Protez teminindeki zorluklar giderildi

Güncelleme Tarihi:

Protez teminindeki zorluklar giderildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 12:40

SOSYAL Güvenlik Kurumu, Almanya’dan sağlık yardımı alma hakkına sahip olan, gerek geçici, gerekse daimi olarak Türkiye’de ikamet eden emeklilerin, protezlerinin verilmesi, takılması ve onarılmasında yaşadıkları zorlukları bir genelgeyle giderdi.

Haberin Devamı

Bilindiği gibi bu kapsama giren emeklilerin, ikili Sosyal Güvenlik Sözleşmesi gereği, geçici veya daimi Türkiye ikametlerinde, kazaya bağlı rahatsızlıklarının muayene ve tedavilerinin sağlanması, kullanmak zorunda oldukları protezlerin verilmesi, takılması ve onarılması, Almanya kaza sigortası mercilerinden sözleşmeye göre belirlenmiş formülerle önceden izin alınması ile yapılıyordu. Kurum Başkanı Yadigar Gökalp İlhan imzasıyla yayınlanan SGK genelgesinde, 2 Şubat 2015 tarihinde çıkardığı 2015/6 sayılı genelgede, Almanya kaza sigortalılarının protezlerinin verilmesi, takılması ve onarım işlemleri bugüne kadar, 2 Nisan 1986 tarihli ve 317276 sayılı Genel Yazı’ya istinaden İzmir’de faaliyet gösteren bir ortopedi firmasınca gerçekleştirildiği hatırlatılarak, yeni uygulamaya ilişkin şu bilgi verildi:
SAYI ARTIRILDI
“Söz konusu uygulamanın, sadece İzmir’de faaliyet gösteren tek firma tarafından yürütülmesi, diğer illerde bulunan vatandaşlarımızın söz konusu firmaya ulaşımda yaşadıkları zorluklar şikayetlere neden olmuştur. Bunun üzerine Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu ile yapılan yazışmalar sonucunda, protezlerin kalite seviyesinin garanti altına alınması şartıyla başka firmalardan da temin edilebileceği anlaşılmıştır. Bundan böyle, Almanya kaza mercileri sigortalılarına protezlerin verilmesi, takılması ve onarılması işlemleri, acil haller hariç olmak üzere,
* A/T 14 formüleri ile onay alındıktan sonra, Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı’nın 3.12.2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Ortez - Protezleri Ismarlama Olarak Üreten ve/veya Uygulayan Merkezler ile İşitme Cihazı Satış ve
* Uygulaması Yapan Merkezler Hakkında Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyan tüm merkezlerden temin edilebilecektir. 2/4/1986 tarihli ve 317276 sayılı Genel Yazı yürürlükten kaldırılmıştır.”

3.5 dolardan borçlandım günlerim nereye gidecek
H. Konasoğlu – Viernheim/Almanya

GEÇEN hafta 3.5 dolardan borçlananlara önemli duyuru başlıklı yazıma atıfta bulunup, 2005’deki borçlanmanıza istinaden gönderilen borç tahakkuk cetvelinde yazılı olan 25 bin 200 doları ödediğinizde, yurtdışı sigorta sürelerinizin hangi kurumda kayıtlara geçeceğini bilmek istiyorsunuz. Hukuk devletlerinde kazanılan hakların korunması esa

Protez teminindeki zorluklar giderildi
sı geçerlidir. Bu bağlamda, yurtdışı borçlanma işlemlerde yeni düzenleme getiren 5754 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce borçlanma başvurusunda bulunanlar, bu kanunun yürürlüğe girmeden önceki uygulamalara tabidir. Yani özetle Türkiye’de hizmeti olmayanların yurtdışı süreleri eski adıyla SSK, yeni adıyla 4/a sigorta kolunda değerlendiriliyor.
SON KURUMA BAKILIR
Sizin sorunuza dönecek olursak; borçlanma başvurusunu yeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yaptığınız için, eğer Türkiye’de son olarak tabi olduğunuz kurum Bağ-Kur veya Emekli Sandığı değilse, yurtdışı süreleriniz SSK’da kaydedilecektir. Almanya’ya gelmeden önce SSK’nın dışındaki diğer iki kuruma tabi çalıştıysanız, yurtdışı süreleriniz bu iki kurumdan birine gidecektir. Eğer bu durum söz konusu ise ve siz illa SSK’dan emekli olmak istiyorsanız, o zaman 2005 yılındaki borçlanma başvurunuzu iptal edip, yeniden başvuruda bulunmanız gerekiyor. Ama bu kez başvurmadan önce Türkiye’de 4/a sigorta koluna tabi kısa bir süreliğine de olsa çalışmanız ve bir sigorta girişi almanız gerekiyor. Böylelikle yurtdışı süreleriniz 4/a sigortalısı olarak değerlendirilir.

