Sanat dünyasının acı kaybı

Güncelleme Tarihi:

Sanat dünyasının acı  kaybı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2013 15:23

Usta sanatçı Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti. Sanatçının ani ölümü meslektaşlarını ve sevenlerini yasa boğdu.

Haberin Devamı

Duayen sanatçı Tuncel Kurtiz'i kaybettik. 77 yaşındaki Kurtiz'in bu sabah spordan döndükten sonra evinde öldüğü öğrenildi. Sanatçının kahvaltı masasında aniden yere yığılarak hayata veda ettiği gelen ilk bilgiler arasında.

Sanatçının beklenmedik ölümü sevenleri kadar meslektaşlarını da şaşkına uğrattı. Ölüm haberini alan ünlüler Kurtiz'in evine koştu. Timur Savcı, Burçin Terzioğlu, Cansu Dere, Ozan Güven, Meltem Cumbul, Berrak Tüzünataç, Bergüzar Korel, Halit Ergenç ve Güven Kıraç ilk gelen isimler arasında yer aldı.

YILMAZ GÜNEY FİLMLERİYLE EFSANELEŞTİ
Sanat hayatı boyunca birçok tiyatro oyunu ve sayısız filmde rol alan Tuncel Kurtiz, özellikle Yılmaz Güney filmlerindeki rolleriyle (Umut, Sürü, Duvar) gönüllerde taht kurmuştu. Güney'in vazgeçemediği oyuncular arasında yer alan Kurtiz, hafızalara kazınan performanslarıyla birçok ödülün de sahibi oldu. Kurtiz, tiyatrodan sinemaya geçmesine vesile olan Yılmaz Güney'le dostluğunu son ana kadar devam ettirdi.

Haberin Devamı

İYİ BİR SANATÇI, SIKI BİR MUHALİF
Tiyatro ve sinemanın duayen ismi Tuncel Kurtiz, yalnızca sanat yaşamıyla değil, muhalif kimliğiyle de dikkat çekti. "Komünizmden başka yol var mı?" diyen Kurtiz'in bu tercihi seçtiği rollerde de etkili oldu. Biraz da bu yüzden sinemaseverler sanatçıyı toplumsal mesajlar içeren rollerde tanıdı, sevdi. Ancak, rol aldığı filmlerin birçoğu kovuşturmalara uğradı, yıllarca sansürlendi.

Kurtiz, 12 Eylül darbesinin ardından Türkiye'yi terk etti. İsveç, ABD ve Almanya'da tiyatro kariyerini sürdüren sanatçı 90'larda ülkesine geri döndü. Burada sinemaya kaldığı yerden devam eden Kurtiz'i yeni kuşaklar daha çok televizyon dizizi 'Ezel'le tanıdı. Usta, son olarak 'Muhteşem Yüzyıl'da oynuyordu. Son yıllarda Kaz Dağı eteklerindeki Çamlıbel Köyü'ne yerleşen Kurtiz'in Mirza adında bir oğlu bulunuyor.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?
Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, yönetmen, yapımcı, senarist. Babası Selanik doğumlu bir Türk bürokratı, annesi Boşnaktır. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı. İlk kez 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda oyunculuğa başlamış olan sanatçı, sinema filmlerinde rol aldı.
Sanatçının unutulmaz filmleri arasında Otobüs, Sürü, Umut, Duvar, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında ve Güz Sancısı da bulunuyor.

Haberin Devamı

1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazanmıştır. Hacı ve Asi adlı TV dizilerinde başrol oynamıştır. 2009 yılının başında vizyona giren olan Güz Sancısı filminde Kamil Efendi karakterini canlandırmıştır. Aynı yıl yayına başlayan Ezel adlı dizide Ramiz Karaeski karakterini canlandırmış ve tanınırlığı daha da artmıştır.

2010 Yaz döneminde NTV yeşil ekranlarında Edremit'in Çamlıbel kasabasında eşi ve kayın biraderi ile birlikte işletmekte olduğu Zeytinbağı adlı butik otelde dostlarını ağırlayarak Tuncel Kurtiz ve Dostları adlı bir program yapmıştır. Aynı yıl BBC'nin Hayat (Life) belgeselini seslendirmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra, Ekim 2011'de 48. Altın Portakal Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!