Schröder’den Türkiye’ye övgü

Güncelleme Tarihi:

Schröder’den Türkiye’ye övgü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 11:44

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Rusya-Ukrayna savaşında ateş kesin mümkün olduğu sinyalini verirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli bir arabuluculuk rolü üstlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

“PUTİN dostu” olarak bilinen Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşta ateş kesin mümkün olduğunu söyledi. Önceki hafta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Schröder, Almanya’da yayımlanan haftalık ‘Stern’ dergisi ile özel televizyon kanallarından RTL ve NTV’ye verdiği demecinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı. Gerhard Schröder, “Tahıl anlaşmasında da olduğu gibi Türkler çok yardımcı oldu. Ama Washington ‘Evet’ demezse bu işler yürümez” diyerek, sorunun çözümü için ABD’nin desteğine gereksinim duyulduğuna dikkat çekti.

KREMLİN ÇÖZÜMDEN YANA
Putin ile olan ilişkilerini sonlandırmayı düşünmediğini belirten Schröder, Moskova’da yaptığı görüşmelerde Rusya’nın bir çözüme hazır olduğuna tanıklık ettiğini ve ateşkes sinyalleri aldığını söyledi. Tahıl anlaşmasının önemli bir sinyal olduğuna işaret eden Schröder, “Bu ilk başarıdır. Bu gelişme yavaş yavaş ateşkese dönüşebilir” dedi. Kendisinin kişisel olarak böyle bir sorunu çözmesinin mümkün olmadığını özellikle vurgulayan Schröder, “Ben ancak sorunun çözümü için taraflara bazı düşüncelerimi iletebilirim” ifadelerini kullandı.

KİEV, KIRIM’I KAYBETTİ
Schröder, Ukrayna’nın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ı kaybettiğini de söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Kırım’ı askeri müdahale ile geri alma planlarının tamamen hayal ürünü olduğunu belirten Schröder, “Bir Rus Devlet Başkanı’nın Kırım’ı gözden çıkaracağını kim cidden düşünebilir?” dedi. Ukrayna’nın, NATO üyesi olmadan da Avusturya gibi ‘nötr bir ülke’ olarak kalabileceğine dikkati çeken Schröder, Donbass bölgesiyle ilgili soruna da İsviçre’deki ‘kanton modeli’ gibi bir çözüm bulunabileceğine işaret etti.

Haberin Devamı

KARARIMIN ARKASINDAYIM
Rusya’nın enerji devlerinden Rosneft ile ‘Kuzey Akım 1’ ve ‘Kuzey Akım 2’ doğal gaz projelerindeki görevleri nedeniyle ağır eleştirilerin hedef olan ve 60 yıl önce üye olduğu SPD’den ihraç edilmesi istenen Schröder, “Ben bu savaşın bir hata olduğunu defalarca söyledim. Benim Putin ile ilişkilerimi kesmem kimin işine yarar? Ben bu konuda kararımı verdim ve bunun arkasındayım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!