‘Ortak Avrupa evi rüyası bir kâbusa dönüştü’

Güncelleme Tarihi:

‘Ortak Avrupa evi rüyası bir kâbusa dönüştü’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2022 18:52

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya’yı, Ukrayna’da başlattığı ve yaklaşık 10 haftadır sürdürdüğü savaşla, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra günümüze kadar gelen barış dönemini sonlandırmaya çalışmakla suçladı.

Haberin Devamı

ALMANYA Sendikalar Birliği’nin Berlin’de düzenlenen kongresinde bir konuşma yapan Steinmeier, Alman Ordusu’nun 8 Mayıs 1945 tarihinde kapitülasyonla sona eren İkinci Dünya Savaşı kurbanlarını anarken, “8 Mayıs yalnız bir anma ve bir uyarı günü değil, aynı zamanda bir umut günüydü. Ama bugünden itibaren Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı bir biçimde açtığı savaş yüzünden ortak Avrupa evi rüyası bir kâbusa dönüşmüştür. Ukrayna’da sürdürülen savaş birçok şeyin kopuşudur. Bu bir çağın kopuşudur. Bu savaş, Ukrayna’nın varlığını tehlikeye sokmuştur. İkinci Dünya Savaşı’ndan ve Soğuk Savaş döneminden beri oluşturduğunuz Avrupa barış düzeninin temellerini Putin darmadağın etmiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, Ukrayna’da yaşayan insanların çektikleri ıstıraba ve acılara da dikkati çekerken, aralarında Naziler tarafından girişilen ve Holokost olarak bilinen Yahudi soykırımından sağ olarak kurtulanların ve yakınlarının bulunduğunu da hatırlattı.

‘Ortak Avrupa evi rüyası bir kâbusa dönüştü’

‘Ortak Avrupa evi rüyası bir kâbusa dönüştü’
BERLİN’DE ANMA TÖRENLERİ
Almanya’nın başkenti Berlin’de İkinci Dünya Savaşı kurbanları anıldı. Tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17 Haziran Caddesi üzerindeki Sovyet Anıtı olmak üzere kentin 15 farklı kesimindeki anıtlara çelenk konuldu. Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andrij Melnyk, Sovyet Anıtı’na çelenk koyarken, aşırı sağcı bazı göstericiler, “Melnyk dışarı!” diye bağırarak tepki gösterdi.
Berlin’deki anma etkinlikleri sırasında Ruslarla Ukraynalılar arşında herhangi bir olaya meydan vermemek için her iki ülkenin bayraklarının taşınması yasaklandı. Yasağa rağmen Sovyet Anıtı önünde düzenlenen etkinlik sırasında açılan dev Ukrayna bayrağına polis el koydu. Rusya’nın başlattığı savaşa karşı kendisini canla başla savunan Ukraynalıların bayrağının yasaklanmasına Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin Teşkilatı Başkanı Kai Wegner tepki gösterdi. Wegner, “Ukrayna bayrağı özgürlük savaşının simgesidir. Berlin gibi bir yerde bu bayrağın yasaklanması tamamen duyarsızlıktır” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!