‘NSU davası aydınlanmadı’

Güncelleme Tarihi:

‘NSU davası aydınlanmadı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2018 09:56

NSU davasında yarın karar çıkacak. NSU davasının müdahil avukatlarından Sebastian Scharmer, “Bizim için birinci derecede önemli olan cezanın miktarı değil, davanın aydınlanması. Bu dava aydınlanmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

‘NSU davası aydınlanmadı’
ALMANYA’da 10 cinayet, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıdan sorumlu neonazi terör örgütü NSU davasında yarın karar okunacak. Bugün kurban aileleri ve avukatları, ortak bir basın toplantısı düzenliyor. Başta Münih olmak üzere Almanya’nın 10 kentinde yarın gösteriler var. 

NSU kurbanlarından Mehmet Kubaşık ailesinin avukatı Sebastian Scharmer, “Bizim için davanın başından beri cezanın miktarı değil, davanın aydınlık kazanması öncelik taşıyordu. Cinayetlerin sorumlusu kim? Başka kimler katıldı? Mahkemenin beş yıl süren aydınlatma çalışmalarından çıkan sonuç bir düş kırıklığı. Çok acı bir sonuç. Çarşamba günü büyük bir ağın beş tehlikeli üyesi mahkum edilecek. Büyük bir ihtimalle Alman yasasının uygun gördüğü yüksek cezalara çarptırılacaklar. Ama bu beşi cinayetlere doğrudan ya da dolaylı olarak katılan kişilerin sadece bir bölümü. Başka kişilerin olduğuna dair çok önemli ipuçları var” dedi.

Haberin Devamı

‘AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU ÇIKARSA...’
Yarın kararda en merak edilen soru, başsanık Beate Zschaepe ömür boyu mu yoksa ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası mı alacağı. Ömür boyu alırsa, 15 yıl sonra çıkar mı? Avukat Scharmer bu soruya şu yanıtı verdi:
“Alman ceza yasasına göre cinayetin cezası ömür boyu. Ömür boyu hapis cezası ömür boyu hapis demek. Burda soru, mahkumun şartlı olarak salıverme şansı ilk ne zaman mümkün? Ömür boyu hapse mahkum olan birinin en erken dışarı çıkma şansı 15 yıl sonra mümkün. Eğer mahkeme ya da bilirkişi, mahkumun tehlikeli olmadığı, bu tür suçları bir daha işlemeyeceği sonucuna varırsa. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasında ise yaklaşık 13 yıl sonra bir dava daha görülmek zorunda. Bu davada mahkumun, şartlı serbest bırakılabilmesi için en erken başvurabileceği zaman belirlenecek. 20 yıl sonra mı, 30 yıl yoksa 40 yıl sonra mı? Yani çarşamba günü Beate Zschaepe için ağırlaştırılmış ömür boyu çıkarsa, 6 yıl sonra ikinci bir dava daha olacak. Kamuoyuna kapalı olacak bu davaya terör suçu olduğu için Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi bakacak. Burda ama belirleyici olan Zschaepe, karardan sonra cinayetlere başka kimlerin katıldığını itiraf eder mi? Ben bunu yapacağını tahmin ediyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!