Ukrayna savaşı yüzünden 39.2 milyar euroluk ek borçlanma

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna savaşı yüzünden 39.2 milyar euroluk ek borçlanma
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2022 10:03

Rusya-Ukrayna savaşı, Alman hükümetinin bütçe planlamasını da alt üst etti. Federal Maliye Bakanlığı bu yıl için 39.2 milyar euro ek bütçe talebinde bulundu. Hazırlanan taslak çarşamba günü kabinede onaylanacak.

Haberin Devamı

TASLAKTA, özellikle, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşla bağlantılı olarak artan ek maliyetler ve azalan gelirler ek bütçe talebi için gerekçe gösterildi. Ek Bütçeyle birlikte Almanya’nın 2022 yılındaki borçlanma miktarı 138.9 milyar euroya yükselecek. Hükümet daha önce bu yıl için 99.7 milyar euro borçlanma öngörmüştü. Ek bütçe planlamasına, ordu için öngörülen 100 milyar ek yatırımın henüz dahil edilmediği belirtildi. Krediyle karşılanacak olan fonun hepsi birden değil uzun yıllara dayalı bir borçlanma olacağı belirtildi. Ayrıca orduya yönelik destek anayasada borçlanma miktarına getirilen sınırlamadan muaf tutulacak.

1.5 MİLYAR EUROSU İNSANİ YARDIMLARA
Maliye Bakanlığı’nın ek bütçeyi, bakanlıkların talebini karşılamaya yönelik planlamadığı ifade edildi. 39.2 euroluk ek bütçe talebinin yaklaşık 5 milyar eurosu ekonomik yardımlar için öngörülüyor. 1.5 milyar eurosu insani yardımlar ve 1 milyar eurosu ise Rusya’nın olası bir doğal gaz tedariğini kesmesi durumunda gaz rezervlerinin artırılması için planlanıyor. İlave borçlanma ayrıca, Ukraynalı mülteciler, hükümetin 3 aylık için planladığı toplu taşımada 9 euroluk bilet maliyeti, ailelere çocuk başına 100 euro yardım ve ailelere enerji desteği için kullanılacak. Geri kalan yaklaşık 14 milyar euroluk kısmı ise savaşın öngörülemeyen masrafları için düşünüldü.

 

BAKMADAN GEÇME!