Şeker hastaları dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Şeker hastaları dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2015 16:57

İngiltere’nin başkenti Londra’da devam eden “Dünya Tıp 2 Diyabet Tedavisinde Girişimsel Yöntemler Kongresi”nde Türkiye’yi temsil eden Doç. Dr. Alper Çelik, düzenlediği basın toplantısında kongre sonuçlarını değerlendirdi.

Haberin Devamı

Ünlü Türk cerrah Doç. Dr Alper Çelik, diyabet hastalığında en etkili tedavinin cerrahi yöntem olduğunu, cerrahi tedavi ile hasta harcamalarında yüzde 90’ın üzerinde tasarruf sağlandığını vurguladı. Çelik, şeker hastalarına şimdiye kadar uygulanan tedavilerin geride kaldığını dile getirdi.

BAŞARI ORANI YÜZDE 80- 90

Şeker hastalarına şimdiye kadar haksızlık yapıldığını iddia eden Doç. Dr. Çelik; diyabet tedavisinin 5- 6 yıl öncesine kadar sadece diyet, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç ve insülin ile mümkün olabileceğine inanıldığını, ancak klasikleşmiş bu tedavi yöntemleriyle, hastaların sadece yüzde 15’i ile yüzde 20’si üzerinde bir başarı elde edilebildiğini söyledi. Çelik, bu başarı oranın cerrahi yöntemle yüzde 80 ve hatta yüzde 90’ın üzerine çıktığını belirterek; uygulanan tek bir cerrahi müdahaleyle şeker hastalığının yanı sıra tansiyon, kilo problemleri, yüksek kolesterol, gut hastalığı ve polikistik over rahatsızlığı gibi sağlık sorunlarının da, çok geç kalınmadığı sürece, tamamen giderilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

TEDAVİ ÖNÜNDE ENGEL VAR’

Diyabet hastalığında uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerin önünde hala önemli engeller olduğuna da dikkati çeken Çelik, tek bir ameliyat tekniği olmadığını her ameliyat tekniğinin başarı oranının farklı olduğu hatırlatarak:
“Meslektaşlarımızın önemli bir kısmı, uygulaması daha basit; ama insanları ömür boyu vitamin ve mineral bağımlısı yapacak ameliyatları ön plana çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.

Kongrede emilimi bozmadan, ömür boyu vitamin, mineral, demir ve kalsiyum bağımlılığına neden olmadan, ince bağırsak kaynaklı hormonların değiştirilerek, şeker hastalarından çok etkili sonuçlar alınabildiğini ifade ettiğini belirten Çelik, yapılmakta olan tedavilerle diyabet hastalığının yanısıra bu hastalığa bağlı olarak oluşan bazı organ hasarlarının da düzelebileceğini söyledi. Çelik, kongrede şeker hastalarında görülen sinir hasarının, ameliyattan sonra düzeldiğini bilimsel verilerle gösteren bir sunum gerçekleştirdi.

YÜZDE 90 BAŞARI SAĞLADIK’

Dünyaca ünlü cerrahların katıldığı bu kongrede en etkili tedavinin cerrahi olduğunu belirten Çelik; gerçekten bilimsel bakış açısına sahip olan hekimlerin, uygulanan tedavileri kabullenmesinde bir sorun yaşanmadığını ifade etti.
Ünlü cerrah, şimdiye kadar denenmesi gereken bütün tedavileri denemiş; ancak sonuç alamamış en ağır bin diyabet hastasında uygulanan cerrahi yöntemle yüzde 92’lik bir başarı sağlandığını söyledi.

TEDAVİ MASRAFLARI AZALIYOR

Cerrahi yöntem ile hastaların tedavi masraflarında önemli ölçüde azalma olduğunu belirten Dr. Çelik, gerçekleştirdikleri ameliyatlarla diyabet için yapılan harcamalarda yüzde 90’ın üzerinde tasarruf sağladıklarını vurguladı ve diyabet hastalarının hazineye olan maliyetlerini azalttıklarını söyledi. Çelik, Türkiye’de bir diyabet hastasının ameliyattan önce senelik masrafının 650 doları bulduğunu; bunun ameliyat sonrası 65 dolara düştüğünü ifade etti.

İLAÇ SEKTÖRÜNDEN ELEŞTİRİ

Cerrahi yöntem ile hastaların tedavisinde en büyük eleştirinin ilaç sektöründen geldiğini söyleyen Çelik; herhangi bir ilacın piyasaya sürümünün yaklaşık 8-10 yıllık bir süreç, bunun da yaklaşık yüz milyon dolarlık bir yatırım olduğunu ve muhakkak finanse edilmesi gerektiğini söyledi ve bu sebeple ilaç sektörü ile ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Çelik, “Başka türlü bir şey bekleyemezsiniz zaten. Bu finansmanın bir şekilde tamamlanması gerek çünkü bu bir döngü. O ilaç ömrünün tamamlamadan, ilacın piyasaya çıkışını engelleyecek bir tutum sergilerseniz sizi baltalayacaklardır. Maskeleyeceklerdir. Bizim yaşadığımız da budur. Bu soruna yönelik Sağlık Bakanlığı’na birçok kez başvuru yaptık. Hala cevap bekliyoruz” dedi.

Çelik, artık “Hangi tedavi daha üstün?” sorusu sorulmadığına dikkati çekerek, kongrede, ilaç ve cerrahi tedavi yöntemleri arasındaki farkın açıkça ifade edildiğini ve diyabet hastalarında cerrahi yöntemin açık ara farkla daha etkili olduğunun ortaya konduğunu söyledi. Çelik, tıp camiasının tedavi yöntemlerinin üstünlüğü yerine, hangi hastalara, ne zaman cerrahi müdahale yapılabileceğinin ve ne tip bir ameliyatın söz konusu olabileceğinin tartıştığını vurguladı.

‘MİDE KÜÇÜLMESİ ÇÖZÜM DEĞİL’

Ameliyat çeşitlerinden mide küçültme yönteminin uzun vadede başarısız olduğuna dikkati çeken Çelik; sadece mide küçültme işlemi yapıldığında uzun vadede istenilen sonuçların elde edilemediğini, insanoğlu üzerinde yapılabilecek hiçbir kısıtlamada, uzun vadede sonuçların yüz güldürücü olamadığını ve kısıtlamayla bir yere varılamayacağını söyledi.

YENİ YÖNTEM TARTIŞILIYOR

Yeni bir yöntem olarak, yaklaşık 8 yıldır, ince bağırsağın mideye taşınma yöntemlerinin tartışılmaya başlandığını da ifade eden Çelik, bu yöntemin hali hazırda kendisi tarafından son 6 yıldır uygulandığını söyledi.
Son yıllarda ince bağırsaklardaki hormonlara ilişkin kilo verdirici ilaçların da piyasaya sürüldüğünü belirten Çelik; cerrahi yöntemlerin ise en etkili yol olduğunu, bu kongrede bunun bir kez daha kabul edilmiş olduğunu sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!