Spiegel’in yerine Ekin Deligöz mü gelecek?

Güncelleme Tarihi:

Spiegel’in yerine Ekin Deligöz mü gelecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2022 12:11

Dün yaptığı yazılı açıklamayla istifa eden Federal Aile Bakanı Anne Spiegel’in yerine ismi geçen politikacılar arasında Türkiye kökenli Ekin Deligöz de var.

Haberin Devamı

ALMANYA’da geçen yıl yaşanan sel felaketine rağmen eşi ve çocuklarıyla birlikte Fransa’da tatile gittiği için eleştirilen ve baskılara dayanamayarak istifa eden Yeşiller’li Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Anne Spiegel’in yerine yeni isim aranıyor. Spiegel’in ‘politik baskılar’ nedeniyle istifasının ardından Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang, “Yönetim, en kısa zamanda üzerinde uzlaşmaya varılan ismi açıklayacak” derken, bazı isimler de konuşulmaya başlandı. Yeşiller Meclis Grup Eş Başkanı Katharina Dröge, eski Eş Başkan Katrin Göring-Eckardt ile Bakanlık Müsteşarı olan Türkiye kökenli Ekin Deligöz’ün isimleri ön plana çıktı. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Anne Spiegel’in yerine Müsteşar Ekin Deligöz’ün getirilme şansının yüksek olduğuna yer verdi.

Haberin Devamı

1985’TEN BERİ KADIN BAKAN
Almanya’da en son 1982-1985 yılları arasında CDU’lu Heiner Geissler erkek olarak Federal Aile Bakanlığı yaptı. Daha sonraki yıllarda Federal Aile Bakanlığı’nı hep kadın bakanlar yönetti. 1985’ten bu yana Rita Süssmuth (CDU), Ursula Lehr (CDU), Hannelore Rönsch (CDU), Claudia Nolte (CDU), Christine Bergmann (SPD), Renate Schmidt (SPD), Ursula von der Leyen (CDU), Kristina Schröder (CDU), Manuela Schwesig (SPD), Katharina Barley (SPD), Franziska Giffey (SPD), Christine Lambrecht (SPD), Anne Spiegel (SPD) görev yaptı.
Bakan Anne Spiegel görevi bırakır bırakmaz bazı gazetelerde kendisine yapılacak ödemeler ön plana çıkarıldı. Görev yaptığı 4.5 aylık dönemin karşılığı olarak Speiegel’e aynı süre boyunca tam ödeme yapılacağına ve bunun da vergi mükelleflerine 75 bin 600 euroya mal olacağına yer verildi.

 -MİNİ YORUM-

İKİNCİ TÜRKİYE KÖKENLİ BAKAN NEDEN OLMASIN?

Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Anne Spiegel’in görevi bırakma kararından sonra, aynı bakanlıkta müsteşar olarak görev yapan Ekin Deligöz’ün, “Böyle bir günü bu kadar çabuk bir daha yaşamak istemiyorum” dediğini okudum Augsburger Allgemeine gazetesinde. “Spiegel’in istifasından sonra Deligöz yerine gelebilir mi?” başlığıyla yayınlanan bir haber. Aslında bunu ben daha istifa haberi açıklanır açıklanmaz düşünmüştüm. Kafamdan, “Ekin Deligöz neden Bakan olmasın?” diye geçirmiştim. Çünkü Ekin Deligöz, yıllardır politikanın içinde. Tokat’ta doğan Deligöz, henüz 8 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya’ya gelmiş. İlk ve orta öğreniminden sonra Almanya’nın Konstanz kentinde ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da Yönetim Bilimleri okumuş. 1988 yılında Yeşiller’e üye olmuş ve 1998 yılında da Federal Meclis’e milletvekili olarak girmiş. Aralıksız olarak 24 yıldır milletvekilliği yapıyor. Hem partisinin Federal Meclis Grubu’nda hem de Federal Meclis Aile, Yaşlılar ve Kadınlar Komisyonu’nda yıllardır aktif görevler almış tecrübeli bir politikacı. 8 Aralık 2021 tarihinden bu yana da Bakanlık Müsteşarı. İşte bu nedenle “Ekin Deligöz neden bakan olmasın?” diyorum. “Federal Meclis’te ikinci bir Türkiye kökenli bakan neden olmasın” diyorum. AHMET KÜLAHÇI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!