Ünlü komedyenle imaj reklamına eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Ünlü komedyenle imaj reklamına eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2026 11:58

Alman Demiryolları (DB) gecikmeli tren seferleri ve güvenlik açıkları nedeniyle tartışılırken, ünlü komedyen Anke Engelke ile geçtiğimiz yıl yapılan imaj kampanyası eleştirilmeye başlandı.

Haberin Devamı

DB, reklamların 2026’da devam etmeyeceğini duyurmasına rağmen Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis İçişleri Sözcüsü Sebastian Fiedler, DB yönetim kurulunun "eğlenceli reklam klipleri için bu kadar çok para harcamasını" skandal olarak nitelendirdi.

Fiedler, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, "Bu para ile en az bir yıl boyunca 100 ek güvenlik görevlisi finanse edilebilirdi" ifadelerini kullandı. Konunun, Federal Meclis İçişleri ve Ulaştırma Komitesi'nde gündeme getirileceğini belirtti.

Söz konusu kampanya, Engelke'nin "Tren Şefi Tina" karakterini canlandırdığı "Vay, Tren!" (Boah, Bahn!) adlı mini internet ve sosyal medya dizisi olacak. Dizide, tren şefi Tina'nın gecikmeler veya vagon  büfesindeki arızalı kahve makineleri gibi DB'nin tipik sorunlarıyla mücadelesi mizahi bir dille anlatılıyor.

DB, serinin maliyeti hakkında bilgi vermekten kaçındı ve yaptığı yazılı açıklamada, "Reklam harcamalarına ve sözleşme detaylarına ilişkin bilgiler, Deutsche Bahn AG'nin doğrudan işletme ve ticari sırlarıdır ve kamuoyu ile paylaşılmaz" dedi. Bütçenin, sektördeki benzer kampanyalarla uyumlu olduğu kaydedildi.

DB, Ekim 2025'te başlayan ve 3-4 dakikalık bölümlerden oluşan serinin 2026'da devam etmeyeceğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Kampanyanın devamı, içinde bulunduğumuz zamana uygun değil" denildi. Çekilen kısa videolar DB'nin sosyal medya kanallarında yayınlandı. DB Yolcu Uzun Mesafe Taşımacılığı Yönetim Kurulu Üyesi Michael Peterson, seriyi Ekim 2025'te başlattığında "çalışanlara mizahi bir aşk mektubu" olarak övmüştü.

Demiryolu Sendikası (EVG) Başkanı Martin Burkert ise maliyetlere atıfta bulunarak, "Tüm paydos odalarının yenilenmesi veya personelin body cam ile donatılması daha iyi bir aşk mektubu olmaz mıydı?" diye sordu.

BAKMADAN GEÇME!