Sonbaharda yeni aşılar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Sonbaharda yeni aşılar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2022 11:01

Şimdiye kadar dördüncü korona aşısı sadece 70 yaş üstü ve risk gruplarına öneriliyordu. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach şimdi dördüncü aşı konusunda tüm yaş gruplarıyla ilgili net bir söylem çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

FEDERAL Sağlık Bakanı Karl Lauterbach 60 veya 70 yaşın altındaki kişilere dördüncü bir korona aşısının tavsiye edilip edilmeyeceği ve hangi durumlarda tavsiye edileceği konusunda önerilerde bulundu. SPD’li politikacı Funke medya grubuna verdiği demeçte, “Tabii ki, daha genç olanlar da şimdi ne yapmaları gerektiğini bilmek istiyorlar. Artık tüm yaş grupları için net önerilere ihtiyacımız var” dedi. Lauterbach şöyle devam etti: “40 yaşındaki biri için de kesin cevabımızın olması gerekiyor. Hiçbir koşulda aşı olmayacak mı? Yoksa sadece, mesela iş yerinde çok fazla kişiyle temas halinde olunması gibi istisnai durumlarda mı aşı olacak? Ya da sadece aile hekimi tavsiyesiyle mi aşı olacak? Her yaş için bir mesaja ihtiyaç var. En geç Omicron varyantına uyarlanmış yeni aşılar çıktığında, 60 yaş altı için de net duyurular yapılmalı.”

Haberin Devamı

PANDEMİ ÇALIŞMA GRUBU KURULDU
Daimi Aşı Komisyonu (STIKO) şimdiye kadar sadece 70 yaş üstü kişilere ve risk gruplarına dördüncü korona aşısını tavsiye ediyordu. Önde gelen AB yetkilileri ise, 60 yaşın üzerindeki herkes için ikinci bir güçlendirici aşıyı savundu. Öte yandan Lauterbach, doktora danıştıktan sonra 60 yaşın altındaki insanlar da dahil olmak üzere daha geniş bir çerçevede dördüncü aşı için kampanya yürüttü. Bu çelişkili açıklamaların yol açtığı karışıklığı önlemek için temmuz ayında, korona aşıları konusundaki iletişimi daha iyi koordine etmek adına, Sağlık Bakanı Lauterbach ve STIKO (Aşı Komisyonu) Başkanı Thomas Mertens, STIKO bünyesinde bir pandemi çalışma grubu kurmayı kabul ettiler. Çalışma grubu, yeni bir aşı tavsiyesi hakkında tartışma ve tavsiye aşamasında bakanlık ile sürekli iletişimi sağlayacak.

10 MİLYONA YAKIN KİŞİ AŞISIZ
Federal Sağlık Bakanı sonbaharda dört yeni aşı bekliyor. Bunlar, BioNTech ve Moderna’dan BA.1 alt tipine uyarlanmış iki karışım ve BA.5 alt tipine karşı özel olarak etkili olan iki yani aşı Sağlık Bakanı Lauterbach, “Yeni aşılar sadece hastalığın şiddetli geçmesini önlemiyor, aynı zamanda büyük ölçüde enfeksiyona karşı da koruma sağlıyor. Yeni aşılar piyasaya çıkar çıkmaz, önceki aşılar da bir şekilde önemini kaybedecek” dedi. Almanya’da yaklaşık 10 milyon kişi aşısız. Uzmanlara göre 60 yaş üstü yaklaşık 1.3 milyon ve 60 yaş altı yaklaşık 7.8 milyon kişi de bir defa aşılandı. Bu kişilerin aşılarını yenilemesi gerekiyor. 60 yaşın altındaki yaklaşık 7.3 milyon yetişkin ve 60 yaşın üzerindeki 1.9 milyon yetişkin ise henüz aşılanmadı.

BAKMADAN GEÇME!