Senegalli genci öldüren polise tepkiler çığ gibi büyüyor: 6 atışla müdahalenin nedeni neydi?

Güncelleme Tarihi:

Senegalli genci öldüren polise tepkiler çığ gibi büyüyor: 6 atışla müdahalenin nedeni neydi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 14:21

Almanya'nın Dortmund şehrinde Senegalli bir gencin polis tarafından gerçekleştirilen bir operasyonda vurularak öldürülmesinin ardından olayla ilgili soruşturma sürerken Almanya çapında eleştiriler de arttı.

Haberin Devamı

DORTMUND’da geçen pazartesi günü ruh sağlığı bozuk olduğu anlaşılan 16 yaşındaki Senegalli Mouhamed D. kaldığı gençlik yurdunun bahçesine elinde bıçakla çıkarak tuhaf hareketler yapmaya başladı. Yurt görevlilerinin “İntihar edebilir, kendine zarar verebilir” diyerek polisi araması sonucu, olay yerine 11 kişilik polis ekibi geldi. Biber gazı ve şok cihazlarıyla yapılan müdahale etkili olmayınca genç bıçakla polislere saldırdı. 29 yaşındaki bir polis memurunun elindeki otomatik silahla ateş açması sonucu 5 kurşunun isabet ettiği Senegalli Mouhamed D. ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

BİBER GAZI VE ŞOKLAYICILAR YETERSİZ Mİ?
Olaydan sonra Almanya çapında yoğun eleştiriler başladı. Kriminolog Prof. Thomas Feltes dpa’ya verdiği demeçte, “Orada neden otomatik silah (MP5) kullanıldığını anlamak mümkün değil” dedi. Feltes, “Otomatik silahlar, akıl sağlığı sorunları olan gençlere karşı değil, öncelikle çıldırı halinde silahla etrafa saldıranları etkisiz hale getirmek için kullanılır. 11 polis memurunun otomatik silahlarla savaşa gider gibi özellikle de Almanca bilmeyen bir genç için oraya gitmesi anlaşılır gibi değil. Bu tür operasyonlarda bir psikolog veya psikiyatrist her zaman orada olmalıdır” sözleriyle operasyona ilişkin önemli noktalara değindi.

Haberin Devamı

Senegalli genci öldüren polise tepkiler çığ gibi büyüyor: 6 atışla müdahalenin nedeni neydi

HER ZAMAN AYNI ÖRNEK
Operasyonun ayrıca, biber gazı ve şoklayıcıların çoğu zaman istenen etkiye sahip olamadığını ortaya koyduğunu belirten Prof. Feltes “Hatta biber gazının akıl hastaları üzerinde paradoksal bir etkisi var; bunu bir saldırı olarak algılıyorlar ve bir karşı saldırı başlatıyorlar. Her zaman aynı örnek” dedi. Feltes ayrıca, “Memurlar, gencin Almanca anlayıp anlamadığını biliyorlar mıydı? Bu tür durumlar konuşarak da kontrol altına alınabilir, ancak kişi Almanca bilmiyorsa o zaman müdahale planlanabilir” sözleriyle de dil konusuna da vurgu yaptı.

SORU İŞARETLERİ AYDINLATILMALI
Olayla ilgili olarak SPD Kuzey Ren Vestfalya eyalet milletvekili Volkan Baran da şunları söyledi: “Dortmund- Nordstadt’ta polis tarafından yapılan operasyonda ağır yaralanan ve kısa bir süre sonra hastanede yaşamını yitiren Senegalli 16 yaşındaki Mouhamed D.’nin ölümü, Dortmund halkını sarsmakla kalmadı, tüm Almanya’da endişeye neden oldu. Özellikle polisin eyleminden etkilenen Nordstadt sakinleri endişeli. Diğer milletvekili arkadaşlarımla birlikte olayın pek çok soruyu da beraberinde getirdiğini düşünüyoruz.
Bu tehlikeli durum nasıl ortaya çıktı ve otomatik silah taşımanın ve 6 atışla olaya müdahale etmenin nedeni neydi? Büyük sayısal üstünlük göz önüne alındığında, kişinin kendi hayatına yönelik tehlikeyi önlemenin başka ve daha yumuşak bir yolu yok muydu gerçekten? SPD meclis grubu bu nedenle İçişleri Bakanı Reul’den eyalet parlamentosunu derhal bilgilendirmesini istedi. Maalesef parlamento da bu konuda kamuoyuna açıklananların ötesinde bir bilgiye sahip değil. Ayrıca Dortmund ve Recklinghausen polis yetkililerinin karşılıklı kontrolleri konusunda da bilgilendirme istiyoruz. Biz burada ne Dortmund ne de Recklinghausen yetkililerini “Mesleki/operasyonel körlükle” ve hatta kasıtlı karşılıklı koruma ile suçlamıyoruz. Tamamen meşru kamu yararı göz önüne alındığında, bu uygulamanın gerekçelendirilmeli ve tartışılmalı diye düşünüyoruz.” Polis memuru hakkında ölüme sebebiyet veren yaralama dolayısıyla soruşturma açıldı. 16 yaşındaki Senagalli mültecinin psikolojik sorunları olduğu ve kısa süre önce kendi isteğiyle psikiyatride tedavi gördüğü bildirildi.

BAKMADAN GEÇME!