Boşta geçen sürelerimi nasıl borçlanabilirim
Sadık Soy – Belçika

TÜRKİYE’de 1992’de başlayan ve yaklaşık 3 yıl 3 ay süren bir sigortalılık süreniz var. 2010’da geldiğiniz Belçika’da dört yıldır aralıksız çalıştığınızı belirtip 1992 ile 2010 yılları arasındaki boşta geçen süreyi nasıl borçlanabileceğinizi öğrenmek istiyorsunuz.
1992’de işe başlayıp 3 yıl 3 ay çalıştıysanız, boşta geçen süre başlangıcı 1995’in başlangıcına denk gelir. 3201 sayılı kanun kapsamında erkek sigortalılar, ya sigortaya tabi çalıştıkları süreyi ya da bir yıla kadar geçen işsizlik sürelerini Türkiye’ye borçlanabilirler. Türkiye’de de sadece askerlik sürenizi geriye dönük olarak borçlanabilirsiniz, boşta geçen sürelerinizi ise para ödeyerek borçlanamazsınız. Dolayısıyla siz an itibariyle sadece 2010 yılından bu yana Belçika’da geçen sigortalı günlerinizi, 30 Haziran’a kadar başvurursanız, günlük 12.82 TL ödemek suretiyle SGK’ya borçlanabilirsiniz.

Sağlık sigortasından kimler muaf tutuluyor
Ali Ekinci-Türkiye

TÜRKİYE’de ikamet etseniz dahi, Almanya’da zorunlu sağlık sigortasına üyesiyseniz, prim ödeme yükümlülüğünüz var demektir. Almanya’da 1 Nisan 2007 tarihinden itibaren zorunlu sağlık sigortası uygulaması yürürlükte bulunuyor. Bu uygulama, Almanya’da ikamet eden veya Alman Emeklilik Sigortası’ndan aylık alma hakkına sahip olup da başka bir ülkede yaşayan herkesi kapsıyor. Zorunlu sağlık sigortası muafiyetinden, sadece belirli bir seviyenin üzerinde geliri olanlar yararlanabildiği gibi (bu kişiler ya yasal sağlık sigortasına isteğe bağlı üye olabilecekleri gibi, özel sağlık sigortasına da geçebilirler), yurtdışında örneğin Türkiye’de emekli olup da SGK üzerinden sağlık hizmeti alma hakkına sahip olanlar da faydalanabiliyor.
PRİMLER NASIL DOLDURULUR
Ama bunu Alman sağlık sigortasına bildirmek ve kişinin başka bir ülkeden sağlık ve sosyal güvenlik hakkının olduğu evraklarla ibraz etmesi gerekiyor. Ancak ondan sonra zorunlu sağlık sigortasından muafiyet söz konusu olacağı gibi, Almanya’dan gönderilen emekli aylığından da sağlık sigortasına prim kesintisi de durdurulur.
Sağlık sigortaları, zorunlu sağlık sigortasından muaf olmayanlardan geriye dönük prim isteyebilir. 2008 yılında kesin dönüş yaptığınız halde Alman sigortasının sizden neden geriye dönük prim istediğini sanıyorum şimdi daha iyi anladınız. Fakat Türkiye’den emekliyseniz o zaman Almanya’daki sigorta primi muafiyetinden yararlanabilirsiniz. Bunun için Alman sosyal güvenlik kurumları için irtibat kurumu görevi gören SGK’ya yazılı müracaat ederek, kesin dönüş yaptığınız tarihten itibaren Türkiye’den emekli olduğunuzu beyan edip zorunlu sağlık sigortasından muaf tutulmanızı talep etmelisiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!