitabıyla yaşanan tartışmalar. Buna karşı dönemin cumhurbaşkanı Christian Wulff'un “İslam da Almanya'ya aittir” çıkışı. Mesut Özil, Sami Khedira, Miroslav Klose, Jerome Boateng gibi göçmen kökenli millilerle 2014 dünya şampiyonu olan Almanya. Immer Bunter, Almanya'nın zorlu, sancılı, mutlu, kazançlı, renkli bir göç tarihi sergisi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!