‘Türk-Alman Tarih Çalıştayı’ Münih’te yapılacak

Güncelleme Tarihi:

‘Türk-Alman Tarih Çalıştayı’ Münih’te yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 10:09

Türk Tarih Kurumu Başkanı ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü, 30 Haziran’da Münih’te ‘Alman Bilim İnsanlarının Modern Türkiye’nin Gelişmesine Katkıları’ konulu ‘Türk-Alman Tarih Çalıştayı’ adlı bir toplantı düzenliyor. Bavyera İçişleri, Spor ve Entegrasyon Bakanı Joachim Herrmann himayesinde düzenlenecek sempozyum, Alte Rathaus salonlarında yapılacak.

Haberin Devamı

TÜRK Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ile Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik’in yaptığı ortak açıklamada şöyle denildi: “Bir devrin heyecan verici bilimsel iş birliğinin nesiller boyu unutulmamasına katkı sağlamak istiyoruz. Bu bağlamda, Almanya ve Türkiye’de düzenleyeceğimiz iki çalıştay ile bu alanda daha önce yapılanlara ve bundan sonra yapılması gereken bilimsel çalışma ve araştırmalara büyük önem veriyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Alman bilim insanlarını zor yıllarda Türkiye’ye davet ederek özgür çalışmalarına imkân sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin modernizasyon ve yeniden yapılanmasında önemli izler bırakan Ernst Reuter, Ernst Hırsch, Clemens Holzmeiter, Rudolpf Belling ve Philipp Schwartz ve daha yüzlerce Alman bilim insanının çalışmaları Türkiye ve Almanya’da düzenlenecek iki ayrı çalıştayda bilim dünyası önünde tartışılacaktır. Münih’te dönemin son canlı şahitlerini saygı ile dinleyeceğiz. Türkiye’deki programda onların öğrencileri, Almanya’daki programda ise bahse konu Alman bilim insanlarının çocukları konuşmacı olarak yer alacaklar.”
İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kuran Prof. Dr. Rudolf Belling’in kızı Elisabeth Weber-Belling, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kuran Ernst Eduard Hirsch’in oğlu Enver Tandoğan Hirsch ve İkinci Meclis’i (TBMM) inşa eden Clemens Hozmeister’in kızı Barbara Mohapp-Holzmeister sempozyumda Türkiye hatıralarını anlatacak.

BAKMADAN GEÇME!