Trafikte 2 milyon aracın verdiği zararı önlemek mümkün mü

Güncelleme Tarihi:

Trafikte 2 milyon aracın verdiği zararı önlemek mümkün mü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 11:31

Dünyada 7.25 trilyon ton plastik kara ve denizleri kirletiyor. Ancak plastiğin 20. yüzyılda hayatımızda devrim yarattığı da inkar edilemez. Plastik olmasaydı ne müzik kayıt altına alınabilir ne de film yapılabilirdi. Modern tıp, otomobil, uçak, bilgisayar, telefon ve internet teknolojisi de plastik olmadan mümkün olmazdı. Ancak plastik üretimi için kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanılması gerekiyor. Bu işlem ise iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından biri olan karbondioksit (CO2) salınımına yol açıyor. Ama bir yolunu bulup da CO2 emisyonuna yol açmayacak şekilde plastik eşya üretimi ya da bu gazın atmosferden emilmesi mümkün olsaydı ne olurdu?

Haberin Devamı

 

YENİ teknoloji, karbondioksidin kendisini plastiğe dönüştürerek atmosfere salınan miktarın azaltılmasını sağlayabilir. İngiltere’deki Karbondioksit Değerlendirme Merkezi’nde (CDUUK) çalışan araştırmacılar, karbondioksitten naylon üretimi üzerinde çalışıyor. Sheffield Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği Profesörü olan ve bu merkezin direktörü olarak görev yapan Dr. Peter Styring, “Bunun mümkün olduğunu düşünmek çılgın bir fikir gibi görünebilir, ama bunu yaptık” diyor. “Hammadde olarak fosil yakıt yerine, bazı kimyasal yöntemlerle atık karbondioksidi kullanarak endüstriyi baş aşağı çevirebilirsiniz. Bu petrokimya sektöründe devrim yaratır” diyor Styring.

DÖŞEK, YASTIKTA KULLANILIYOR
Günümüzdeki teknolojik yöntemlerle kullanılan karbondioksidin çoğu, atmosfere salınan kısımdan oluşmuyor, kimyasal süreçlerin yan ürünü olarak ortaya çıkan gazlar kullanılıyor. Ancak araştırmacılar, fabrikalardan salınan karbondioksidi de toplayıp kullanmayı amaçlıyor. Karbondioksitten plastik yapmak için gelişkin katalizörler kullanmak gerekiyor. Bunlar, üretim sürecinde kullanılmayan ama kimyasal tepkimeyi hızlandıran maddeler. Almanya’daki petrokimya grubu Covestro, yüzde 20’si karbondioksitten oluşan döşekler üretti. Araştırmacılar, CO2 ile diğer bileşimler arasında kimyasal bir tepkimeye yol açan ve poliüretan yapımında kullanılan bazı kimyasalların oluşmasına yol açan bir katalizör keşfetti. Poliüretan maddesi, döşek ve yastık yapımında ve buzdolabı yalıtımında kullanılıyor ve yılda 15 milyon ton üretiliyor. Hammadde olarak CO2 kullanılması karbon salımının azalmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

TEMİZ HAVA İÇİN
Bilim insanları dünyanın birçok yerinde farklı türden plastik yapımında CO2 kullanıyor. İngiltere merkezli Econic adlı firma, CO2’den üretilen köpük ürünlerinin yanı sıra elastik yapılı polimere dayalı iki yıl içinde raflarda yerini alacağına inanıyor. Şirketin satış müdürü Leigh Taylor, bu materyallerin geleneksel plastikle aynı kaliteye sahip olmakla kalmadığını, bazı açılardan onları aştığını söylüyor: “Bazı malzemelerimizin çizilmeye veya ateşe dayanıklılık gibi alanlarda ürünlerimizin performansının daha iyi olduğunu görüyoruz.” Econic, bütün polyolların yüzde 30’unun karbondioksitten üretilmesi durumunda 90 milyon ton karbon emisyonunun atmosfere salınmasının önüne geçeceğini, bunun da dört milyon ağaca veya iki milyon aracı trafikten çekmeye denk olduğunu hesaplıyor. Dahası, karbondioksit standart hammaddeye göre çok ucuz olduğu için (geleneksel hammaddenin tonu 2 bin dolarken karbondioksidin tonu 100 dolar) üreticilere büyük tasarruflar yaptırabilir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!