NSU’nun peşini bırakmayacağız

Güncelleme Tarihi:

NSU’nun peşini bırakmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 07:52

Alman Parlamentosu, 13 yıl boyunca Almanya'da Türk avına çıkan ve 10 kişiyi öldüren neonazi terör örgütü Nasyonel Sosyalist Yeraltı Örgütü’nü (NSU) ikinci kez araştıracak. Yeni komisyon, yarın Meclis'te onaylanarak görevine başlayacak. 1

Haberin Devamı

Oortaya çıkalı 4 yıl oldu. Üç yıla yakın bir süredir yargılama sürüyor. İlk önce 2012'de Federal Meclis'te Araştırma Komisyon'u kuruldu. Bunu 6 eyalette Araştırma Komisyonları takip etti. Her defasında Alman istihbarat ve güvenlik birimlerinin skandal hataları ve yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Ama neonazi terör örgütü NSU'nun üzerindeki sır perdesi bir türlü aydınlatılamadı.

Örgütün hayattaki elebaşısı başsanık Beate Zschaepe, bugüne kadar konuşmadı. Alman Parlamentosu şimdi ikinci bir NSU Araştırma Komisyonu kuruyor. Komisyon, çarşamba günü Meclis'te onaylanarak görevine başlayacak. Birinci NSU Araştırma Komisyonu üyesi ve ikincisinin kurucularından SPD Grupbaşkanvekili Eva Högl, niçin yeni bir araştırma komisyonuna ihtiyaç duyulduğunu Hürriyet’e anlattı:

“Birinci Araştırma Komisyonu'nda aydınlığa kavuşturamadığımız sorular var. Eyaletlerde kurulan komisyonların aydınlatamadığı sorular, yeni ortaya çıkan bulgular, muhbirler ve dosyalar var. Bütün bu yeni gelişmeleri mercek altına almak için ikinci bir araştırma komisyonu kurulması sonucuna vardık. Aydınlığa kavuşturduğumuz noktaların üzerinden de bir kez daha gideceğiz.”

NSU’nun peşini bırakmayacağız



BAĞLANTILARI ARAŞTIRACAĞIZ

“Biz dört konuyu ele aacağız. Birincisi, aşırı sağ ağı araştıracağız. Biz, NSU'nun öyle üç kişiden ve birkaç yardımcıdan oluştuğuna başından beri inanmıyoruz. NSU'nun, Alman aşırı sağı içinde ve İngiltere, Güney Afrika, İsveç gibi başka ülkelere kadar uzanan çok geniş kolları ve ağı var. Bu ağlarla ilgili yeni güncel bulgular ortaya çıkıyor. PEGIDA, HoGeSa, AfD bağlantıları. Yeni Araştırma Komisyonu'nda bu bağlantıları araştıracağız.”

DÖRT YIL GEÇTİ AMA...

“İkinci gündem maddemiz örgütün ortaya çıktığı 4 Kasım 2011 tarihi. 4 yıl geçti. Ama o günle ilgili, neler olup bitti, her şey aydınlanmış değil.

* Beate Zschaepe olaydan hemen haberdar ediliyor. Defalarca telefonla aranıyor.

* Ateşe verdiği hücrede neler olup bitiyor?

* Karavanda bulunan boş kovan niçin incelenmeye alınmadı?

Bütün bu soruları yeniden incelemek istiyoruz.

Üçüncü nokta Heilbronn'da öldürülen polis memuru Kiesewetter olayı. Biz Kiesewetter'in tesadüfen öldürüldüğüne inanmıyoruz. Burada aşırı sağ ağla bağlantılar var.

* Dördüncü nokta ise örgütün ortaya çıkmasından bu yana geçen 4 yıl içinde ülkemizde ne değişti?

* Nasıl bir ders çıkarıldı?

* Biz birinci Araştırma Komisyonu'nda 50 tavsiye kaleme aldık. Bu tavsiyelerden ne kadarı hayata geçti, görmek istiyoruz.”

İSTİHBARATIN ROLÜ NEDİR

Eva Högl, “İstihbaratın NSU hakkında neler bildiği Araştırma Komisyonu’nun gündeminde mi?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Bu çok önemli bir soru. Şimdi bizim birincide tanımadığımız birçok yeni muhbir ortaya çıktı. Mesela Kassel'de öldürülen Halit Yozgat olayında olay yerinde bulunan istihbarat elemanı Andreas Temme ve ona bağlı çalışan muhbirler. Bunun dışında yeni başka muhbirler. İstihbarat teşkilatının rolünü bir kez daha iyice mercek altına almak istiyoruz. İstihbaratın rolü Araştırma Komisyonu'nun ana konularının başında. İstihbaratın rolü konusunda şüphelerimiz var ve bu şüpheleri aydınlatmak, bertaraf etmek istiyoruz. Bu komisyonun iki mesajı var: Biz, olayın karanlık kalan yanlarını aydınlatmaya devam etmek ve bu olayın peşini bırakmayacağımızı göstermek itiyoruz.”

Haberin Devamı

Komisyon başkanı iç politika uzmanı

Haberin Devamı

Yeni kurulacak komisyon, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) Partilerinden dört, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) iki ve Sol Parti ile Yeşiller'den birer üye olmak üzere sekiz üyeden oluşuyor. Başkanı, Hıristiyan Demokrat Parti'den (CDU) polis kökenli iç politika uzmanı Clemens Binninger.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!