Tasarı gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Tasarı gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 09:15

Alman Meclis’i, 1915 olaylarını nasıl niteleyecek? 2 Haziran’da Meclis’e gelecek tasarıda ‘soykırım’ kavramı geçecek mi? Karar tasarısını hükümet ortakları Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller birlikte hazırladı. Meclis’te üç çalışma grubu şubat ayından bu yana tasarının üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Çalışma gruplarının başında CDU’dan Grup Başkan Yardımcısı Franz Josef Jung, SPD’den Rolf Mützenich ve Yeşiller’den Cem Özdemir var. Tasarı, Yeşiller’in daha önce Meclis’e sunduğu önergesiyi baz aldı. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Jung, içerikle ilgili verdiği ipucunda, tasarıda açıkça ‘soykırım’ kavramını kullanacaklarını söyledi.

Tasarı gerilimi
GEREKÇE ÖNE ALINIYOR

Tasarının başlığı da çok açık; ‘101 Yıl Önce Ermenilere ve Diğer Hıristiyan Azınlıklara Soykırımı Anma ve Hatırlama’. Tasarının içeriği bu durumda belli. Sadece son küçük düzeltmeler yapılıyor. Ama bu düzeltmeler içerikle alakalı değil. Tasarının gerekçesi öne alınıyor.

Gerekçe olarak Türklerle Ermenilerin barışmasına, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkıda bulunmak gösteriliyor. Ancak Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “Soykırım demekle Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine nasıl katkıda bulunulacağı” konusunda daha önce uyarmıştı.

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de tasarının asıl amaca hizmet etmeyeceği kaygısını dile getirdi. Gerek Başbakan Angela Merkel gerek Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier tasarı- nın ters tepmesinden de endişe duyuyor.

İLİŞKİLER ZEDELENECEK

Tasarı bir güç gösterisine de dönüştü. Alman kamuoyunda mülteci krizi nedeniyle Başbakan Merkel’in Türkiye’ye karşı sesini çıkaramadığı algısı var.

Meclis, bu kararla, “Bakın hiç de öyle değil. Biz öyle Ankara’nın tepkisinden korkacak olsak, böyle bir kararı almazdık” mesajı vermek istiyor. Artık ok yaydan çıkmış görünüyor. 2 Haziran’da tasarı Meclis’te tartışılarak, oylamaya sunulacak.

Milletvekillerinin bölgelerindeki Türk kökenli seçmenlerini dikkate alarak, ihtiyaç bahanesi altında dışarı çıkabileceği şüphesiyle oylama açık yapılmayacak. Tasarı, zaten gergin olan Türkiye-Almanya ilişkilerini zedelemekten öteye gitmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!