Münih’te iki Türkiye kökenli aday!

Güncelleme Tarihi:

Münih’te iki Türkiye kökenli aday
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2020 13:13

Koronavirüs, Bavyera’da 15 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimleri de vurdu. Münih’te 400 bine yakın seçmen, virüs nedeniyle mektupla oy kullanmayı tercih etti. Bunun bir rekor olduğu belirtilirken, 1 milyon 100 bin civarında seçmenin olduğu Münih’te katılımın yüzde 60 olacağı tahmin ediliyor. Münih Belediye Başkanı ise seçim lokallerinin dezenfekte edilmeyeceğini söyleyerek taleplere olumsuz yanıt verdi. Diğer yandan seçimlerde Münih şehrine bağlı Bad Tölz-Wolfratshausen bölgesinde ilk kez Türkiye kökenli SPD’den bir aday kaymakamlık için Freising-Neufahren bölgesinde ise yine bir Türkiye kökenli CSU’dan belediye başkanlığı için aday yarışacak.

Haberin Devamı

MÜNİH şehrine bağlı Bad Tölz-Wolfratshausen bölgesinde ilk kez Türkiye kökenli bir aday seçimlerde kaymakamlık için SPD’den aday. Bölgesinin 127 bin nüfuslu 21 yerleşim yerinden oluştuğunu ve 10 yıldır siyasetin içinde olduğunu belirten 43 yaşındaki Filiz Çetin şunları söyledi: “Göçmen kökenli insanlarımız her ulustan olmak üzere çokça var. Ancak seçme ve seçilme gibi yasal haklarını kullanmıyorlar. Dolayısıyla yerel yönetimlerde ne yazık ki yer alamıyor ve haklarımızı savunamıyoruz. Bu nedenle ben özellikle Türk kadınlar için kaymakam adayı olarak örnek olmak istiyorum. Ayrıca insanların yaşam koşullarını nasıl daha iyi yapabilir ve doğamızı nasıl koruyabiliriz bunları hedefliyorum.”

‘CSU’YU KENDİME DAHA UYGUN BULDUM’
Münih şehri yakınlarındaki Freising-Neufahren bölgesinde ise yine bir Türkiye kökenli olan Ozan İyibaş belediye başkanlığı için CSU’dan aday. Freising doğumlu 37 yaşındaki ve 13 yıldan beri siyasetin içinde olan Ozan İyibaş, 20 bin 400 nüfuslu yerleşim birimi için belediye başkan adayı. İyibaş, “Daha önce başka partilerden de üyelik ve adaylık teklifi geldi ancak, birkaç gün düşündükten sonra CSU’dan aday olmaya karar verdim. Kendime daha uygun buldum. Annemin bir tavsiyesi var, ‘Geldiğin yeri ve kültürü asla unutma ama yaşadığın topluma da uyum göster her zaman’ diye. Seçilirsem benim 4 ana başlığım var. Ticaret, ulaşım, aile ve daha iyi şartlarda yaşam. Bölgemizde bunlar üzerine yoğunluk vereceğim” dedi.

Haberin Devamı

Münih’te iki Türkiye kökenli aday
AfD’NİN ALACAĞI OY ÖNEMLİ
Diğer yandan on üç milyon nüfuslu Bavyera’daki yerel seçim sonuçları ülkedeki siyasi arena için de büyük önem taşıyor. Özellikle eyaletin büyük şehirleri Münih, Nürnberg, Augsburg ve Regensburg’da seçimlerin çekişmeli geçmesi bekleniyor. Aşırı sağcı AfD partisi adaylarının alacağı oy da ülke geneli için önemli. Pazar sabahı saat 08.00’de başlayacak olan seçim akşam 18.00’de sona erecek. Resmi olmayan sonuçlar aynı gece, kesin sonuçlar ise itiraz sürecinin tamamlanmasından sonra açıklanacak. Yeterli oyu alamayan adaylar arasında yapılacak ikinci tur seçimlerin tarihi ise 29 Mart 2020.
Münih’te iki Türkiye kökenli aday
6 SENE DE BİR YAPILIYOR
Bavyera Eyaleti genelinde resmi kayıtlı seçmen sayısı 9.5 milyon. Altı senede bir yapılan yerel secimlerde, kaymakam, belediye başkanı, il ve ilçe belediye meclis üyeleriyle il ve ilçe genel meclis üyeleri belirlenecek. Seçmenler, 71 kaymakam, 25 büyükşehir belediye başkanı, 1909 belediye başkanı, olmak üzere, iki bine yakın belediye ile il ve ilçe genel meclis üyelerini de belirleyecek. Toplam dört bin seçim bölgesinde, yaklaşık 40 bin adayın yarışacağı seçimlerde meclis üyelikleri başta olmak üzere çok sayıda da Türkiye kökenli aday listelerdeki yerlerini aldılar. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!