Norveç’te kadınlara zorunlu askerlik

Güncelleme Tarihi:

Norveç’te kadınlara zorunlu askerlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2014 10:34

Kadınların da zorunlu askerlik yapmasını öngören yasayı Norveç parlamentosu oyladı.

Haberin Devamı

Yasanın onaylanması hâlinde, ülkedeki tüm erkekler için geçerli olan zorunlu askerlik kadınlar için de tüm şartları aynı şekilde geçerli olmak üzere uygulanacak.

İlk olarak 2013’te öngörülen yasa, uzun süren görüşmelerinden sonra bu hafta Oslo’da 96 parlamenter tarafından oylandı. Sadece altı karşıt oyun verildiği yasa, ülkedeki kadın-erkek eşitliği açısından önemli bulunduğu, cinsiyetler arası eşitliğin orduya da yansıtılması gerektiği belirtilerek çoğunluk tarafından kabul edildi. Başbakan ve Savunma Bakanı’nın kadın olduğu Norveç’te, yasa onaylanması hâlinde, 2016 yazından itibaren yürürlüğe girecek. En küçüğü 1997 doğumlular olmak üzere 19 ila 44 yaş arasındaki sağlığı elverişli tüm kadınlar 19 aylığına orduda zorunlu hizmet yapacak.

Kadınlar, zorunlu hizmet dışında, savaş zamanı erkeklerin sorumlu tutulduğu tüm tezkere kararlarının da kapsamına girecek. Norveç Savunma Bakanı Ine Eriksen Soreide, “Aslında daha fazla zorunlu askere ihtiyacımız yok. Ama askeri hizmetleri daha geniş bir yaş grubuna yayarak daha motive olmuş ve nitelikli bir askeri gücümüz olmasını istiyoruz” diye konuştu. Hâlihazırda kadınlar, Norveç ordusunda yüzde 10’luk bir yere sahip. Ancak, yalnızca silahlı kuvvetlerde ve gönüllülük esasına dayalı olarak görev alıyorlar. Bu yılın başında, Norveç’te kadın ve erkek askerlerin aynı koğuşları paylaşma uygulaması denenmişti. Avrupa dışında, kadın ve erkekler askerliğe yalnızca İsrail’de zorunlu tutuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!