‘Türkiye Almanya ilişkileri çok köklü ve derin’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye Almanya ilişkileri çok köklü ve derin’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2019 12:21

Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Frankfurt’ta yaşayan Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ile Almanya arasındaki sorunlu dönemin geride bırakıldığını belirten Aydın, “İki ülke arasındaki ilişkiler çok köklü ve derin. Günlük yaşanan sorunlara bakarak iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirmemek lazım” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’da ve Almanya’da önemli değişimler yaşandığını, aşırı sağ ve İslam düşmanlığı ile yabancı karşıtlığın arttığı bir dönemin içinden geçildiğini belirten Aydın, ancak bununla hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. İki Almanya’nın birleşmesinden sonra ırkçı saldırılar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 200 civarında olduğunun ifade edildiğini anlatan Büyükelçi Aydın, “Irkçılık ya da ayrımcılığa maruz kalındığında lütfen bunu bildirin. Alman kurumlarına da iletin” dedi.
Almanya’da yaşayan Türkler için en önemli alanlardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan Aydın, “Çocuklarımızın geleceği için çok önemli. Muhakkak aile ve veliler olarak çocuklarımızın eğitimleriyle alakadar olmalıyız. Eğitim bizim en öncelikli konumuz” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye Almanya ilişkileri çok köklü ve derin’

'TÜRKÇE’DE SIKINTI VAR'
Almanya’daki okullarda son dönemlerde Türkçe derslerinde yaşanan sıkıntılara da değinen Aydın, bunun için Berlin’de pilot bir proje başlatarak 5. ve 6. sınıf öğrencilerine yönelik sivil toplum kuruluşlarına ait yerlerde hafta sonları Türkçe ve Türk kültürü dersleri verilmeye başlandığına dikkati çekti.
Büyükelçi Aydın, Almanya’da yaşayan Türk öğrencilerinin Türkiye’de 1 yıl eğitim görmeleri ve tekrar Almanya’da eğitimlerine devam etmeleri yönünde bir fikir olduğunu belirterek, “Alman eğitim sistemi bunu kabul eder mi bilemiyoruz. Örneğin İsrail böyle bir uygulama yapıyor. Bu olmaması durumunda Türkiye’ye yaz tatillerinde kültür turları, Türkçe dersleri düzenlenebilir mi bunun üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Türkiye Almanya ilişkileri çok köklü ve derin’

'SİYASETTE GÖREV ALIN'
Aydın, yurt dışında yaşayana vatandaşların yararlandığı dövizli askerlik için ödenen ücretin artırılmasının gündemde olup olmadığının sorulması üzerine, “Bu konu henüz tamamlanmadı. Yasa tasarısı, TBMM’ye henüz gelmiş değil. Yakın zamanda geleceğini düşünüyoruz. Burada yurt dışındaki vatandaşlarımızın ekonomik sosyal durumunun dikkate alınacağını umuyorum” yanıtını verdi.
Almanya’daki Türk gençlerine Alman siyasetinde görev almalarını tavsiye eden Ali Kemal Aydın, “Siyaset zaten hizmet anlamına gelir. Alman toplumuna hizmet etmek, dolayısıyla burada yaşayan Türklere de hizmet etmek demektir. Ne yaparsak yapalım mümkün olduğu ölçüde Almanlarla beraber yapalım” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!