NSU'da 185. duruşmadı sanık Bernd T, dinlendi

Güncelleme Tarihi:

NSUda 185. duruşmadı sanık Bernd T, dinlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 13:57

Almanya'da, 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle ilgili görülen terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasında, aşırı sağcı Bernd T, dün tanık olarak dinlendi.

Haberin Devamı

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesindeki davanın 185. duruşmasında, daha önce verdiği ifadelerde NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ı tanıdığını söyleyen Bernd T, örgütle bağlantılı olmadığını iddia etti.

Hakkında soruşturma yapıldığı için ifade vermeyeceğini belirten Bernd T, hakkında soruşturma olmadığı bildirilince, "O zaman ben hiçbir şeyi hatırlamıyorum" dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Manfred Götzl, Bernd T'nin daha önce değişik zamanlarda savcılığa ve polise verdiği ifadeleri okudu.

Götzl, Bernd T'nin Hünfeld cezaevinde bulunduğu dönemde Böhnhardt ve Mundlos'u, Kassel-Wilhelmshöhe tren istasyonundan alarak "Oidoxie" adlı aşırı sağcı müzik grubunun konserine götürdüğü yönünde ifade verdiğini bildirdi.

Bernd T, böyle bir şey söylemediğini ifade ederek, "Mundlos ve Böhnhardt'ı tanımıyorum. Kassel'e de gelmediler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Mahkeme Heyeti Başkanı Götzl, Mundlos ve Böhnhardt'ın Kassel'e geldikleri belirtilen dönemde cezaevinde olduğunu söyleyen Bernd T'ye gündüzleri dışarıda, geceleri hapiste geçiren bir mahkum olduğunu hatırlattı.

Almanya'nın iç istihbarat servisi olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatına 2012 yılının Aralık ayında mektup yazarak cezaevinden erkenden çıkma karşılığında bilgi vereceğini bildiren Bernd T, bu mektubu yazdığını da reddederek, polislerin kendisiyle bağlantıya geçtiğini savundu.

Götzl'in, Kassel kentinde, Halit Yozgat'ın öldürüldüğü 6 Nisan 2006'da nerede olduğu yönündeki bir soruya Bernd T, "6 Nisan'da saat 17.00'de cezaevindeydim" cevabını verdi.

Kardeşini görmek için 2001-2003 arasında birçok kez Zwickau kentine gittiğini anlatan Bernd T, Mundlos ve Böhnhardt ile Zwickau kentinde düzenlenen eğlencelere katıldığı yönünde daha önce verdiği ifadeyi de yalanladı.

Bernd T'nin sorgulanmasına devam edilecek.

NSU

Terör örgütü NSU'nun Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesinde ve çok sayıda soygundaki rolü 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti. 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunan örgüt üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos'un intihar ettikleri öne sürülmüş, NSU üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise örgüt mensuplarının kullandığı hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

Haberin Devamı

NSU davası 6 Mayıs 2013'te Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinde başlamıştı. Örgütün yaşayan tek üyesi olan Zschaepe, tutuklu yargılandığı davada susma hakkını kullanıyor. Davada, Zschaepe'nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıktan suçlanan 4 sanık daha yargılanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!