Sus be adam, konuşma!

Güncelleme Tarihi:

Sus be adam, konuşma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 10:24

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın 70 yaşın altındakilerin de 4’üncü doz aşıyı da yaptırmaları açıklamasına bilim insanları ateş püskürdü.

Haberin Devamı

ALMANYA’da pandemiyle mücadele önlemleri çerçevesinde Enfeksiyondan Korunma Yasası’nda yapılması planlanan değişikliler konusunda, partiler arasında olduğu gibi eyaletlerle federal hükümet arasında da ciddi sıkıntılar yaşandığı ortaya çıktı. Kendisi de Kovid-19’a yakalanan Federal Sağlık Bakanı ile Eyalet Sağlık Bakanlarının video konferans yöntemiyle dün yaptıkları ve akşam geç saatlere kadar süren toplantıda, özellikle ekim ayı itibariyle maske zorunluluğu uygulamasının yeniden hayata geçirilmesine eyaletlerin çoğunun karşı çıktığı açıklandı. CSU’lu Bavyera Eyalet Sağlık Bakanı Klaus Holetscheck, Bakan Lauterbach ile Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann’ın üzerinde uzlaşmaya vardıkları değişikliklerde önemli boşluklar olduğunu savunurken, “Ülke genelinde uygulayacağımız yasal düzenlemelere ihtiyacımız var” dedi. Hükümet ortağı FDP’li bazı politikacıların yanı sıra CDU da, özellikle maske zorunluluğuyla ilgili düzenlemelere açıklık getirilmesini talep etti.

Haberin Devamı

AŞILILARLA MASKESİZ ALANLAR
Planlanan değişiklikler arasında, toplu taşıma araçlarında, uçaklarda, hastanelerde, yaşlı bakım evlerinde, okullarda, kamuya açık kapalı yerlerde maske zorunluluğu öngörülürken, 3 ayı geçmemiş aşılıların geniş kapsamlı etkinliklere, restoranlara, kafelere, bar ve diskoteklere maskesiz girmelerine izin verilmesinin yer alması, eyaletlerin çoğunun Sağlık Bakanları tarafından tepkiyle karşılandı. 3 ayı geçmemiş olma koşulunun her 3 ayda bir yeniden aşı olunması anlamına geldiğine dikkat çekilirken, “Hedef bu olamaz. Hangi bilimsel veriler ışığında böyle bir koşul uygulanmak isteniyor? Bu durum açıklığa kavuşturmalı” denildi.

SUS BE ADAM, KONUŞMA
Pandemiyle mücadele alanında yoğun çalışmalar Almanya’nın önde gelen bilim insanları Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın yerli yersiz açıklamalarda bulunmasına tepki gösterdiler. Lauterbach’ın 70 yaşındakilerin altındakilerin, hatta 25-30 yaşındakilerin de 4’üncü doz aşı ‘Booster’ hatırlatma aşısı yaptırmaları önerisine bilim insanları karşı çıktı. Bakan Lauterbach’ın bu yöndeki önerisinin bilimsel hiçbir dayanağı olmadığına dikkat çekerek, “Sus be adam, konuşma” uyarısında bulundular. Haftalık Der Spiegel dergisine geçtiğimiz ayın ortalarında verdiği demecinde “Risksiz bir yaz geçirilmesi için ev hekimiyle konuşarak gençlere de aşı yaptırmalarını öneririm” diyen Bakan Lauterbach ise dün akşam Alman İkinci Televizyonu ZDF’in programında, “Ben, ‘herkes için 4’üncü doz aşı’ demedim” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ TEST
Pandemiyle mücadele çerçevesinde hayata geçirilen ve yaklaşık bir ay önce son verilen ücretsiz test yeniden gündeme geldi. Yalnız risk grupları için ücretsiz olan ve etkinliklere katılmak için test yaptıranların 3 Euro ek ücret ödemek zorunda olmaları nedeniyle test sayısının çok düştüğü belirtildi. İnsanların birbirleriyle korku ve tedirginlik yaşanmadan bir araya gelebilmeleri için ücretsiz test uygulamasına yeniden dönülmesinin gözden geçirilmesi de istendi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!