Scholz, hezimete rağmen KRV’den umutlu!

Güncelleme Tarihi:

Scholz, hezimete rağmen KRV’den umutlu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 10:28

Başbakan Olaf Scholz, KRV’de hezimete uğradığı halde partisinin hükümeti kurma umudunu kaybetmediğini söyledi. Diğer yandan Scholz, Ukrayna’ya silah yardımını sürdüreceklerini de yineledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde tarihi bir yenilgiye uğramasına rağmen, yeni hükümeti kurma umudunu yitirmediğini söyledi. Başbakan Scholz, özel televizyon kanallarından RTL’de yayınlanan ‘RTL direkt’ programında, “SPD, KRV’de ikinci sıradan birinci sıraya yükselip iktidardaki Başbakan’ın yerine geçmeyi başaramadı. Tabii bu hepimizi üzdü. Ama şu anda yeni hükümet kurma olasılıklarına bakacağız. Berlin’de, federal düzeyde iktidarda bulunan partiler -SPD, FDP ve Yeşiller- KRV’de çoğunluk sağladı. Belki bu olasılıktan yararlanılır ve KRV’de de SPD liderliğinde yeni bir hükümet kurulur” açıklamasında bulundu. Olaf Scholz, Almanya’nın tarihinde her zaman en güçlü partinin hükümeti kuramadığının birçok örnekleri olduğuna dikkat çekerek, SPD’nin KRV’de hükümeti kurma umudunu kaybetmediğini söyledi. Scholz, “SPD için ‘büyük koalisyon (CDU-SPD) oluşturulması ilk sırada değildir. Ama SPD, FDP ve Yeşiller’le ‘Trafik Lambası Koalisyonu’ oluşturmaya hazırdır” dedi.

Haberin Devamı

PANDEMİ VE FİYAT ARTIŞI
Başbakan Scholz, SPD’nin KRV’de tarihi bir yenilgiye uğramasının kendisinin Ukrayna’ya silah yardımı ve fiyat artışlarının durdurulması konusunda hızlı davranmamasından kaynaklandığı yönündeki suçlamaları geri çevirdi. SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan federal hükümetin vatandaşın yükünü azaltmak ve özellikle dar gelirlilere yardım hedefiyle 35 milyar euro hacimli bir ‘yardım paketi’ni devreye soktuğunu hatırlatırken, bu alanda gereken yardımların sürdürüleceğini açıkladı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü uluslararası hukuka aykırı savaş nedeniyle insanların tedirginliklerinin arttığını ve bu durumun partilere yaklaşımı da etkilediğini söyledi. Savaş nedeniyle başta enerji ve petrol fiyatları olmak üzere çeşitli alanlarda fiyatların beklenmedik şekilde artmasının seçim sonuçlarını etkilediğini de belirtti. SPD’nin her zaman sosyal konumları zayıf olan insanların yanında olduğunu, dünya barışının korunmasını savunduğunu vurgulayan Scholz, hükümetin uyguladığı ‘barış politikasını’ kararlı bir biçimde sürdüreceğini de yineledi.

Haberin Devamı

SAVAŞIN SONU GÖZÜKMÜYOR
Başbakan Scholz, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın kısa sürede biteceği yönünde işaretler olmadığını da söyledi. “Şu ana kadar ne yazık ki, savaşın hızlı bir biçimde kısa sürede bitirilmesi yönünde bir sinyal yok. Endişeler daha da artmakta” dedi. Olaf Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya silah yardımını sürdüreceğini, Alman Ordusu’ndaki Gepard tipi hava savunma tanklarının en kısa zamanda Ukrayna’ya teslim edileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!