Pegida Almanlar'ı böldü

Güncelleme Tarihi:

Pegida Almanları böldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 09:22

Almanya’da kendilerini Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (Pegida) olarak tanımlayan hareketin gösterileri sürerken, birçok kentte binlerce kişi Münih ve Dresden'de karşı gösteriler düzenlendi. Alman gazeteleri de Pegida’ya tepki gösterdi

Haberin Devamı

Almanya’da gündemin ilk sırasında yer alan ve ülkede göçmen ve Müslümanlar’a karşı töleransın giderek tükendiği değerlendirmelerinin yapılmasına neden olan tırmanışa karşı çıkan Münih'te 12 bin kişi Pegida (Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) karşıtı gösteriye katıldı. Alman yayın kuruluşu Deutsche Wellle, Münih Operası önündeki gösterinin kilise temsilcileri, sanatçılar ve yardım kuruluşlarının çağrısı ile düzenlendiğini aktardı. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter, yaptığı konuşmada, “Bu gösteri Münih'in en güzel tarafını gösteriyor: Burada binlerce insan birlikte ırkçılık ve dışlamaya karşı bir arada” dedi.

Pegida karşıtlarının, hareketin en güçlü olduğu Dresden kentinde de bir araya geldiği ancak sayılarının Pegida destekçilerinin çok altında kaldığı vurgulandı. Dresden'de Pegida hareketinin geçen haftaki gösterisine 15 bin kişi katılmıştı. Bu akşamki gösteriye ise 17 bin 500 gösterici katıldı. Pegida karşıtlarının sayısı ise 4 bin 500 olarak açıklandı. Bonn kentinde Pegida'yı protesto için 2 bin 500 kişi toplandı. Bonn Belediyesi, kiliseler, sendikalar ve sanatçıların çağrısıyla düzenlenen gösteride ırkçılık karşıtı sloganlar atıldı. Bonn'da Pegida hareketine destek verenlerin sayısı ise 200'de kaldı.

GAZETELERİN YORUMLARI

Haberin Devamı

Alman gazeteleri kısa adı Pegida olan ‚Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar‘ oluşumunun düzenlediği gösteri yürüyüşlerine tepki gösterdi. Neue Osnabrücker Zeitung gazetesi, Pegida göstericilerinin gerçekten halkın iyiliğini düşünmediklerini vurgularken nüfusun 2030 yılında 81 milyondan 79 milyona düşecek olmasının Alman ekonomisi ve emeklilik sistemi için ne anlam ifade ettiğini sordu. Gazete, Almanya’da o dönemde emeklilerin sayısının artacağını hatırlatarak, “Almanya İmar, Şehircilik ve Mekan Enstitüsü nüfusun 2 milyon kişi azalacağını ön görmekte. Müslüman ülkelerden gelen mültecilerin çoğu önümüzdeki yıllarda çalışmaya başlayıp vergi ödeyecekler. Nüfusun düşük olduğu canlılıktan uzak bölgelerde yaşayan Pegida taraftarları, göçmenlere karşı tutumlarını değiştirmeliler” diye devam etti.

Haberin Devamı

Frankfurter Rundschau gazetesi de, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Noel mesajı üzerinden Pegida hareketi hakkında değerlendirmede bulundu. Yorumda, günümüzde Noel hakkında konuşanların, Pegida’yı da dile getirmek zorunda olduğunu savunarak “Kendilerinin halk olduğunu iddia eden kavgacılar olayı bu boyuta kadar taşıyabildi. Dresden kentinde binlerce kişi İslam ve yabancılaşmaya karşı gösteri düzenledikleri için çok sayıda insan burada içerik olarak ciddiye alınması gereken bir tavır olduğu kanısında” diye yazdı. Yorumda, Cumhurbaşkanının ‘Bu kişilerin endişeleri ciddiye almak onların peşine takılmak demek değildir’ sözlerine kulak vermeleri gerektiğini vurgularken şunları ekledi:

Haberin Devamı

“Almanlar aslında yıllardır gün be gün tepkilerini gösteriyor. Mültecilere yardım kuruluşlarında, kilise cemaatlerinde sığınmacılara destek veriyor. Bu kişilerin tamamı sokağa çıksa, kavgacıların sesi duyulmaz olur. Ancak bu yardımsever insanların çoğu yaptıkları ile övünmüyorlar, bunu yapılması gereken doğal bir şey olarak görüyorlar. Asıl halk onlar.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!