ÖVP Lideri Reinhold Mitterlehner: Türkiye’ye üye olmasın ama ortak olsun

Güncelleme Tarihi:

ÖVP Lideri Reinhold Mitterlehner: Türkiye’ye üye olmasın ama ortak olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2016 11:47

Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasını isteyen Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Türkiye’ye, üyelik yerine çıkar ortaklığı önerdi.

Haberin Devamı

Avusturya’nın Kurier gazetesine konuşan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye’nin yakın gelecekte AB üyeliğine hazır olmadığını söyledi. ÖVP Lideri Mitterlehner, şöyle konuştu: “Ama önemli bir bölgesel ve ekonomik ortak olmaya devam etmelidir. Bu nedenle biz Türkiye’ye has bir ortaklıktan yanayız. Bu ütopik bir üyelik umudunu korumaktan daha mantıklı ve gerçekçi.”

ÖVP’nin “AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı” istediğini belirten Mitterlehner, hazırladıkları önerinin Başbakan Christian Kern’in partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve AB yetkililerine de ulaştırılacağını söyledi.


Kurier gazetesinin haberine göre, ÖVP tarafından hazırlanan alternatif çıkar ortaklığı özetle şu hususları kapsıyor:

Ortak Siyasi ve Ekonomik Gündem: Güvenlik alanında daha yakın işbirliği, Gümrük Birliği’nin güçlendirilmesi, AB Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Türkiye’nin çıkarlarının dikkate alınması ve insan hakları ve temel haklar alanında diyalog.

Haberin Devamı

Türk-Avrupa Ekonomik Topluluğu: Belirli işlenmemiş tarım ürünleri, çelik ve kömür gümrük birliğinin genişletilmesi.

Özgürlükler: Sermayenin daha çok serbest dolaşımı, ancak kişilerin değil. İşçilerin dolaşımını sağlayacağı için hizmet sunma özgürlüğünün de hemen genişletilmesi öngörülmüyor.

AB-Türkiye Güvenlik Birliği: Terörle mücadele de dahil olmak üzere, adalet ve içişlerinde geliştirilmiş işbirliği. Türkiye’den Schengen bölgesine seyahat imkanı sağlanmadan Türk makamlarının Avrupa’daki ağlarla bağlanması. Vize uygulamasının kaldırılması ise tüm kriterlerin yerine getirilmesine bağlı. Dış ve güvenlik politikasında işbirliği.

BAKMADAN GEÇME!