‘Ukrayna bayrağına yasak, Berlin için utanç verici’

Güncelleme Tarihi:

‘Ukrayna bayrağına yasak, Berlin için utanç verici’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2022 09:54

Berlin’de İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi nedeniyle yapılan anma törenlerinde Ukrayna bayrağının da diğer bayraklar gibi yasaklanmasına tepki geldi. CDU Berlin Teşkilatı, iki gün sürecek anma törenlerinde Ukrayna bayrağının yasaklanmasına karşı Eylet İdare Mahkemesi’nde itiraz edeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

CDU Berlin Teşkilatı Genel Sekreteri Stefan Evers, Der Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, anma töreninde destek amacıyla Ukrayna bayrağı taşımak istediğini ancak polisin engellediğini belirtirken, aynı şekilde, “Ukrayna ile dayanışma” ve Konrad Adanauer’in tarihi sözü olan “Özgürlüğü seçtik” sloganlarının atılmasının da yasaklandığını kaydetti. Evers, Rus bayraklarının yasaklanmasının anlayışla karşılanabileceğini, çünkü bunun savaşa destek anlamına gelebileceğini kaydederken, ancak Ukrayna bayrağının yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Evers, “Senato’nun bu kararı Berlin için utanç vericidir. 8 Mayıs hepimize bir uyarıdır: Asla savaş olmayacak. Rus saldırısının kurbanlarıyla dayanışmak hem de böyle bir yerde böyle bir zamanda mümkün olmalıdır. Bu sadece fikir özgürlüğü değil, aynı zamanda ahlakın da bir parçasıdır” dedi.
Berlin Senatosu, Berlin Emniyet Teşkilatı’nın önerisi üzerine anma törenlerinin yapıldığı alanlarda tüm bayrakların taşınmasını yasaklamıştı. Kentin en büyük caddesi tarihi 17. Juni üzerindeki Sovyet Onur Anıtı önüne getirilen 25 metre uzunluğundaki Ukrayna bayrağı da polis tarafından toplatıldı.

‘Ukrayna bayrağına yasak, Berlin için utanç verici’
UKRAYNA’DAN TEPKİ
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Berlin’de Ukrayna bayrağının yasaklanmasına tepki gösterdi. Kuleba, “Barışçıl göstericilerin ellerindeki Ukrayna bayrağını almak, Rusya’nın saldırganlığına karşı Avrupa ve Almanya’yı savunan herkese yapılmış bir saldırıdır” dedi. Kuleba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Onlara Rus sembolleriyle aynı muameleyi yapmak son derece yanlış” diye yazdı. Kuleba’nın paylaşımı kısa süre içinde yayıldı. Keskin eleştirileriyle dikkatleri çeken Ukrayna Büyükelçisi Andrij Melnyk de bayrak yasağına sert çıktı. Melnyk, Redaktions Netzwerk Deutschland medya grubuna verdiği demeçte, “Berlin Polisi’nin 8 ve 9 Mayıs’ta Ukrayna ile ilgili bayrakların taşınmasını yasaklaması bizi şoke etti” dereken, yasağı “Ukrayna’nın yüzüne tokat, Ukrayna halkının yüzüne tokat” olarak nitelendirdi.

 

BAKMADAN GEÇME!