Söder: Başbakan adayı olmak istiyorum

Güncelleme Tarihi:

Söder: Başbakan adayı olmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 17:14

2019 yılında aktif politikayı bırakacağını söyleyen Başbakan Angela Merkel’in yerine CSU Genel Başkanı Markus Söder muhafazakâr kanadın başbakan adayı olmak istediğini açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlere Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, ‘kardeş parti’ Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) destek vermesi ve uygun görmesi halinde muhafazakâr kanadın başbakan adayı olmak istediğini açıkladı. Daha önceki dönemlerde sistematik olarak “Benim yerim Bavyera” diyerek Almanya’nın başbakanlığına soyunmak istemediği sinyalleri veren Söder, dün Berlin’de CDU/CSU Meclis Grubu’nun önde gelen isimlerinin katıldığı toplantıda, başbakan adayı olmak istediğini söyledi. Söder’in toplantıda, “Şayet CDU buna hazırsa ve beni desteklemek isterse, muhafazakâr kanadın başbakan adayı olmaya hazırım” dediği öğrenildi. 

LASCHET Mİ SÖDER Mİ?
Muhafazakâr kanadın başbakan adayı olmak istediğini daha önce katıldığı açık oturumlarda ima eden CDU Genel Başkanı ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Armin Laschet, bu konuyla ilgili olarak Markus Söder’le geniş kapsamlı bir görüşme yaptıklarını açıkladı. Ancak muhafazakâr kanadın başbakan adayının kimin olacağının belirlenmesinde iki partinin Meclis Grubu’ndaki milletvekillerinin etkin bir rol oynanacağını da vurguladı. CDU/CSU Federal Meclis Grubu’nun salı günkü oturumunda bu konunun da ele alınacağını ve açıklık kazanmasının beklendiğini de belirtti.

Haberin Devamı

SİNEYE ÇEKECEK
CSU lideri Markus Söder de “Laschet de ben de ikimiz de başbakan adayı olmak istiyoruz. İkimiz de böyle bir görev için uygun isimleriz. Hangimiz başbakan adayı gösterilirsek gösterilelim, Almanya’yı ileri taşımak için uyumlu bir biçimde çalışacağız” dedi. ‘Büyük kardeş’ CDU’nun Armin Laschet’i başbakan adayı göstermesi halinde Söder’in bunu sineye çekeceği de söylendi. CDU’lu Eyalet Başbakanları ile birçok milletvekilinin zaman kaybetmeden başbakan adayının belirlenip ilan edilmesini istediklerine dikkat çekilirken, gelecek hafta içinde bunun açıklık kazanmasına kesin gözüyle bakıldığı görüşü de ağırlık kazandı.

CDU/CSU-YEŞİLLER KOALİSYONU
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa, CDU/CSU’nun yüzde 27, Yeşiller’in yüzde 22, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 15, Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 11, Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yüzde 9 ve Sol Parti’nin yüzde 9 oy alacağı saptandı. Sağ popülist AfD ile diğer partiler kesinlikle işbirliği yapmak istemedikleri için bu veriler ışığında CDU/CSU ile Yeşiller’in koalisyon hükümeti kurmalarının kaçınılmaz olacağına da dikkat çekildi. 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!