Öğrenci ve çıraklara parasal destek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci ve çıraklara parasal destek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2022 10:09

Almanya’da ağustos ayında yürürlüğe giren yeni kanun ve düzenlemeler öğrencilerin çırakların yüzünü güldürürken, Avrupa genelinde alınan doğal gaz tüketimine ilişkin tasarruf kararı ise özellikle kış aylarında günlük hayatımızı ne şekilde etkileyeceği ise şimdiden kestirmek zor görünüyor.

Haberin Devamı

Öğrenci ve çıraklara parasal destek artıyor

BUGÜNKÜ yazımızı, öğrencilere vereceğimiz müjdeli haberle başlayalım istedik. Yüksek ve orta öğrenim gören öğrencilerin yanı sıra ve meslek eğitimi yapanlar, 1 Ağustos’tan itibaren aldıkları BaföG adlı öğrenim kredisi yüzde 6 oranında artırıldı. Her geçen gün artan hayat pahalılığından etkilenenlerin başında gelen öğrenciler, öğrenim kredisine yapılan zamla bir nebze nefes almaları bekleniyor. Ayrıca ebeveynleriyle birlikte aynı konutta ikamet etmeyen öğrencilere verilen konut yardımları da artırılırken, öğrenimin yanı sıra sigortalı çalışan öğrencilerin vergiden muaf gelir sınırları da yükseltildi.

Haberin Devamı

DOĞAL GAZ TÜKETİMİNE KISITLAMA
Avrupa’da patlak veren enerji krizi kendini git gide daha çok hissettirmeye devam ederken Avrupa Birliği üyesi ülkeler bir dizi tedbirler almaya başladı bile. Örneğin doğal gaz tüketiminde bu aydan itibaren ciddi oranda bir kısıtlama olacak. Alınan kararın özellikle kış aylarında günlük hayatımızı nasıl etkileyeceği ise şimdiden kestirmek mümkün değil. Avrupa genelinde geçerli olan karar uyarınca, AB üyesi ülkeler ulusal doğal gaz tüketimini 1 Ağustos tarihi itibariyle yüzde 15 oranında azaltacaklar. İlk etapta 31.03.2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak olan tasarruf kararının nasıl hayata geçirileceği ise AB üyesi ülkelerin tercihine bırakılacak. AB ülkeleri, aldıkları bu kararla, Rusya’nın Avrupa’ya dönük doğal gaz sevkiyatını tümden durdurma ihtimaline karşı tedbir almak istiyorlar.

İŞ KONTRATLARI
Almanya’da 1 Ağustos’tan itibaren yeni işe başlayanların işverenleriyle yapacakları iş kontratlarında daha fazla bilgi yer alacak. İş kontratlarında örneğin aylık ödemelere, fazla mesai veya işveren ile çalışan arasında, istihdam edilecek iş sahasını tercih etme hakkı kararlaştırıldıysa, alınan karar sözde kalmayacak, iş kontratında da yazılı olarak yer alacak.

KIZAMIK AŞISI ZORUNLULUĞU
Okul veya yuvaya yeni başlayacak çocuklar için 01.03.2020 tarihinden bu yana geçerli olan kızamık aşısı yaptırma zorunluluğu, 1 Ağustos’tan itibaren halihazırda okula giden veya yuvada bulunan çocuklar için de geçerli olacak. Buna göre 31 Temmuz tarihine kadar kızamık aşısını yaptırmayan çocuklara, eğitim gördükleri okul veya gittikleri yuva için giriş yasağı verilebilir. Aynı uygulama okul veya yuvada göre yapan personel için de geçerli olduğunu ve yetkili sağlık dairelerince işyerine giriş yasağı verilebileceğini buradan hatırlatmış olalım.

Haberin Devamı

Öğrenci ve çıraklara parasal destek artıyor

9 EURO’LUK TREN BİLETİ
Almanya’da büyük ilgi gören ve ülke genelinde banliyö ve şehirlerarası trenlerle (ICE gibi hızlı trenler hariç) seyahat etmek imkânı sunan 9 Euro’luk aylık bilet uygulaması, bu ayın sonu itibariyle sona eriyor. Toplam üç ay yürürlükte kalmış olacak olan ucuz bilet uygulamasının akıbeti ise belli değil. Ağustos ayından sonra benzer bir uygulamanın olup olmayacağı henüz bilinmezken, 9 Euro’luk aylık biletinin yerini 365 Euro’luk yıllık biletine bırakabileceği gündemde.

