Türkiye Almanya arasındaki gerilimine bir yenisi daha eklendi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Almanya arasındaki gerilimine bir yenisi daha eklendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 09:33

Almanya ile Türkiye arasında vize muafiyeti ve Ermeni tasarısı gerilimine bir yenisi daha eklendi. Almanya Parlamentosu Başkanı Norbert Lammert, TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılması için yapılan oylamayı ‘demokrasiden uzaklaşma’ olarak eleştirdi.

Haberin Devamı

Almanya Parlamentosu Başkanı Norbert Lammert, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dokunulmazlıkların kaldırılması planına sert tepki gösterdi. Süddeutsche Gazetesi’ne konuşan Lammert, TBMM’yi göreve çağırdı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ‘otokrasi tutkunu’ olarak eleştirdi.

Türkiye Almanya arasındaki gerilimine bir yenisi daha eklendi
Lammert, “Dokunulmazlıkların kaldırılması girişimi maalesef Türkiye’nin bizim demokrasi anlayışımızdan giderek uzaklaştığını gösteren olaylar dizisinin yeni bir halkası” dedi.

Bu girişimin Türkiye’deki parlamenter demokratik sistemi hedef aldığını belirten Lammert, şunları söyledi: “Bu saldırı ancak parlamentonun kendini yetkisizleştirmeye hazır olması durumunda başarılı olabilir diye not etmek lazım.”

TBMM’de bunun için gerekli çoğunluğa sadece AKP milletvekillerinin oylarıyla ulaşılamayacağını belirten Lammert, diğer siyasi parti gruplarından belirli sayıda milletvekilinin “Evet” demesi gerektiğine işaret etti.

Lammert, şöyle konuştu: “Şimdi Türk Parlamentosu’nun kendi iradesini gösterme zamanı. Dokunulmazlık hakkı, tarihi olarak parlamentoyu ve milletvekillerini feodal egemenlerin keyfi müdahalelerine karşı korumayı amaçlayan bir hak. Bu hakkı kaldırma planı bu amaca taban tabana zıt. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın burada sadece parlamentoda çoğunluk ilişkisini değiştirmeyi amaçladığı belli. Bir parlamentonun buna karşı aynı derecede tepki ve güçle cevap vermesi, böyle bir teklife boyun eğmemesi gerekir.”

Almanya Parlamento Başkan Yardımcısı Johannes Singhammer de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan sınırı aşıyor” dedi. Singhammer, Türklere vize muafiyeti verilmemesinin karara bağlanmasını talep etti

BAKMADAN GEÇME!