Almanya’daki imajı düzelsin diye danışmanlık şirketiyle anlaşmış

Güncelleme Tarihi:

Almanya’daki imajı düzelsin diye danışmanlık şirketiyle anlaşmış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2018 16:10

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Almanya’da aleyhinde yazı yazılmasını önlemek ve kamuoyunda iyi bir imajının oluşmasını sağlamak için bir danışmanlık şirketiyle anlaştığı ileri sürüldü. Selman’ın şirkete bu hizmetine karşılık aylık yüz binlerce euro ödediği iddia edildi.

Haberin Devamı

Almanya’daki imajı düzelsin diye danışmanlık şirketiyle anlaşmış
BILD am Sonntag gazetesinin haberine göre danışmanlık şirketi WMP, 2017’den beri Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman için çalışıyor. Şirket, Prens Selman’ın imaj çalışmaları için Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel, bakanlar ve gazetecilerle bağ kurmak adına bir strateji geliştirdi. Gazetenin eline geçen belgelerde, Başbakan Angela Merkel’in Suudiler için kapılarını açabileceği yazdığı ileri sürüldü. Belgede, federal ve eyalet hükümetleriyle ilgili şu sözler yer aldı: “WMP, başbakanlığın dış ve güvenlik danışmanlarına ulaşımı sağlar. 16 eyaletin ekonomi, eğitim ve kültür bakanlarıyla ilişki kurabilir. Aslında CDU/CSU Federal Meclis Grup eski Başkanvekili Michael Fuchs, Merkel ile düzenli olarak görüşmelerde bulunmayı seviyor. Ona soruldu ancak cevap vermedi.”

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI GÖRÜŞMEDİ
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in Sözcüsü Bild am Sonntag gazetesine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2018 yılının mayıs ayında WMP’nin Şefi Michael Inacker’ın aracılığıyla Cumhurbaşkanlığı Ofisi Şefi Stephan Steinlein ile Suudi danışman arasında bir görüşme oldu. Cumhurbaşkanı Steinmeier hiçbir şekilde bir görüşme yapmadı” denildi.
Başbakanlıkta yapılan açıklamada ise başbakanlık yetkilileri ile WMP temsilcileri 2016 yılında birçok kez farklı konuları görüşmek üzere buluştukları belirtilirken, görüşülen konularla ilgili ise ayrıntı verilmedi.

KUŞKULUYDU, DENGE SAĞLANDI
WMP’nin ele geçirilen 50 sayfalık strateji belgelerinde kontağa geçilmesi gereken ve ilişki kurulan gazete ile gazetecilerin isimleri de bulunuyor. Belgelerde gazetecilerle yapılan görüşmeler ve onların nasıl etkilendiği de yer alıyor. Bild, FAZ, Welt, Süddeutsche Zeitung ve Handelsblatt gibi gazetelerin isimleri de hazırlanan strateji belgelerinde geçiyor. Ortaya çıkan belgelerde ‘Başarı’ başlığı altında dikkat çekici şu not yer alıyor: “FAZ’da politika haberleri yazan Rainer Hermann şimdiye kadar Krallıkla ilgili kuşkulu düşüncelere sahipti. Bizim çabamız ve yapılan geniş kapsamlı görüşmeler sonunda haberlerinde denge sağlandı.”
FAZ gazetesi kendileriyle ilgili belgelerde yer alan iddiaları yalanladı. Adı geçen diğer gazeteler de yönlendirilmelerinin ve etkilenmelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Almanya’daki imajı düzelsin diye danışmanlık şirketiyle anlaşmış
ÖNEMLİ VE ETKİLİ İSİMLER
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman için imaj çalışmaları yürüttüğü yönündeki iddialarla ilgili WMP Danışmanlık Şirketi Şefi Michael Inacker de kendisini savundu. Inacker, “Biz ilke olarak kişilerle ilgili çalışmıyoruz. Biz bölgeye yönelik ilgisi olanlara görüşebilecekleri kişilerle ilgili önerilerde bulunuyoruz” dedi.
Danışmanlık şirketi kamuoyunun yakından tanıdığı isimleri bünyesinde bulunduruyor. Aralarında eski bakanlar, eski gazete yöneticileri ve önemli şirketlerin tepesinde bulunmuş isimler var. 1998 yılında kurulan danışmanlık şirketinde 60 kişi çalışıyor.
Eski Federal Maliye Bakanı Hans Eichel, Porsche eski şefi Wendelin Wiedeking, Metro şirketi eski müdürü Eckhard Cordes ve Bild Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Hans Hermann Tiedje, şirkette danışman olarak görev yapan birkaç dikkat çekici isimden bazıları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!