OKULLAR BAŞLIYOR
Almanya’da yazın başında 16 eyaletler sırasıyla okul tatiline girerken, ağustos itibariyle tatiller de tek tek sona ermeye başladı. Öğrencilerin ilk ders başı yaptığı eyalet Kuzey Ren Vestfalya olacak. Bu eyalette okullar 10 Ağustos’ta yeniden açılırken yaz tatilinin en son bittiği eyalet 12 Eylül itibariyle Bavyera olacak.

Haberin Devamı

UCUZ İLAÇ UYGULAMASI
Almanya’da 16 Ağustos’ta yürürlüğe girecek bir diğer uygulama, sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç almak zorunda olanların yüzünü güldürecek. Buna göre, doktor reçetesiyle hayli pahalı olan doğal bitki özlü ilaç satın almak zorunda olanlara, eczanelerde, aynı etkiyi gösteren daha ucuz alternatif ilaçlar önerilmek zorunda. Reçeteli ilaç tedarikindeki ihtiyaca cevap vermek amacıyla hayata geçirilen uygulama ile telif süresi sona erdikten sonra piyasaya sürülen ve fiyat olarak daha uyguna satılan muadil ilaçların tercih edilmesini hedefliyor.

ASGARİ ÜCRETLER ARTIYOR
Geçen temmuz ayında zamlanan asgari ücretler, ekim ayında bir zam daha görecek. Birçok branşta uygulanan asgari ücrette, ekim ayındaki ikinci zamla birlikte saat ücreti 12 Euro’ya yükselecek.

 

Haberin Devamı

Öğrenci ve çıraklara parasal destek artıyor

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ

ENERJİ TÜKETİMİNDE SARFİYATI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ
Dünya genelinde baş gösteren enerji krizine karşı herkes kendi çapında ufak tefek önlemlerle enerji tasarrufunda bulunabilir. Örneğin fırında yemek pişirirken, fırınınızın Almancası ‘Umluft’ adı verilen üflemeli turbo ayarını çalıştırmanız, size yüzde 15 oranında enerji tasarrufu sağlayacaktır, zira yemeğiniz sıcak hava devir daimiyle daha çabuk piştiğini göreceksiniz.

AYARLARA DİKKAT
Buzdolabınız soğukluk ayarını 7 dereceye getirmenizle birlikte aylık enerji giderinizi düşürebilirsiniz. Çünkü 7 dereceden sonraki her bir derece ile elektrik tüketiminiz yüzde 6 oranında artacaktır. Bulaşıklarınızı elde yıkamaktansa, bulaşık makinesinde yıkamanız size yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayacaktır. Çamaşır makinenizi de yarı dolu yerine tam dolduğu zaman çalıştırmanız, sıcak havalarda çamaşırlarınızı kurutucu değil, açık havada kurutmakla da hatırı sayı oranda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

YENİ CİHAZLAR DAHA TASARRUFLU
Evinizdeki elektrikli eşyaları genel olarak gözden geçirmenizde fayda var. Eski tarihli cihazların enerji sarfiyatı daha yüksek, çünkü birçoğu Eko Programı’ndan, yani tasarruflu program fonksiyonundan yoksun. Evinizdeki ampulleri de LED özellikle ampullerle değiştirmekle, hem uzun ömürlü ampullere sahip olabilirsiniz hem de daha düşük elektrik tüketimi nedeniyle, cebinizde daha fazla para kalacaktır. Tabii ki evde gereksiz yere yanan lambaları kapatarak da damlaya damlaya göl olur misali, üç beş kuruş tasarrufta bulunabilirsiniz.

KONUTUN MANTOLANMASI
Duş alma sürenizi kısaltarak ve yapı marketlerinde 20 Euro’ya satılan tasarruflu duş başlığıyla ve tasarruflu duş bataryası ile yüzde 60 oranında daha az elektrik ve su tüketebilirsiniz. El yıkama ve diş fırçalama, pekala soğuk suyla da yapmak mümkün. Bazı elektronik cihazı, geceleri Stand-by’da çalıştırmaktansa, elektrik fişini tümden çekmeniz de size elektrik tasarrufu sağlayacaktır. Konutunuzu mantolamak suretiyle yüzde 20 oranında ısı kaybını önleyebilir ve böylelikle hatırı sayılır miktarda enerji giderlerinizi kısıtlayabilirsiniz.
BİTTİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!