Türkiye-Almanya film festivaline kadın konuları damgasını vuracak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Almanya film festivaline kadın konuları damgasını vuracak
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2023 19:07

Türkiye-Almanya Film Festivali basın konferansı düzenlendi. Nürnberg Künstlerhaus’da yapılan konferansa Türkiye-Almanya Film Festival Başkanı Adil Kaya ve Nürnberg Belediyesi Kunst Kultur Quartiers Kültür Direktörü Michael Bader yüz yüze, yönetmen, seçici kurul başkanı Dominik Graf, yönetmen, seçici kurul üyesi Mehmet Binay ile gazeteciler de telefonla zoom üzeründen katıldı.

Haberin Devamı

KONFERANSIN Almanca ve Türkçe çevirilerini Dilmaç Recai Hallaç yaptı. Konferansla ilgili gazetecilerin sorularını Festival Başkanı Adil Kaya cevapladı. Almanya ve Türkiye arasında işleyen en önemli kültür-sanat diyaloğu olarak nitelendirilen ve 27. kez gerçekleşecek olan Almanya’daki en eski Türkiye-Almanya Film Festivali’nin 10 Mart tarihinde açılacağını ve 19 Mart tarihinde sona ereceğini açıklayan Kaya, “Festival insanları ve kültürleri sınırlar ötesinde buluşturmayı hedefliyor. Herkesi bu zor günlerde sanata ve kültüre sahip çıkmaya davet ediyoruz” diyor.

‘KADIN OLMAK’ SÖYLEŞİSİ
Festivalin önemli bölümlerinden biri de her iki ülkenin toplumlarını yakından ilgilendiren konuların panellerde sinamacılarca ele alınmasıdır. Kaya “Bu sene düzenlenecek film festivalinde, Türkiye PEN Dünya Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle ‘Kadın olmak’ konulu söyleşiye katılacak, ayrıca ‘Demokrasi için sürgünde yaşamak’, Türkiye Sineması’nda seks filmleri ve Şerif Gören ile Michael Verhoeven’in katılacağı ‘Ustalar Buluşması’ konulu söyleşiler yer alacak.

Türkiye-Almanya film festivaline kadın konuları damgasını vuracak
‘YENİ DÜNYA KRİZLERİ KÜLTÜR VE SANATIN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR’
“Türkiye ve Suriye’de yaşanan yok edici korkunç deprem, festival organizatörleri olarak bizim de nefesimizi kesti ve şok duruma yol açtı. Yeni dünya felaketlerinin yaşanmamasını, süregelen krizlerin son bulması ve seyircinin de tekrar kültür sanat ekinliklerine özlem duyacağından yola çıkarak festivalimizi gerçekleştirme kararı aldık” diyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Nürnberg’de düzenlenen 27. Türkiye-Almanya Film Festivali, iki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloğa hizmet eden Almanya çapındaki en önemli kültür festivalidir. Türkiye’den ve Almanya’dan kısa, uzun ve belgesel filmlere geniş bir platform sağlayan, Türkiye-Almanya jürileriyle kısa ve uzun film yarışmaları düzenleyen, izleyicilerine iki ülke sinemasının güncel örneklerini toplumsal bütünleşmenin teşvik edilmesi, bunu yaparken kültürel ayrıcalıkların da korunmasını savunan festivalimiz, sinemacılar, sanatçılar ve seyirciler arasında aktif diyaloğun yaşandığı önemli kültür sanat festivalidir.”

Haberin Devamı

ONUR ÖDÜLLERİ ŞERİF GÖREN VE MICHAEL VERHOEVEN’E
Festivalin açılış gününde, uluslararası yönetmenlerden Şerif Gören ve Michael Verhoeven’e sinemanın kültürlerarası diyaloğuna verdikleri katkılarından dolayı Türkiye Almanya Film Festivali’nin onur ödülü verilecek. Festivalin açılışına, İstanbul Uluslararası Film Festival Müdürü Kerem Ayan, PEN Türkiye Başkanı, yazar ve senarist Zeynep Oral, yönetmen Biket İlhan, yönetmen Kazım Öz, görüntü yönetmeni Ayhan Salar, müzisyen ve oyuncu Melike Demirağ, Almanya’dan Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König ve Belediye Başkanı Prof. Dr. Julia Lehner, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu Genel Sekreteri Klaus Eder katılacak.

Haberin Devamı

‘FESTİVALİ DESTEKLEYEN KURUMLAR’
Festivalin Nürnberg Büyükşehir Belediyesi, FFF Bayern & Bavyera Eyaleti Dijitalizasyon Devlet Bakanlığı, Federal Almanya Kültür ve Medya Bakanlığı-Sinema Dairesi, Türkiye-Almanya Film Dostları kuruluşların destekleriyle, Nürnberg Inter Forum Derneği ve Nürnberg Belediyesi Kültür Sanat Dairesi’nin iş birliğiyle yapıldığını belirtti.

‘SİNEMA DÜNYALARI PROGRAMINDA 15 FİLM VAR’
İki ülke toplumlarını yakından ilgilendiren konuların ele alındığı 15 film festivalde gösterime sunulacak: Elif Ana: Türkiye Cumhuriyeti 100 toplumsal gelişmeler bakış, Leyla Gencer: Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında müziksel bir bakış, Aşk Mark ve Ölüm: Almanya’daki Türk işçi göçmen kültürüne bakış, Hilal-i Ahmer Hanımlar Merkezi: Kızılay içinde ilk kadın hareketine bakış, Bir Kar Tanesinin Ömrü: Türk-Kürt sorunusalına farklı bakış, Crash: Aile içi hesaplaşmalar gibi filmler yer alacak.

Türkiye-Almanya film festivaline kadın konuları damgasını vuracak

Adil Kaya, Johanna Herlan, Arzu Yıldırım, Sinem İlterli ve Michael Bader


BAKMADAN GEÇME!