NSU terör örgütü cinayetleri için komisyon kuracak

Güncelleme Tarihi:

NSU terör örgütü cinayetleri için komisyon kuracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 00:00

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk, 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü'nün (NSU) cinayetleriyle ilgili ikinci bir araştırma komisyonu kurulması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve NSU Araştırma Komisyonu üyesi Eva Högl, bir gazeteye verdiği demeçte, kurulacak yeni komisyonun, yanıtsız kalan sorulara cevap bulunmasını sağlayacağı yönünde bir sonuca vardıklarını söyledi.

Högl, terör örgütü NSU'nun izole bir şekilde hareket ettiğine inanmadığını belirterek, örgütün ülke sınırlarını aşan daha geniş bir destek ağına sahip olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Sol Partili NSU Araştırma Komisyonu üyesi Petra Pau da Hristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinin yeni bir araştırma komisyonu kurulmasını olumlu karşılamasından memnun olduğunu dile getirerek, "Bu konuda partiler arasında kapışma olmaması lazım" dedi.

CDU'lu Clemens Binninger ise araştırma komisyonuyla yanıtsız kalmış birçok sorunun cevaplanabileceğini, ancak bu konuda büyük beklentilere girilmemesini istedi.

Birinci komisyon çalışmaları

Daha önce kurulan NSU Araştırma Komisyonu, örgütün cinayetlerine ilişkin 107 kişiden ifade almıştı ve 12 bin dosyayı değerlendirmişti. Komisyon, 19 ay süren çalışmanın ardından, NSU cinayetlerinin uzun süre aydınlatılamamasının, "güvenlik ve soruşturma makamları için utanç verici bir başarısızlık" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sol Parti ve Yeşiller Partisi, uzun zamandır yeni bir NSU Araştırma Komisyonu kurulmasını istiyordu. Ancak CDU buna karşı çıkıyordu. CDU'lu NSU Araştırma Komisyonu üyesi Clemens Binniger'in girişimi desteklemesinin ardından komisyonun yeniden kurulması gündeme geldi.

Eylül ayında yasama döneminde, yeni bir NSU Araştırma Komisyonu'nun kurulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!